Hyppää sisältöön

Eläinlääkäripula syvenee Pohjanmaan rannikolla – virka on auki jo kolmatta kertaa eikä päivystäjiä ole tarpeeksi

Länsirannikolla ongelmaan lähdetään hakemaan ratkaisua selvityksen kautta. Vaihtoehtoina ovat yhteistyön lisääminen yksityisten kanssa sekä päivystysalueiden uusjako.

Eläinlääkäri lähikuvassa suojavaatteet yllään
Pitkien päivystysvuorojen on todettu kuormittavan kuntien eläinlääkäreitä. Kuva: Yle
Sebastian Björklund
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjanmaan rannikolla Vöyrin ja Kristiinankaupungin välisellä alueella on huutava pula eläinlääkäreistä.

Eläinlääkäreitä on liian vähän ja yksityinen sektori houkuttelee kunnallista enemmän, sanoo Johan Håkans (r.), länsirannikon valvontalautakunnan puheenjohtaja.

Valvontalautakunnan viime keskiviikon kokouksessa käsiteltiin ympäristö- ja ympäristöterveydenhuollon päällikkö Tommy Stenlundin ehdotusta selvityksen aloittamisesta. Tarkoitus on selvittää, kuinka kunnallinen eläinlääkäripäivystys saataisiin toimimaan jatkossa.

– Käytännössä pitää selvittää uudet yhteistoiminta-alat sekä -kumppanit ja selvittää, voisiko yksityiset toimijat ottaa pieneläinpäivystyksen hoitaakseen.

Selvityksen tekee käytännössä Stenlund itse, mutta mahdollisista lopputulemasta hän ei halunnut spekuloida ennen selvityksen valmistumista.

– Katsotaan sitä sitten kun selvitys on tehty, mitä vaihtoehtoja meillä on.

Taustalla on koko maaa vaivaava eläinlääkäripula.

Lue myös: Eläinlääkäripula pahenee eikä vakinaisia paikkoja saada täytettyä – ratkaisuksi ehdotetaan kuormittavan työn jakamista hoitajien kanssa

Pohjanmaan rannikolla pula eläinlääkäreistä on jo huutava.

Esimerkiksi eteläisellä alueella on kolme kunnaneläinlääkärin virkaa, joista yksi virka on jaettu kahden viranhaltijan kesken sijaisjärjestelyin. Aikaisemmin eteläisen alueen päivystystyöhön osallistui kolme ulkopuolista eläinlääkäriä, nyt enää yksi.

Korotettuja päivystyskorvauksia

Eläinlääkäriliiton ja lääkärien virkaehtosopimuksen suosituksen mukaan päivystysrinkiä pitää olla hoitamassa vähintään viisi eläinlääkäriä, jotta työtaakasta ei tulisi liian raskas.

Viime keskiviikon valvontalautakunnan kokouksessa käsiteltiin myös kirjelmää, jossa eteläisen alueen jäljellä olevat eläinlääkärit vaativat kaksinkertaisia päivystyslisiä nykyiseen, jotta he hoitaisivat päivystykset nykyisellä miehityksellä.

Tähän on suostuttu ylimääräisten vuorojen osalta joulukuun puoleenväliin saakka.

Eläinlääkäriliiton puheenjohtajan Katri Kiviniemen mukaan paikalliset sopimukset ovat yksi keino yrittää ratkaista päivystykseen liittyviä ongelmia.

– Monin paikoin onkin päädytty maksamaan korkeampia päivysyskorvauksia tai antamaan enemmän vastaavaa vapaata kuin virkaehtosopimus edellyttää.

Virkaehtosopimuksen mukaan eläinlääkäreille maksetaan varallaolosta arkisin 3,69 euroa tunnilta ja viikonloppuisin sekä pyhisin 6,36 euroa tunnilta.

Kiviniemi arvioi, että sijaisten saannin kannalta koroetuilla korvauksilla voi olla merkitystä.

Eläinlääkäri Anne Niemi tarkistaa hevosen hampaita, kandidaatti Salla Kaattari seuraa vierestä.
Eläinlääkärit Anne Niemi ja Salla Kaattari hoitavat hevosen suuta klinikalla Vöyrillä. Kuva: Jarkko Heikkinen / YLE

Kolme vaihtoehtoa

Tommy Stenlundilla on käytännössä kolme vaihtoehtoa, joiden avulla päivystävien eläinlääkäreiden työtaakkaa saataisiin kevennettyä.

Palkkauksen osalta ei juurikaan ole mitään tehtävissä, eläinlääkäripula vaivaa koko maata eikä hakijoita vapaana olevaan virkaan helpolla löydy.

Toinen selvitettävä asia on uusien yhteistoimintakumppaneiden löytäminen yksityiseltä puolelta.

Kolmas vaihtoehto on jakaa alueet tai niiden vastuualueet uusiksi. Nyt pohjoista päivystysaluetta kuormittavat pieneläimet huomattavasti enemmän kuin eteläistä.

Tämän vuoden heinäkuun loppuun mennessä pohjoisella alueella vastaanotettiin 2349 puhelua, kun eteläisellä alueella vastaava luku oli 714.

Suurin kuormittaja etenkin Vaasan sekä Mustasaaren seudulla on pieneläimet, tai heidän omistajansa.

Seinäjoelle valmistunut Evidensian ympärivuorokautinen päivystys ei myöskään ole tilanteeseen tuonut huomattavaa helpotusta.

– Välillä on auttanut ja välillä ei, Stenlund toteaa.

Virka haettavana nyt kolmatta kertaa

Kiertävän eläinlääkärin virka Länsirannikon ympäristöyksikön alueella oli ensimmäisen kerran auki tämän vuoden maaliskuussa. Virkaa haki yksi henkilö, joka haastattelujen jälkeen kuitenkin veti pois hakemuksensa.

Toisella kerralla virkaan ei saatu yhtään hakijaa. Nyt virkaan on avattu haku kolmannen kerran.

Tommy Stenlundin mukaan länsirannikon hankala tilanne ei kuitenkaan ole syynä siihen, että eläinlääkäriä ei löydy.

– Jos katsoo valtakunnallisella tasolla, niin eläinlääkäreistä on pulaa. On varmaan myös alueita, missä asiat ovat hyvin, mutta tiedän, että alueemme ei ole poikkeuksellinen.

Samaan aikaan myös valvontaeläinlääkärin virkaa hoitanut henkilö on irtisanoutunut. Myös hänen virkaan avataan haku lokakuussa.

Riippumatta siitä miten tilanne ratkaistaan, on Johan Håkansin mukaan välttämätöntä, että päteviä eläinlääkäreitä koulutetaan lisää. Periksi antaminen ei ole vaihtoehto.

– Pieneläinten osalta on tutkittava yhteistyön mahdollisuutta yksityisen puolen kanssa. Mutta sama mihin päädytään, niin lisää eläinlääkäreitä tarvitaan, se on ainoa ratkaisu pulmaan.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 28.9. klo 23.00 saakka.

Lisää aiheesta:

Joka kymmenes eläinlääkäri tekee viikossa yli 80 tuntia töitä – rankan päivyystysputken jälkeen eläinlääkärillä on vain yksi toive: "Kunhan saisin nukkua"

Suosittelemme sinulle