Hyppää sisältöön

Poliisin lupapalveluiden jonot kestävät jopa kaksi kuukautta, sillä työntekijöitä ei saada lisättyä tarpeen tahtiin

Ruuhkaa koitetaan purkaa esimerkiksi lupa-autolla. Auto on pian osan kuukaudesta Tampereen pääpoliisiasemalla. Muualla Suomessa ei vastaavaa autoa ole.

Passi toimiston lasiseinän takana pöydällä pystyssä
Ilman varattua aikaa saa valmistautua jonottamaan tunteja, kuten tiistainakin Tampereen poliisiasemalla passia hakeneet. Video: toimittaja Katri Tapola, kuvaaja Matias Väänänen, leikkaaja Mari Siltanen / Yle

Korona-aikana huomattavalla osalla suomalaisista passi ehti vanhentua käytön puutteesta. Nyt niitä uusitaan ruuhkaksi asti. Asiointiaikaa saa odottaa viikkokaupalla varsinkin eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa.

Tampereella seuraava vapaa aika olisi tarjolla marraskuun lopussa, siis kahden kuukauden päästä. Työ- tai lomamatkoja varten passit voi uusia myös menemällä poliisiasemalle jonottamaan. Niin teki Tampereella 62 ihmistä viime perjantaina ennen kuin lupapalveluiden ovet olivat edes auki.

– Vahvaa negatiivista palautetta on tullut, sanoo Sisä-Suomen poliisilaitoksen lupahallinnon sektorijohtaja Pasi Back.

Yksi lupasihteeri ehtii Backin mukaan hoitaa päivässä keskimäärin 25 ihmisen passiasiat. Virkailijoita on Tampereella seitsemän. Jo ennen ovien avaamista olivat siis yli kahden työntekijän päivän asiakkaat tulleet.

– Tilanne on harmillinen ja poikkeuksellinen, eikä missään tapauksessa poliisilaitoksen tavoitteen mukainen, Back sanoo.

Olga Vuorela jonotti Tampereella passia reissua ja opiskelijavaihtoon lähtemistä varten. Lisää jonotuksesta pääkuvan kohdalla olevassa videossa. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Kiireelliset asiat hoituvat silti parhaiten jonottamalla paikan päällä. Ja Backin mukaan tavoite on saada asia päätökseen yhdellä käynnillä.

Esimerkiksi Itä-Suomessa tilanne on hieman parempi. Itä-Suomen poliisin lupapalveluiden ylikomisario Jyrki Kasasen mukana pisimmillään menee kolmesta neljään viikkoa seuraavaan vapaaseen aikaan.

Työntekijöitä lisätään ja jopa lupa-auto otetaan käyttöön

Korona-aika rokotti lupapalveluitakin ja työntekijöiden määrää piti vähentää.

Itä-Suomen poliisilaitoksella on nyt syksyllä päästy määräaikaisia palkkaamalla parempaan tilanteeseen. Ajanvarausaikoja lisätään viikoittaisen tarkastelun perusteella, mikäli työntekijöitä riittää. Tällä on tähän mennessä pärjätty.

Passi on henkilökortin ohella ainoa virallinen henkilötodistus, jonka pankit hyväksyvät. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Sisä-Suomen poliisilaitoksella on otettu lisäkeinoja käyttöön, sillä väki valuu ajanvarauksista paikan päälle jonottamaan. Asiointipaikkoja on Tampereella lisätty, ja lokakuun 12. päivä pihalle parkkeeraa lupa-auto.

Lupa-auto kiertää normaalisti Sisä-Suomen eli Pirkanmaan ja Keski-Suomen haja-asutusalueilla lupa-asiointia varten. Lokakuun puolivälistä alkaen auto on parkissa loput kolme viikkoa kuukaudesta Tampereen pääpoliisiasemalla.

Muualla Suomessa ei vastaavaa lupa-autoa ole käytössä.

Jos ei mene passeja, ei voi palkata ihmisiä

Lupahallinnon pitäisi olla Pasi Backin mukaan kustannusvastaavaa. Käytännössä siis esimerkiksi henkilöstöä on oltava suhteessa luvista saataviin tuottoihin. Jos passeja haetaan vähän, laskee myös budjetti.

Rahojen määrästä huolimatta poliisilaitoksien lupapalveluissa on yritetty ennakoida, mitä kysyntä voisi olla jatkossa. Ammattitaitoista henkilökuntaa on jo lisätty ja lisätään.

– Tehdyistä toimenpiteistä huolimatta viiveet ovat pitkiä, Back toteaa.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka!

Lue lisää:

Moni jätti tänä vuonna hakematta passia, mutta se voi kostautua – näissä neljässä tilanteessa tarvitset virallisen henkilötodistuksen

Passijonot saattavat pidentyä ensi vuonna – viimeiset kymmenen vuoden passit vanhenevat

Poliisi aloittaa yt-neuvottelut – henkilöstö vähenee 200–250 henkilötyövuodella, syynä rahapula

Suosittelemme sinulle