Hyppää sisältöön

Jalkapallokatsomossa rasistisia solvauksia huudellut henkilö saa syytteen – Syyttäjä: "Meillä on siinä hyvä todistaja, jota tullaan kuulemaan myös oikeudessa"

Kyseinen ottelu pelattiin Kouvolassa heinäkuussa 2020. Syyttäjän mukaan tilanne on poikkeuksellinen, koska kyse on julkisen kirjoittelun tai sosiaalisen median sijaan huutelusta.

Jalkapallojuniori pelaamassa jalkapalloa.
Rasistinen huutelu jalkapallokatsomossa käsitellään käräjäoikeudessa. Arkistokuva Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Minna Kaipainen

Rasistinen huutelu harrastejoukkueiden välisessä jalkapallo-ottelussa Kouvolassa johtaa syytteeseen yhden ihmisen osalta.

Kihlakunnan syyttäjä Matti Torkkel kertoo, että syytteen saa katsomossa istunut henkilö.

– Meillä on siinä hyvä ulkopuolinen todistaja, jota tullaan kuulemaan myös oikeudessa aikanaan. Myös syytetty on myöntänyt osin tekonsa, Torkkel sanoo.

Kyseinen ottelu pelattiin paikallisten joukkueiden Bar Jokerin ja Kouvolan Lakujen välillä toissa kesänä, heinäkuussa 2020.

Huutelu kohdistui monikulttuurikeskus Saagan maahanmuuttajataustaiseen joukkueeseen Kouvolan Lakuihin.

Monikulttuurikeskus Saagan silloisen Facebook-päivityksen mukaan rasistista huutelua esiintyi kentällä koko pelin ajan. Keskuksen mukaan huuteluun syyllistyivät sekä katsojat että vastustajajoukkueen pelaajat.

Poliisin tutkinta kohdistui kuitenkin yhteen katsomossa olleeseen ihmiseen. Huutelua läheltä seurannut toinen katsoja teki huutelusta rikosilmoituksen poliisille.

Syyttäjän mukaan tilanne on poikkeuksellinen, koska kyse on julkisen kirjoittelun tai sosiaalisen median sijaan huutelusta.

Syyttäjä on vienyt asian Kymenlaakson käräjäoikeuteen. Rangaistusvaatimuksena tämän kaltaisissa tapauksissa on yleensä muutamia kymmeniä päiväsakkoja.

Poliisi tutki pitkään

Poliisi tutki asiaa rikosnimikkeellä kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Tapauksen esitutkinta kesti pitkään.

– Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on vakava rikos, jota poliisi tutkii erityisellä huolella. Kuulemisia ja puhuttamisia oli runsaasti, kommentoi asiaa rikosylikonstaapeli Juha Lehtoranta Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta Kouvolasta.

Lue lisää: Jalkapallopelissä tapahtunut rasistinen huutelu syyteharkintaan Kouvolassa – vastustaja luopui sarjapaikasta heti

Suosittelemme sinulle