Hyppää sisältöön

Amerikkalainen rakettilaukaisu näkyi kirkkaana yötaivaalla läpi Suomen – revontuliharrastajan kuvasarjasta tallentui näyttävä video

Kahdesti Suomen taivaalla näkyneen valoilmiön aiheutti satelliittia kuljettaneen Atlas 5 -raketin polttoainepilvi, arvioidaan myös Ursasta. Ilmiö tallentui kuviin eri puolilla öistä Suomea.

Kantoraketti näkyy taivaalla revontulten yläpuolella.
Videolla kantoraketin laskeutuminen horisonttiin näkyy nopeammin kuin se oikeasti tapahtui. Taisto Komulainen koosti kuvistaan videon.

Kajaanilainen Taisto Komulainen lähti maanantai-iltana tapansa mukaan kuvaamaan revontulia.

– Oli hyvä tuuri. Alun perin piti olla vähän idempänä, sieltäkin olisi nähnyt revontulia. Menin kuitenkin Paltaniemelle ja se kantoraketti sattui samaan kuvaan.

Komulainen otti Oulujärven rannassa Paltaniemellä 50:n kuvan sarjan, josta hän teki videon. Komulainen arvioi raketin aiheuttaman valoilmiön laskeutumisen kestäneen taivaalla noin kuusi minuuttia.

Kajaanin lisäksi valoilmiö huomattiin Ylelle tulleiden sääkuvien perusteella ainakin Nurmeksessa, Keiteleellä, Luostolla, Iisalmessa, Kuusamossa, Puolangalla ja Kokkolassa.

Osa sääkuvien lähettäjistä pohti, oliko kyseessä raketti – tai tarkemmin: NASAn maanantaina laukaisema Atlas 5 -kantoraketti, joka lähti viemään satelliittia kiertoradalleen.

Nurmeksessa Maija Savolainen havaitsi erikoisen valoilmiön ensin maanantai-iltana ja myöhemmin puolen yön jälkeen. Kuva: Maija Savolainen / Lukijan kuva

Ursa: Todennäköisesti kyseessä raketin polttoainepilvi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa arvioi, että todennäköisesti kyseessä oli juurikin Atlas 5 -raketti ja taivaalla näkynyt ilmiö oli raketin polttoainepilvi.

– Vielä toistaiseksi meillä ei ole tietoa siitä, että kyseessä olisi ollut joku toinen raketti, tai ainakaan minun tietooni ei ole vielä parempaa selitystä tullut, toteaa Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Atlas 5 laukaistiin Kaliforniasta Yhdysvalloista maanantai-iltana kello 21 jälkeen Suomen aikaa. Raketti lähti viemään maapallon tutkimiseen tarkoitettua Landsat 9 -satelliittia kiertoradalleen.

Keiteleellä Tuija Liunala lähti kuvaamaan revontulia, mutta taivaalle ilmestyi jotain odottamatonta. Kohde liikkui sopivan hitaasti, jotta siitä ehti napata kuvan. Kuva: Tuija Liunala

Ilmiöstä tehtiin Suomen taivaalla havaintoja kahdesti, ensin maanantaina kello 22–23 välillä ja myöhemmin vielä puolen yön jälkeen tiistain puolella.

– Ilmeisesti sama rakettivaihe polttoainepilvineen näkyi taivaalla kahteen kertaan. Ensin laukaisun jälkeen ja toisen kerran puolen yön jälkeen, kun raketti oli kiertänyt maapallon. Eli kahta rakettia siellä ei tietääksemme ollut, Liljeström kertoo.

Spaceflight Now -sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) kantoraketti oli ehtinyt lennollaan suunnilleen Baltian kohdalle, kun satelliitti irrotettiin kantoraketistaan. Sen jälkeen raketti jatkoi matkaansa, kunnes laskeutui Suomesta katsottuna horisontin alapuolelle.

Kuvissa valoilmiö näyttää kirkkaalta pallolta, jolla on pyrstö. Todellisuudessa se on pakokaasun ja polttoainejäämien muodostama polttoainepilvi, joka heijastaa Auringon valoa.

Tältä Atlas 5 -raketin aiheuttama valoilmiö näytti öisellä taivaalla Iisalmessa. Kuva: Helena Karhu / Lukijan kuva

Jo toinen raketti syyskuisella taivaalla

Tällä kertaa raketin aiheuttama ilmiö näkyi Suomen taivaalla, mutta usein rakettilaukaisut jäävät Suomessa Ursan mukaan kokonaan huomaamatta (siirryt toiseen palveluun).

