Hyppää sisältöön

Päihittääkö Kalle Rovanperä Jari-Matti Latvalan ennätyksen? 21 vuotta täyttävä Rovanperä haluaa olla Jyväskylän MM-rallin historian nuorin voittaja

Kalle Rovanperä ei ota turhia paineita kotiyleisön edessä ajamisesta. 20-vuotias rallitähti tähtää Jyväskylässä voittoon ja nimeää Esapekka Lapin yhdeksi pahista uhkaajistaan.

Kalle Rovanperä odottaa syntymäpäivälahjaa Jyväskylän MM-rallista
Jussi Jäkälä,
Jonne Niemeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jyväskylän MM-ralli alkaa perjantaina. Yle Ralli Plus -palvelun löydät osoitteesta yle.fi/mmralli. Sen kautta voit katsoa suoraa Yle Areenan lähetystä tai kuunnella Ralliradiota. Palvelusta löydät myös lähetystiedot ja kaikki kiinnostavimmat videoklipit sekä ralliuutiset.

Rallin MM-sarja jatkuu tällä viikolla Jyväskylässä, jossa kilpaillaan rallin merkeissä historiallisesti jo 70. kertaa. MM-sarjassa neljäntenä oleva Toyotan Kalle Rovanperä on ollut huippuvireessä kolmessa edellisessä ennen Jyväskylän rallia, sillä 20-vuotias suomalaiskuljettaja ajoi Virossa voiton, nappasi Belgiassa kolmannen sijan ja kipusi Kreikassa jälleen palkintokorokkeen korkeimmalle sijalle.

Voittoon tähtäävän Rovanperän viime viikonloppu meni ralliauton ratissa, kun hän testasi Toyotaansa Keski-Suomen sorateillä.

– Vielä tehdään viimeisiä säätöjä, mutta tuntuu siltä, että auton puolesta kaikki on kunnossa. Ei tässä enää mitään isoa tehdä, vähän säädetään alustan geometriaa ja jousitusta. Tämä on tällaista hienosäätöä, Rovanperä kommentoi Yle Urheilulle viimeisenä testipäivänä.

Historian nuorin MM-tehdaskuljettaja ajaa nyt uransa ensimmäisen MM-osakilpailun Jyväskylässä WRC-autolla. Hän on ajanut kilpaa Jyväskylässä kaksi kertaa aikaisemmin, mutta tuolloin alla on ollut WRC2-luokan auto.

– Tämä on minulle kohokohta, kun pääsen ajamaan Jyväskylän teitä WRC-autolla. Toivottavasti saamme hyvän kisan, niin pääsen nautiskelemaan viikonloppuna.

Rovanperä lähtee kilpailuun yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista. Historian nuorin MM-rallin osakilpailuvoittaja ei ota kuitenkaan mitään turhia paineita kotiyleisön edessä.

– Helpottaa, että on hyvät tulokset alla. Kotikisa on aina erityinen, siinä on aina enemmän fiilistä. Täällä saadaan varmasti hyvä rallitunnelma. Paljon töitä on tehtävä – voitto ei ole mikään läpihuutojuttu. Kova taisto on edessä.

Nykyään Toyotan tallipäällikkönä työskentelevä Jari-Matti Latvala on vielä toistaiseksi Jyväskylän MM-rallin nuorin voittaja. Latvala juhli Jyväskylässä vuonna 2010, kun hän oli 25-vuotias.

– En tiedä, tuleeko minusta Jyväskylän MM-rallin kaikkien aikojen nuorinta voittajaa, mutta toivotaan, että tulee. Tätä lähdetään tavoittelemaan, Rovanperä kommentoi.

Kalle Rovanperä ajaa Kreikan MM-rallissa.
Kalle Rovanperä on löytänyt tällä kaudella huippuvauhdin rallin MM-sarjassa. Kuva: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Latvala toimii nykyisin tallipäällikön roolissaan myös Rovanperän pomona. Jyväskylän osakilpailu on MM-sarjan kolmanneksi viimeinen osakilpailu, mutta hyvistä otteista huolimatta suomalaiskuskin jatkosopimuksesta ei ole vielä tiedotettu.

– Me pystymme täällä Suomen päässä Toyota Gazoo Racingissa ehdottamaan, keitä kuljettajia haluaisimme käyttää kaudella 2022, mutta virallinen vahvistus tulee Japanista. Meidän täytyy odottaa vastaus Japanista, ja kun saamme päätöksen, pystymme tulemaan kuljettajapesteissä julki, Latvala kertoi.

Lappi yksi päävastustajista

Rovanperä nimeää kovimmiksi vastustajikseen Jyväskylässä Esapekka Lapin, Ott Tänakin (Hyundai) ja Craig Breenin (Hyundai). Lappi, joka on vuokrannut Toyotalta auton Jyväskylän kisaan, on viimeisimpänä suomalaisena yltänyt “Jyskälän” voittoon.

– Esapekka tulee varmasti kovaa. En usko, että pitkä ajotauko on vaikuttanut hänen vauhtiinsa millään tavalla.

Jyväskylän MM-ralli järjestetään nyt poikkeuksellisesti vasta syksyllä, jotta myös yleisö pääsee koronarajoitusten keventymisen myötä seuraamaan kilpailua. Nyt ralli ajetaan normaalia viileämmissä olosuhteissa.

– En usko, että olosuhteiden muutoksella on paljon vaikutusta kilpailuun, jos on kuiva keli. Jos sataa paljon, niin tiet menevät mutaiseksi, mutta tämä vaatisi jo aika isot sateet.

Nuorta suomalaiskuskia ei pelota, että rallireitille on tullut uusia pätkiä.

– Aika paljon on tullut uusia osuuksia. Vaikea sanoa vielä, sopivatko ne minulle. Katsotaan sitten nuotituksen jälkeen. Siellä on paljon pieniä teitä ja teknisiä osuuksia. Toivottavasti ne sopivat meille.

Kotikilpailussa Rovanperää kohtaa kohdistuu entistä enemmän kiinnostusta. Toyota-kuski ei kuitenkaan anna valtavan mediahuomion haitata tekemistään.

– Hoidan omat jutut ihan normaalisti, vaikka ystäviä ja tuttuja on katsomassa. Se on ihan mukavaa nähdä tuttuja ja kavereita työhommissa.

Kalle Rovanperä.
Kalle Rovanperä sanoo, ettei häiriinny valtavasta mediahuomiosta. Kuva: Massimo Bettiol /Getty Images

Se, että Rovanperä on noussut todelliseksi uhaksi muille kuskeille, ei Rovanperän mukaan näy millään tavalla muiden kuljettajien käytöksessä.

– Aika samalla tavalla he ovat suhtautuneet minuun koko ajan. Kaikki kilpailevat edelleen toisiaan vastaan. Vaikka kaikki ovat ihan mukavia tyyppejä, niin kyllä me olemme kilpailijoita toisillemme.

Jyväskylän MM-ralli alkaa Rovanperän 21-vuotissyntymäpäivänä eli 1. lokakuuta ja päättyy sunnuntaina 3. lokakuuta.

– Toivottavasti lahja tulee sunnuntaina pokaalin muodossa, Rovanperä virnisti.

Lue myös:

Näin seuraat Jyväskylän MM-rallia! Katso juhlakisan jokainen erikoiskoe suorana – tätä kaikkea tarjoaa Yle Ralli Plus

"Mikä tahansa on nyt mahdollista" – asiantuntija maalailee Kalle Rovanperälle herkulliset näkymät Jyväskylän MM-ralliin

KSML: Jyväskylän MM-rallille kahden vuoden jatkosopimus

Suosittelemme sinulle