Hyppää sisältöön

Toni Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen mukaan Yle Urheilun hiihtotiimiin – nämä kilpailut Yle näyttää kanavillaan

Toni Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen ovat Yle Urheilun uudet maastohiihdon asiantuntijat. Kalle Lassila jatkaa edellisten talvien tapaan. Valtaosa maailmancupin hiihtokisoista näkyy ensi kaudella Ylen kanavilla.

Asiantuntijat Toni Roponen, Kalle Lassila ja Aino-Kaisa Saarinen sekä selostaja Kimmo Porttila (toinen oikealta).

Toni Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen liittyvät Yle Urheilun talviurheilutiimiin uusina maastohiihdon asiantuntijoina. Kalle Lassila jatkaa asiantuntijana edellisten talvien tapaan. Hiihdon selostuksista päävastuun kantaa tulevalla kaudella Kimmo Porttila, jonka lisäksi selostamossa kuullaan myös Jarmo Lehtistä ja Simo Leinosta.

Kokenut valmentaja Roponen on valmentanut muun muassa vaimoaan Riitta-Liisa Roposta ja maailmanmestari Matti Heikkistä. Lisäksi Roponen on toiminut Suomen ampumahiihtomaajoukkueen sekä Denverin yliopiston maastohiihtojoukkueen päävalmentajana. Tällä hetkellä Roposen päätyö on Tanhuvaaran urheiluopiston rehtorina ja toimitusjohtajana.

Roponen on Yle Urheilun lähetyksissä mukana erityisesti kansainvälisissä kisoissa ja hän on mukana Pekingin olympialaisissa.

– Lähden mukaan erittäin innoissani. Olen tehnyt pitkään mediatöitä ja Yle on tietysti ylivoimaisesti vahvin mediaosaaja Suomessa. Olen suurella ilolla pannut merkille, että Ylellä on tdella laaja kattaus hiihtoa myös ensi kaudella. On mahtavaa päästä siihen tiimiin mukaan, Roponen sanoi.

– Vahvuuteni on kansainvälinen osaaminen, tunnen erittäin hyvin eri maajoukkueiden urheilijoita ja heidän tapojaan harjoitella. Olen myös valmentanut pitkään absoluuttisella huipulla olevia urheilijoita. Intohimonani ovat myös muut kestävyyslajit. Ammattipyöräilyssä on esimerkiksi sellaista taktista silmää, mikä hiihdossa on vielä lapsenkengissä.

2000-luvun menestynein suomalainen olympiaurheilija Aino-Kaisa Saarinen nähdään talven aikana useampana viikonloppuna Urheilustudion lähetyksissä.

– Haluan avata katsojille, mitä huippu-urheilu vaatii. Tunnen urheilijat ja maailmancupin kisapaikat ja pystyn kertomaan, minkälaisia ajatuksia ja tunteita urheilija käy läpi kisoissa ja harjoituksissa, pohtii Saarinen.

Pekingin olympialaiset kauden päätapahtuma

Talven päätapahtuma maastohiihdossakin on Pekingin olympialaiset. Roponen muistuttaa, että Suomella on edellisista olympialaisista Pyeongchangista olympiavoittaja Iivo Niskanen ja kolminkertainen mitalisti Krista Pärmäkoski. Kummallakaan viime kausi ei kuitenkaan mennyt aivan odotusten mukaisesti.

Roposen mukaan Suomella on maastohiihdossa mahdollisuuksia useampaankin mitaliin Pekingin olympialaisissa. Erityisesti hän uskoo Niskaseen 15 kilometrin perinteisellä.

– Iivo harjoitteli itsensä viime vuonna niin sanotusti mökkyrään. Hän oli huippukunnossa jo heinäkuussa, mikä ei ole hiihtäjälle paras tilanne, Roponen sanoo.

– Virheistä on otettu oppia. Nyt harjoituskausi on mennyt erittäin hyvin. Uskon, että Iivo on todella vahva. Suurimmat haasteet hänellä ovat olleet taktisessa osaamisessa yhteislähtökilpailuissa. Olympialaisissa hänen päämatkansa 15 kilometriä perinteisellä hiihdetään väliaikalähdöllä. Pidän häntä ehdottomasti ykkössuosikkina.

Valtaosa hiihdoista näkyy Ylen kanavilla

Yle näyttää kauden aikana valtaosan hiihtokisoista, mukaan lukien kauden kohokohdan, Pekingin olympialaiset helmikuussa.

– Hiihdon ystävien ei tarvitse olla näkyvyydestä huolissaan, sillä Pekingin olympiakisat, kotimainen hiihtokausi ja 70 prosenttia maailmancupista ovat vapaasti suomalaisten katsottavissa. Myös muissa lumilajeissa tarjoamme jatkossakin laajan kattauksen kisoja, iloitsee Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen.

Aiempien vuosien tapaan Yleltä voi seurata maastohiihdon lisäksi alppihiihdon, ampumahiihdon, freestylen, lumilautailun, mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancup-kisoja. Tulevalla kaudella myös taitoluistelun arvokisat palaavat Ylen kanaville. Aiemmilta talvilta tuttu viikonloppujen Urheilustudio alkaa 21. marraskuuta ja jatkuu läpi talven maaliskuun loppupuolelle.

Ylen kaudella 2021-22 näyttämät maastohiihtokisat:

6.–7.11. Vuokatti Suomen Cup
20.–21.11. Taivalkoski Suomen Cup
26.–28.11. Ruka maailmancup
3.–5.12. Lillehammer maailmancup
11.–12.12. Davos maailmancup
28.–29.12 Lenzerheide maailmancup (Tour de Ski)
31.12.–1.1. Oberstdorf maailmancup (Tour de Ski)
7.–9.1. Imatra SM-kisat
18.–19.1. Vantaa Suomen Cup
22.–23.1. Planica maailmancup
4.–20.2. Pekingin olympialaiset
24.2. Helsinki City Sprint
26.–27.2. Lahti maailmancup
3.3. Drammen maailmancup
5.–6.3. Oslo maailmancup
18.–20.3. Tjumen maailmancup
26.–27.3. Ruka Suomen Cup
1.–3.4. Rovaniemi SM-kisat

Lue myös:

Suomen naisten maajoukkueen valmentajana toiminut Glenn Lindholm siirtyy Kiinan hiihtojoukkueen valmentajaksi

Miten ihmeessä Kiinan ja Mika Kojonkosken umpihullu projekti onnistui? Ummikko kiinalainen saavutti mäkihypyn olympiapaikan älyttömän lyhyessä ajassa

Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski veivät rullahiihdon Suomen mestaruudet

Suosittelemme sinulle