Raketti-ilmiöiden näkymiseen tarvitaan Ursan mukaan laaja selkeän sään alue, joka ulottuu havaintopaikalta lähes laukaisupaikalle asti. Näin käy melko harvoin.

Tämän kuun aikana raketti-ilmiöitä on kuitenkin nähty jo kahdesti Suomessa. Kaksi viikkoa sitten syyskuisella taivaalla näkyi nimittäin venäläinen Sojuz-2.1v -raketti, joka laukaistiin Arkangelin alueella sijaitsevasta Plesetskin avaruuskeskuksesta 9. syyskuuta.

Liljeströmin mukaan on harvinaista, että raketin aiheuttama ilmiö näkyy kahdesti kuukaudessa Suomen taivaalla.

– Kyse ei ole siitä, että raketteja laukaistaisiin useammin, mutta tässä kuussa on käynyt poikkeuksellinen sattuma.

Rakettihavaintojen ikuistaminen palkitsee

Taisto Komulainen on kuvannut revontulia aktiivisesti vuodesta 2014. Myös rakettihavaintojen ikuistaminen kameralla on palkitsevaa.

– Olen nähnyt vuosien mittaan valopalloja, jotka kestävät muutaman sekunnin. Muutama vuosi sitten kuvasin kirkkaan välähdyksen. Ursalta tuli tieto, että se oli avaruusromua, joka syttyi tuleen saapuessaan ilmakehään, kertoo Komulainen.

Hänelle tämän havainnon kuvaaminen on kokemusten kärkipäässä.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kerää taivaalla esiintyviä havaintoja Taivaanvahti-sivulleen. Viime yön kantoraketista on kirjattu ainakin 30 havaintoa Taivaanvahtiin (siirryt toiseen palveluun).

Myös vaalalainen Pekka Hatunen näki kantoraketin, kun oli kuvaamassa revontulia.

– En osannut odottaa sitä. Ensin tuli mieleen, että se on lentokone. Kun se laskeutui alaspäin kirkkaana, niin ajattelin, että voisiko olla raketti.

Linnunrataa kuvaamaan lähteneelle Seppo Kauppiselle tuli kiire säätää kameran asetukset uudestaan, kun yötaivaalle ilmestyi yllättävä valoilmiö. Lopputuloksena oli hieno ja harvinaislaatuinen kuva. Kuva: Seppo Kauppinen

Raketti ikuistettiin kuviin myös länsirannikolla Kokkolassa. Valoilmiöstä puolenyön jälkeen Kokkolan Punakallioilla kuvan napannut Seppo Kauppinen on harrastanut valokuvausta jo lapsesta saakka, mutta yökuvauksen pariin hän on siirtynyt vasta hiljattain.

– Täytyy sanoa, että kyllä tämä antoi siihen lisää potkua. Kaikkea voi tapahtua, kun lähtee yöllä liikenteeseen, Kauppinen sanoo.

Kauppinen kertoo hoksanneensa heti, että kyse oli raketista, koska oli lukenut niiden laukaisuista aiemmin. Hänen poikansa myös seuraa NASAn tiedotteita, joten raketin lähtöpaikan tiedettiin Kauppisen perheessä olevan Kaliforniassa.

Kantoraketin luoma valopallo nousi taivaalle Anne Keski-Vinkan mökin takaa Kokkolan Trullevissa. Kuva: Anne Keski-Vinkka

Samalla seudulla revontulia kuvaamassa ollut Anne Keski-Vinkka ehti sen sijaan ihmetellä, mistä yllättävässä valoilmiössä oli kyse. Hän löysi siihen kuitenkin nopeasti vastauksen revontuliharrastajien some-ryhmistä.

Keski-Vinkka ehti myös nähdä raketin uudestaan, kun se oli jo kiertänyt maapallon kertaalleen.

– En olisi kyllä ikinä uskonut, että tällaista näkee omasta mökkirannasta. Se tuntui myös olevan ihan lähellä, vaikkei se sitä tietysti ollutkaan. Pimeällä taivaalla asiat vain näyttävät erilaiselta, Keski-Vinkka kertoo.

Suosittelemme sinulle