Hyppää sisältöön

Katolinen kirkko pyysi anteeksi Kanadan alkuperäiskansojen lasten kaltoinkohtelua sisäoppilaitoksissa

Viime aikoina Kanadassa on löytynyt useita joukkohautoja, joihin oli haudattu noin 1 200 alkuperäisväestöön kuuluneen lapsen ruumiit. Lapset joutuivat sisäoppilaitoksissa usein väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi.

Sörjande människor hedrar minnet av 215 barn som hittas i en massgrav.  Ceremoni utanför Vancouver Art Gallery där 215 par barnskor ställts ut.
Toukokuussa Vancouverissa Kanadassa muistettiin lapsia, jotka olivat joutuneet kaltoinkohdelluiksi katolisessa sisäoppilaitoksessa. Kuva: STELLA Pictures / ddp
Marja Juonala
Avaa Yle-sovelluksessa

Katolinen kirkko on esittänyt anteeksipyynnön Kanadan alkuperäiskansoille liittyen kaltoinkohteluun kirkon ylläpitämissä sisäoppilaitoksissa.

– Me Kanadan katoliset piispat ilmaisemme syvän katumuksemme ja pyydämme yksiselitteisesti anteeksi, lausunnossa sanottiin.

Kanadan katoliset piispat kertovat lausunnossaan tunnustavansa oppilaiden kokeman kärsimyksen sekä heihin kohdistuneen vakavan kaltoinkohtelun.

Kanadassa oli toista sataa katolisen kirkon sisäoppilaitosta, joihin pakotettiin noin 150 000 lasta. Näissä alkuperäisväestöä yritettiin sulauttaa pakolla valtaväestöön 1800-luvun lopulta 1990-luvulle asti. Oppilaitosten rehtorit ja opettajat syyllistyivät usein lasten fyysiseen kurittamiseen ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön samalla kun lapsilta riistettiin heidän oma kultuurinsa ja kielensä. Tuhansia lapsia katosi kouluissa.

Viime aikoina Kanadassa on löytynyt useita joukkohautoja, joihin oli haudattu noin 1 200 alkuperäisväestöön kuuluneen lapsen ruumiit.

Matka Vatikaaniin suunnitteilla

Alkuperäiskansojen ryhmät ja johtajat ovat pyytäneet paavin anteeksipyyntöä kirkon roolista sisäoppilaitoksissa. Piispojen mukaan alkuperäiskansojen edustajien on tarkoitus matkustaa Vatikaaniin joulukuussa tapaamaan paavia.

Kirkko esitti anteeksipyynnön vain vajaa viikko ennen kuin Kanadassa vietetään ensimmäistä kertaa Kansallista totuuden ja sovinnon päivää kadonneiden alkuperäiskansojen lasten ja sisäoppilaitoksista selvinneiden kunniaksi. Muistopäivä on määrä järjestää 30. syyskuuta.

Kanadan hallitus esitti vuonna 2008 virallisen anteeksipyynnön koulujen vuoksi.

Lue lisää:

Kadonneiden lasten hautausmaan seudun päällikkö Ylelle: "Tätä virtaa on melottava yhdessä" – Kanada etsii sovintoa alkuperäiskansojen historian vääryyksiin

Kanadasta löytyi taas lisää hautoja alkuperäisväestön lasten koulun läheltä – kirkkoja poltettu, paavia vaaditaan tilille

Kanadassa löydettiin 751 ihmisten joukkohauta alkuperäiskansojen lapsille tarkoitetun "pakkokoulun" läheltä

Alkuperäiskansoille tarkoitetun koulun alueelta löydettiin satojen lapsien jäänteet Kanadassa

Suosittelemme sinulle