Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kolmas koronarokotuskierros KYSillä alkoi viedä henkilökuntaa sairastuvalle – rokotustahtia hidastettiin henkilöstövajeen estämiseksi

KYSin henkilökunnalle aloitettiin kolmas koronarokotuskierros. Rivakka rokotustahti uhkasi aiheuttaa haasteita, sillä rokote nosti monelle kuumeen. Runsaat sairauspoissaolot voivat uhata sairaalan toimintoja, joten rokotustahtia jarrutettiin.

Kuopion yliopistollisen sairaalan sairaanhoitaja Maarit Lönn saa koronarokotteen.
KYSin henkilökunnan ensimmäiset koronarokotukset aloitettiin vuodenvaihteessa. Tuolloin rokotteiden antoväli oli 3-4 viikkoa. Kuva: Kuopion yliopistollinen sairaala
Laura Ruuskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa aloitettiin henkilökunnan kolmas koronarokotuskierros vauhdilla tällä viikolla. Käytössä oli rokote-erä, joka uhkasi jäädä hyödyntämättä, ja sitä ryhdyttiin antamaan henkilökunnalle rivakasti.

Rokotettavana on noin tuhannen hengen joukko heitä, jotka saivat vuoden alussa koronarokotteen ensimmäisen ja toisen annoksen lyhyellä antovälillä.

Keskiviikkona rokotuksia annettiin jo liki 200, mutta tahtia jouduttiin hiljentämään torstaina, kun ensimmäisenä rokotetut alkoivat saada rokotteesta reaktioita.

Nyt moni henkilökunnasta on jäänyt kuumeoireilun vuoksi sairauslomalle, ja jatkossa rokotuksia on päätetty porrastaa sairaalan toimintavalmiuden turvaamiseksi. Muuten sairaalaa uhkaa henkilöstövaje ja elintärkeät toiminnot voisivat vaarantua.

– Nyt kaikki toiminnot on kuitenkin saatu turvattua erinäisin henkilöstöjärjestelyin ja yhteistyöllä. Mitään toimintoja ei ole tarvinnut perua tai sulkea, sairaalan johtaja Olavi Airaksinen sanoo.

"Oireet hyvä juttu"

Airaksisen mukaan rokotuksen jälkeen nouseva kuumereaktio kertoo rokotteen tehoavan ja olevan sitä kautta hyvä asia. Kuumeen muodostus on tyypillinen vastareaktio nimenomaan virusinfektioille.

– Reaktio osoittaa sen, että elimistö reagoi heti ulkopuoliseen aineeseen. Puolustusmekanismi on siis jo hyvä, kun elimistö reagoi nopeasti.

Airaksinen muistuttaa, että juuri tätähän rokotuksilla haetaan.

– Että oma puolustuskyky nousisi ja puolustusvaste reagoisi. Reaktio osoittaa, että rokote on toiminut, kun vaste syntyy.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme