Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Poliisi kehottaa Elokapinaa siirtämään tulevan mielenosoituksensa pois Mannerheimintieltä – ympäristöliike aikoo pitäytyä suunnitelmassaan

Poliisi on neuvonut mielenosoittajia vaihtamaan paikaksi Kansalaistorin, mutta sen mukaan Elokapina ei ole suostunut yhteistyöhön.

Elokapinan mielenosoitus Mannerheimintiellä
Elokapina osoitti mieltä Mannerheimintiellä 20. kesäkuuta 2021. Kuva: Berislav Jurišić / Yle
STT,
Tiina Karppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin poliisi on kehottanut Elokapinaa vaihtamaan kuun vaihteessa järjestettävän mielenosoituksen tapahtumapaikan Mannerheimintieltä Kansalaistorille.

Elokapina on ilmoittanut järjestävänsä Helsingissä Mannerheimintiellä kymmenen päivää kestävän mielenosoituksen, jota se kutsuu Syyskapinaksi. Mielenosoituksen on määrä alkaa 29. syyskuuta ja päättyä 8. lokakuuta.

Poliisin mukaan mielenosoitus aiheuttaisi merkittävää ja pitkäaikaista liikennehaittaa toteutuessaan ilmoitetun kaltaisena. Poliisi kertoo neuvotelleensa mielenosoittajien kanssa ja osoittaneensa mielenosoituspaikaksi Kansalaistorin.

Elokapina ei kuitenkaan ole suostunut paikan vaihtoon.

– Aiomme pitäytyä alkuperäisessä suunnitelmassa ja toteuttaa sen mahdollisimman turvallisesti, Elokapinan mediayhteyshenkilö Lauri Autere kertoo sähköpostitse STT:lle.

Elokapina pitää häiriötä kohtuullisena

Elokapinan Lauri Autere kertoo, että Syyskapinaan on ilmoittautunut noin 400 osanottajaa. Hänen mukaansa liikkeen suunnitelmissa on yhä pysyä Mannerheimintiellä kymmenen päivää, ellei hallitus vastaa sen vaatimuksiin.

– Pahoittelemme paikasta koituvaa häiriötä, mutta arvioimme, että kymmenen päivän mielenilmauksesta Mannerheimintiellä aiheutuva häiriö on kohtuullinen suhteessa tilanteeseen, jossa olemme: kiihtyvään ilmastokriisiin, ja siihen, että Suomi aikoo jatkaa ilmaston kuumentamista vielä 14 vuoden ajan, ylittäen nykymenolla Pariisin sopimuksen 1,5 asteen mukaisen hiilibudjettinsa noin 3 vuodessa, Autere sanoo sähköpostissa STT:lle.

Elokapina vaatii Syyskapinalla hallitusta julistamaan ilmasto- ja ympäristöhätätilan ja nopeuttamaan ilmastotoimiaan.

Ylikomisario Heikki Porolan mukaan mielenosoitusta ei voi missään tapauksessa järjestää Mannerheimintiellä.

– Ei me voida ketään kehottaa lakia rikkomaan, se ei ole sellainen paikka, missä tämäntyyppinen mielenosoitus onnistuu.

Porola ei kuitenkaan avaa sitä, mitä poliisi aikoo tehdä, jos Elokapinan mielenosoittajat menevät ilmoituksensa mukaisesti Mannerheimintielle.

– On hankala spekuloida asioilla, kun ei tiedetä, mitä tapahtuu, milloin tapahtuu ja minkälaisia joukkoja on kenelläkin.

Poliisi kertoi aiemmin tiedotteessaan, että se voi keskeyttää tai päättää mielenosoituksen, jos mielenosoitus toteutuu olennaisesti lain vastaisena, vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai estää liikennettä. Ensisijaisesti tarkoitus on kuitenkin neuvotella tilanteen ratkaisemiseksi.

Elokapina osoitti mieltä Helsingissä viimeksi syyskuun 2. päivä, jolloin se katkaisi liikenteen Valtioneuvoston linnan edessä Snellmanninkadulla.

Poliisi otti tuolloin kiinni 17 mielenosoittajaa, jotka eivät suostuneet poistumaan poliisin käskystä ajoradalta. Kiinni otetuille kirjoitettiin sakot niskoittelusta poliisia vastaan.

Suosittelemme