Hyppää sisältöön

Turvallinen Oulu -hanke voitti kansallisen rikoksentorjuntakilpailun

Turvallinen Oulu -hankkeen turvataitokasvatuksella halutaan estää lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa, kuten esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa groomingia.

Tyttö makaa lattialla tablettitietokone kädessään. Kuva on mustavalkoinen.
Turvataitokasvatusta annetaan lapsille ja nuorille esiopetuksesta peruskoulun loppuun saakka. Kuva: Svenska Yle / Lasse Grönroos
Päivi Annala
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulussa turvataitokasvatusta edistävä Turvallinen Oulu -hanke on voittanut kansallisen rikoksentorjuntakilpailun.

Teemana oli alaikäisiin kohdistuvan kiusaamisen ja väkivallan ehkäiseminen.

Turvallinen Oulu -hankkeessa oululaiset lapset ja nuoret saavat tästä syksystä alkaen turvataitokasvatusta esiopetuksesta perusopetuksen loppuun saakka.

Turvataitokasvatuksella halutaan estää lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa, kuten esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa groomingia.

Lisäksi vahvistetaan lasten ja nuorten itsetuntoa sekä tunne- ja vuorovaikutustaitoja.

– Lapsen ja nuoren tulee tietää ja tuntea olevansa arvokas ja tärkeä sekä hyvän kohtelun arvoinen, jotta hän myös haluaa puolustaa itseään. Lapset ja nuoret oppivat muun muassa kolmen kohdan turvaohjeet uhkaaviin tilanteisiin: sano jämäkästi ”ei”, poistu tilanteesta ja kerro asiasta turvalliselle aikuiselle, kertoo projektijohtaja Kati Kettukivi Oulun kaupungilta.

Valintaperusteluissa mainitaan, että Turvallinen Oulu -hankkeessa on ansiokkaasti hyödynnetty olemassa olevaa osaamista ja hyvin perusteltuja toimintatapoja seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön ehkäisemiseksi. Turvataitokasvatukseen otetaan mukaan kaikenikäiset lapset, heidän vanhempansa ja ammattikasvattajat. Hankkeessa on tuotettu pysyviä toimintamalleja kaupungin organisaatioon ja rakenteisiin. Turvataitokasvatusmalli on lisäksi hyvin dokumentoitu ja materiaalit kaikkien saatavilla, minkä vuoksi malli voidaan helposti toteuttaa muuallakin.

Hanke edustaa Suomea Slovenian järjestämässä EU:n rikoksentorjuntakilpailussa joulukuussa.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle