Hyppää sisältöön

Manse PP:n puheenjohtaja kertoo mestaruusjuhlista ja pesäpallon kasvusta: "Ehdottomasti kasvattanut lajin kiinnostavuutta"

Manse PP:n puheenjohtaja Matti Helimo on hyvillä mielin siitä, että pesäpallo on saanut viime aikoina uusia seuraajia. Pesäkarhujen kapteeni Susanna Puisto puolestaan kertoo, miksi mestaruuspokaali on saanut teippiä ympärilleen.

Manse PP:n kapteeni Tuomas Jussila nosti "Pojan" ilmaan. Kuva: Miikka Varila / Yle

Manse PP sai juhlia sunnuntaina seurahistoriansa ensimmäistä miesten pesäpallon Suomen mestaruutta kotikentällään Kaupissa ja myöhemmin Tampereen Keskustorilla.

– Suihkulähteeseen en päätynyt, mutta hymyiltyä tuli ja katselin ihmisten iloisia ilmeitä. Oli upeaa juhlistaa mestaruutta torilla. Kävin myös pelaajien voittosaunalla. En tiedä, miten ilta on jatkunut, mutta siellä oli iloista ja positiivista meininkiä, joten varmaan jatkunut hyvissä merkeissä, Manse PP:n puheenjohtaja Matti Helimo kertoo.

Helimo jättää pian puheenjohtajan tehtävänsä, sillä hän siirtyy Tampereen sivistyspalveluiden apulaispormestariksi. Helimo on ollut mukana Manse PP:n kukoistuksen vuosina, sillä hän aloitti puheenjohtajana vuonna 2019, jolloin seura varmisti nousunsa miesten Superpesikseen.

– Kyllä tämä hurjalta tuntuu. Tämä oli hieno palkinto, kun sain nähdä, miten tämä kosketti ihmisiä myönteisesti ja pelaajat olivat liikuttuneita. Mukana oli myös pidemmän linjan pesäpalloväkeä kuten Yrjö Ojala, joka oli mukana jo 1987, kun liityin Mansen E-poikiin. Hän teki jo silloin pyyteetöntä talkootyötä pesäpallon eteen, Helimo muistelee.

Manse PP panosti rajusti tähän kauteen vaihtamalla yli puolet debyyttikauden joukkueestaan. Jo ennestään kohtalainen runko vahvistui usealla Vuoden pesäpalloilijalla, kun Tuomas Jussila, Juha Puhtimäki ja Henri Puputti liittyivät joukkueeseen.

– Luulen, että kullankiilto oli silmissä jo silloin, kun joukkue kokoontui ensimmäisen kerran. He kävivät läpi sitä, että mistä syistä ovat tulleet Tampereelle. Jo silloin kävi selväksi, että he ovat tulleet tänne oikeista syistä. Kun ulkopuolelta tuli aika paljon painetta juurikin Tampereen suuntaan, se yhdisti voimavaroja, Helimo näkee.

Helimo halaamassa ratkaisuottelun päätyttyä Juha Puhtimäkeä. Kuva: Miikka Varila / Yle

Manse PP saikin pesäpallopiireissä kritiikkiä, mutta joukkue toi myös paljon uutta säpinää lajiin. Pesäpallo oli esimerkiksi elokuussa ylivoimaisesti katsotuin kotimainen palloilusarja (siirryt toiseen palveluun).

– Manse PP on ehdottomasti kasvattanut lajin kiinnostavuutta. Se ei ole edes mielipidekysymys, sen voi katsoa mediasta. On ollut hienoa, että Manse on ollut seuratuin vierasjoukkue niin naisissa kuin miehissä ja myös katsotuin joukkue median välityksellä.

– Se on tälle hienolle lajille tärkeää, että tulee uusia kannattajia ja uusia seuraajia. He huomaavat, kuinka nopeasta, hienosta ja taktisesta lajista on kyse niin naisten kuin miesten puolella. Se sataa loppuviimein yhteiseen laariin.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Manse PP:n mestaruusjuhlat jatkuivat Keskustorin suihkulähteelle Kaupin pesäpallostadionin kentältä voittoisan viidennen finaalin jälkeen. Vastassa oli Kouvolan pallonlyöjät.

Pohja tippui pokaalista

Viikonlopun aikana kultaa juhlittiin myös Porissa, kun Pesäkarhut saavutti mestaruuden 19 vuoden tauon jälkeen. Kultamitalia oli porilaisille lähellä monta kertaa, sillä porilaiset taipuivat vuoden 2002 mestaruutensa jälkeen kuusi kertaa hopealle.

– Hyvältä tuntuu, mutta edelleen on sellainen olo, että tässä ei ole järkeä vieläkään. Vaikka on se vähän realisoitunut, mutta silti ei kuitenkaan, Pesäkarhujen kapteeni Susanna Puisto toteaa hymyillen pokaali kainalossaan.

– On kuulema kapteenin vastuulla pitää pokaalista huolta. Kantelen tätä enemmän kuin mielelläni ihan joka paikkaan.

32-vuotias Susanna Puisto saavutti ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Kuva: Yle

Pokaali on kokenut viikonlopun aikana kovia. Esimerkiksi pokaalin pohja on tippunut matkan varrella.

– Uskon, että se on tallessa ja saamme sen kiinnitettyä. Laitoimme tähän myös teippiä, kun juhlajuomaa juodessa huomasimme tämän vuotavan aika paljon. En tiedä, onko tämä teippi kauheasti auttanut, Puisto naureskelee.

Pesäkarhujen kapteeni on pelannut koko uransa Porissa. Mestaruus merkitseekin paljon Puistolle, joka on ollut mukana viidessä aiemmassa hopeajoukkueessa.

– Tämä merkitsee paljon. Loppupeleissä merkityksen ymmärtää nyt paremmin, kun mestaruus on voitettu. Jarkko Pokela (pelinjohtaja) sanoi eilen minulle, että nyt ei tarvitse enää selitellä kenellekään mitään. Se on todistettu, että Puistokin pystyy voittamaan kultaa, lyöjäjokeri päättää hymy huulillaan.

Pesäpallo.

Matti Helimoa haastatteli Miia Roivainen ja Susanna Puistoa Jere Sanaksenaho.

Lue myös:

Kommentti: Pesäpallon mystisin mies sai vihdoin ansaitsemansa kruunun uralleen

"En olisi tässä ilman Mattia" – Manse PP:n mestaruusjuhla alkoi tunteikkaalla halauksella, kun lautaskammon selättänyt Juha Puhtimäki liikuttui pelinjohtajakonkarin mestaruudesta

Manse PP:n tähtisikermä juhlii Suomen mestaruutta – katso, miten tamperelaiset riemuitsivat torilla ja kentällä

Manse PP on pesäpallon Suomen mestari – Yle seurasi juhlatunnelmia hetki hetkeltä

Porin Pesäkarhut juhlii Suomen mestaruutta 19 vuoden tauon jälkeen! Näin porilaiset juhlivat mestaruutta

Suomen mestaruus ratkesi lyönnillä, jossa Pesäkarhujen sankari ei ollut onnistunut koko kauden aikana – "Sanoin, että nyt tippuu"

Suosittelemme sinulle