Hyppää sisältöön

Huipputason salibandya pelataan halleissa, joissa pelaajille voi käydä todella pahasti – F-liiga kutsui koolle turvallisuuskokouksen

Salibandyn miesten F-liigassa on nähty alkukaudella jo kaksi ikävää loukkaantumista. Pelaajat ovat vaatineet lääkäriä pakolliseksi otteluihin ja liian lähellä kaukaloa olevien seinien pehmustamista.

Laitakamppailu Porissa.
Kamppailutilanne F-liigan ottelussa Porissa. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press
Joel Holma,
Matias Strozyk,
Sakari Lund

Miesten salibandyn F-liiga nousi viikonloppuna otsikoihin sairaalareissua vaatineen tapaturman myötä.

Classicin maajoukkuepelaaja Krister Savonen sai aivotärähdyksen törmättyään betoniseinään ottelussa Oilersia vastaan. Pelipaikkana toimineen Tapiolan urheiluhallin riskit ovat olleet myös Oilers-pelaajien mielissä, vaikka aiemmin tapaturmilta onkin vältytty.

– Pelaajat kyllä tiedostavat sen hyvin. Ei ketään ajella sinne seinille. Nyt oli todella huonoa tuuria. Jotain pehmusteita voisi varmaan jatkossa laittaa, mutta en näe sitä mitenkään erityisen vaarallisena, Oilersin hyökkääjä Justus Kainulainen sanoo.

Tapiola oli perjantain onnettomuuden näyttämö, mutta samat riskit ovat olemassa muuallakin. Seinät saattavat olla lähellä laitoja, jolloin tilaa turvalliselle kaatumiselle tai kovassa vauhdissa esimerkiksi laidan yli hyppäämiselle on vähän.

Karhut ja EräViikingit kohtasivat F-liigan runkosarjan ottelussa Porissa
Karhut ja EräViikingit kohtasivat F-liigan runkosarjan ottelussa Porissa. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Yhdistettynä salibandyn lisääntyneeseen fyysisyyteen tilanne aiheuttaa omat vaaransa.

– Onhan tämä aika iso ongelma. Pelaajilla pitää olla turvallinen olo mennä kentälle pelaamaan. Muutenkin laji on mennyt aika fyysiseen suuntaan. Vauhti kiihtyy ja ukot kasvavat, joten on se totta kai vähän vaarallisempaa, sanoo puolestaan Rasmus Kainulainen.

– Eilenkin oli tiiliskiviseinä ihan laidan vieressä. Sinne olisi voinut murjoa jonkun aika mäsäksi. On se vähän nihkeää, että ne ovat noin lähellä. Tarvittaisiin kunnon halleja, jotta saataisiin kunnon peliä. Niin että voisi vähän töniäkin ilman pelkoa, ettei kävisi hassusti.

Savonen selvisi pelottavasta tilanteesta kotiin vielä samana päivänä. Tilanne itsessään näytti viattomalta vahingolta, mutta pienikin tuuppaus voi epäonnisessa tapauksessa johtaa vakavaan vammaan.

Tiistaina kokous seurojen kanssa

Salibandyliigan toimistolla tilanteet ovat luonnollisesti puhuttaneet ja asioista keskustellaan seurojen kanssa.

– Tänään iltapäivällä käymme sisäisesti tapahtuneet läpi kilpailujohtajan ja pääsarjapäällikön kanssa. Huomiseksi on kutsuttu koolle kaikki F-liigan miesten joukkueet kokoukseen, jossa käsitellään liigan turvallisuutta pelaajan näkökulmasta, F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen totesi maanantaina iltapäivällä.

– Ensimmäisenä vaiheena varmasti jokainen kotijoukkue käy omat olosuhteet tarkasti läpi ja ensimmäisenä tulee mieleen tiettyjen paikkojen pehmustaminen. Pelkästään sarjamääräysten tarkistamisella asia ei korjaannu, vaan täytyy sopia yhdessä konkreettisista toimenpiteistä, Nurminen sanoi.

Riskit muuttavat myös pelaamista. Rasmus ja Justus Kainulaisen mukaan uhkia ei yleensä mietitä, mutta pelikentän rajoitteet otetaan huomioon esimerkiksi kamppailutilanteissa.

– Ei sitä erityisemmin mieti, että ei hakeudu johonkin seinän takia. Jos näkee, että pallo menee kulmaan ja sinne on menossa kaksi isoa kaveria, molemmat tajuavat vähän himmailla. Kyllä siinä vähän on tilannetajua mukana, Justus Kainulainen sanoo.

Kulmakamppailu divariottelussa Raumalla.
Kulmaväännössä ei ollut ylimääräistä tilaa myöskään divariottelussa Raumalla. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Pelaajat eivät suoraan osaa sanoa, mitä tilanteelle voitaisiin tehdä. Unelmana olisi päästä pelaamaan suuremmilla areenoilla, joissa laitojen ympärillä piisaisi turva-aluetta.

Nykyoloissa mahdollisuudet ovat rajatummat. Kainulaiset pohtivat, voisiko tilannetta parantaa esimerkiksi pehmustamalla laitojen lähellä olevia seiniä. Sitä vaati jo Classicin Jussi Piha.

– Espoossa on Suomen paras halli muuten, mutta seinät ovat vähän lähellä kenttää, Justus Kainulainen harmittelee.

– Yleisö pääsee lähelle tunnelmaa ja kenttäpelaajat pääsevät samaan hurmokseen. Mekkala kuuluu kahta kovempaa, joten siitä ei haluaisi luopua. Jotain kannattaisi kuitenkin tehdä, jotta tuollaisia ei ikinä tulisi, lisää Rasmus Kainulainen.

Salibandykauden alkutaipaleella on koettu jo kaksikin säikäyttävää tilannetta. Molemmissa tilanteissa on myös toivottu lääkärin läsnäoloa kaikissa liigatason otteluissa. Nykyisin edellytetään ensiapukoulutuksen saaneen henkilöon paikalla oloa. Nurmisen mukaan tätä asiaa tullaan myös käymään seurojen kanssa läpi.

– Jos seurat ovat sitä mieltä, että lääkärit olisi hyvä saada ottelutapahtumiin, en näe mitään estettä, miksi niin ei voitaisi toimia.

Lue myös:

Salibandyn liigakausi on alkanut ikävästi kahdella tällillä – Classicin Jussi Piha vaatii betoniseiniin pehmusteita ja lääkäriä pakolliseksi otteluihin: "Avun pitää olla lähellä"

Salibandyn maajoukkuemies Krister Savonen sai perjantain liigaottelussa aivotärähdyksen, pääsi sairaalasta kotiin samana iltana

Suosittelemme sinulle