Hyppää sisältöön

KuPS nousi sarjakärkeen, HJK:n alamäki jatkui – HIFK ja Ilves yläjatkosarjaan, FC Lahdelle iso pettymys

KuPS kiilasi voitottomaan putkeen ajautuneen HJK:n ohi miesten jalkapalloliigan kärkeen. FC Lahti hävisi yläjatkosarjapaikkojen tuolileikin loppumetreillä.

Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Viimeksi toukokuussa hävinnyt Kuopion Palloseura on hyödyntänyt HJK:n hyytymisen. Mestaruustaisto huipentuu lokakuussa pelattavassa yläjatkosarjassa.

Miesten jalkapalloliigan runkosarjan voitto meni vaiheikkaiden käänteiden jälkeen Kuopion Palloseuran nimiin. KuPS ja HJK keräsivät runkosarjassa kumpikin 49 pistettä, mutta kuopiolaisten maaliero runkosarjassa oli HJK:ta parempi. Mestaruustaisto jatkuu yläjatkosarjassa, jossa pelataan lokakuussa viisi ottelua.

Liigaa läpi kauden johtanut HJK menetti kärkipaikkansa runkosarjan päätöskierroksen 0–1-kotitappioon turkulaiselle Interille. Interin voittomaalin teki 69. minuutilla rangaistuspotkusta Petteri Forsell.

Tappio oli HJK:lle toinen peräkkäin. Voitottomien liigapelien putki venyi kolmeen. Klubi ei ole tehnyt maalia liigassa 325 minuuttiin.

– Oltiin vähän purjeessa, annettiin paikkoja. Sitten käännettiin, prässättiin paremmin - ja tuntuu, että heillä loppui pelinrakentelussa ideat kesken, Interin Forsell listasi.

– Ihan käsittämätöntä, että hävitään peli. Vastustaja hyökkää kerran, pilkku ja me emme saa paikoistamme sisään, HJK:n valmentaja Toni Koskela päivitteli.

Maaliton tasapeli kelpasi KuPSille

KuPSille runkosarjan voittoon riitti HJK:n hävitessä maaliton tasapeli kotiottelussa Helsingin IFK:ta vastaan. Huippuvireinen KuPS on hävinnyt liigapelin viimeksi toukokuussa.

Vierasjoukkue Helsingin IFK taisteli 0–0-tasapelin ja tarrasi ylemmän jatkosarjan paikkaan. Joukkueen osalta runkosarja ei ole vielä lopussa. HIFK:lla on jäljellä vielä rästipeli Hakaa vastaan torstaina.

– Oli kyllä ahdasta. IFK:lla oli paljon miehiä alhaalla. Meidän pelaajat kyllä pelasivat monta hyvää kombinaatiota ja palloa maalille, sanoi KuPSin kapteeni Henri Toivomäki.

KTP:n alamäki ei auennut, myös AC Oulu alamaissa

Sarjan häntäpäässä KTP:n lähtö sarjaporrasta alemmas alkaa olla viimeistä sinettiä vaille valmis. IFK Mariehamnin Vahid Hambo teki ensimmäisten yhdeksän minuutin aikana hattutempun, kun IFK Mariehamn voitti KTP:n 4–2.

– Kun päästää vastustajalle alussa kolmen maalin etumatkan, on tehnyt pelin aika vaikeaksi. Tämän pelin maalipaikoillamme pitäisi saada piste ja välillä kolmekin, kuittasi KTP:lle maalin tehnyt Antti Mäkijärvi.

Laukaukset maalia kohti menivät IFK:n nimiin 7–6. KTP:lle tappio oli yhdeksäs peräkkäinen ja voitoton peli 19:s putkeen. Vain yhden ottelun tällä kaudella voittaneen KTP:n ero sarjan toiseksi viimeiseen AC Ouluun on kymmenen pistettä.

Jaossa on vielä 15 pistettä. AC Oulu pelasi viidennen kerran perättäin voitotta, kun Haka vei 0–1-vierasvoiton huipputärkeässä säilymiskamppailussa.

Oululaisten päävalmentaja Jyrki Ahola jätti tehtävänsä lauantaina. Nyt joukkuetta valmentavat yhdessä Teemu Tavikainen ja Markus Heikkinen, joka toimii myös seuran urheilutoimenjohtajana.

– Kaikki tapahtui suhteellisen lyhyessä ajassa. Meillä oli yksi harjoitus ja yksi päivä aikaa valmistautua ja vähän jutella, ja se oli sitten siinä, ex-huippupelaaja Heikkinen kertoi.

HIFK ja Ilves yläjatkosarjaan

Jalkapalloliiga jakautuu runkosarjan jälkeen kuuden joukkueen ylä- ja alajatkosarjoihin, joissa pelataan viisi ottelua joukkuetta kohden. Yläjatkosarjan tuolileikissä ilman istumapaikkaa jäi FC Lahti.

Ennen sunnuntaita Ilves, HIFK ja FC Lahti olivat keränneet kukin 32 pistettä. Sunnuntaina pistetili pullistui vain tasapelit pelanneiden HIFK:n ja Ilveksen osalta. Ilves tasasi pisteet maalittomassa ottelussa Hongan kanssa.

FC Lahden sysäsi alajatkosarjaan SJK, joka kyykytti lahtelaisia kotikentällään 4–1. Hyökkääjä Tuco onnistui kotijoukkueelta kahdesti.

Lahtelaiset tippuivat viidenneltä sijalta sarjan seitsemänneksi. Tappion myötä lahtelaiset menettivät myös mahdollisuuden taistella mitaleista ja europelipaikoista.

– Tämä on niin raakaa. Meillä oli hyvät lähtökohdat, jatkopaikka oli omissa käsissä. Olen pettynyt, koko joukkue on pettynyt, Lahden päävalmentaja Ilir Zeneli sanoi maansa myyneenä.

Ilves kiipesi yläloppusarjaan, tunteet kiehuivat Ratinassa

Ilves varmisti paikkansa miesten jalkapalloliigan yläjatkosarjassa 0–0-kotitasapelillä Honkaa vastaan Ratinassa sunnuntaina. Pistekin riitti kuudenneksi sijoittuneille tamperelaisille, kun FC Lahti hävisi samaan aikaan SJK:lle.

Ilveksen iltapuhteesta olisi voinut tulla todella vaikea, jos Doni Arifi ei olisi selvinnyt keltaisella kortilla kostoretkestään Hongan Luis Henriquen suuntaan avausjaksolla.

Hongan päävalmentaja Vesa Vasara arvioi, että tilanteessa täyttyivät päällekarkauksen tunnusmerkit.

– Mitä minä näin, oli ihan järkyttävää toimintaa. Juostaan ihmisen perässä ulos kentältä ja käydään oikeasti kimppuun, niin miksei siitä tule punaista, Vasara ihmetteli.

– Pitää katsoa videolta vielä, näinkö tosiaan oikein.

Runkosarjassa pelataan vielä ensi torstaina yksi rästiottelu HIFK:n ja Hakan välillä. Jatkosarjat aloitetaan alustavan suunnitelman mukaan ensi viikonloppuna. Liigan mukaan jatkosarjojen otteluohjelmat julkaistaan heti runkosarjan päätyttyä.

Lue myös

Vahid Hambo kokosi hattutempun Veikkausliigassa yhdeksässä minuutissa – ennätyksiin vielä pitkä matka

Suosittelemme sinulle