Hyppää sisältöön

Brexit synnytti sekavia maahantulokäytäntöjä – Euroopan unioni pelkää nyt, että EU:n kansalaiset käännytetään lennoilta

Joidenkin Britanniaan saapuvien EU-kansalaisten on jatkossa esitettävät passi päästäkseen maahan, vaikka heillä olisi oleskelulupa.

Saapuvia matkustajia Heatthrown lentokentällä Lontoossa 2. elokuuta. Kuva: Vickie Flores / EPA

Euroopan unioni on huolestunut siitä, että Britannian hallituksen uudet säännöt voivat estää Britanniassa asuvia EU-kansalaisia pääsemästä maahan, kertoo brittiläinen The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Britannia teki äskettäin uuden linjauksen henkilökorteista ja passeista.

Linjauksen mukaan 1. lokakuuta alkaen viisumilla saapuvien tai lyhytaikaiselle vierailulle saapuvien EU-kansalaisten on esitettävä passi maahantulon yhteydessä. Tämä tarkoittaa, että jatkossa nämä henkilöt eivät voi käyttää EU:n, ETA:n tai Sveitsin myöntämiä henkilökorttejaan, hallituksen sivuilla kerrotaan. (siirryt toiseen palveluun)

Ennen Britannian EU-eroa pitkäaikaisen oleskeluluvan hankkineet henkilöt voivat jatkaa henkilökortin käyttöä matkustusasiakirjana vuoteen 2025 saakka.

EU pelkää, että lentoyhtiöillä voi olla vaikeuksia ymmärtää uutta linjausta

EU pelkää, että Britanniassa oleskeluluvan omaavat ja henkilökortilla matkustavat henkilöt käännytetään automaattisesti lennolta, koska he ovat EU:n kansalaisia.

Britannia ei ole myöntänyt maassaan asuville EU-kansalaisille fyysistä asiakirjaa oleskeluluvasta. EU:n kansalaiset ovat kuitenkin saaneet digitaalisen koodin, jolla heidän statuksensa voidaan tunnistaa.

Statuksen tarkistamiseksi lentoyhtiön pitäisi kuitenkin kirjautua hallituksen verkkosivuille.

Britannia monimutkaisti oleskelulupamenettelyään, kun se erosi EU:sta. Britannia on muiden muassa luokitellut EU:n kansalaiset kolmeen ryhmään, joiden oleskelulupia koskevat erilaiset säännöt.

Noin 450 000 EU:n kansalaista odottaa edelleen Britannian sisäministeriön päätöstä oleskeluluvasta.

Suosittelemme sinulle