Hyppää sisältöön

Mikkelin Kaupunginhallitus ei halua lakkauttaa orkesteria – säästötoimissa luotetaan nyt lautakuntien näkemykseen

Kaupunginhallituksen kokouksessa tehtiin useita muutosehdotuskia alkuperäiseen säästölistaan. Muutamien muutosten jälkeen säästölista lähtee nyt lautakuntien käsittelyyn.

Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pirjo Siiskonen (kesk.)
Kaupunginhallituksen puheenjohtjaa Pirjo Siiskosen tekemän ehdotuksen mukaan lisäsäästölistaan lisättiin myös useita mahdollisia tulonlähteitä. Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Milka Krogerus

Mikkelin kaupunginhallitus käsitteli maanantaina 28. syyskuuta kokouksessaan paljon puhuttavia lisäsäästöjä. Mitään konkreettisia päätöksiä leikkauksista ei tehty ja alkuperäiseen säästölistaan tuli muutamia muutoksia.

Asia herätti paljon keskustelua ja kokouksessa tehtiin yhteensä seitsemän muutosehdotusta, joista kuudesta äänestettiin. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan, keskustan Pirjo Siiskosen ehdotus hyväksyttiin kaupunginhallituksen päätökseksi.

Ehdotuksen mukaan kaupunki pyrkii löytämään lisäsäästöjä muun muassa metsäomistusten, Graniittitalon ja kaavoitettujen rantatonttien myynnistä.

Suurin yksittäinen säästötoimi listalla oli kaupunginorkesterin lakkauttaminen. Siiskosen mukaan kaupunginhallituksen yhteinen tahtotila on, ettei orkesteria lakkautettaisi, sillä se nähtiin elinvoimatekijänä kaupungille.

– Suurin osa oli sitä mieltä, ettei näin äkkiväärää ratkaisua haluta tehdä. Annoimme orkesterille ja lautakunnalle tehtäväksi pohtia, onko jotain toimia, joilla orkesterin toiminta voidaan tulevaisuudessakin taata.

Nyt kaupunginorkesterin osalta tulee selvittää joukkorahoituksen ja maakuntaorkesterin mahdollisuus, lippujen hinnat sekä yhteistyö Lappeenrannan orkesterin kanssa.

Kaupunginorkesterin lakkauttaminen sekä lentokentän palveluiden lopettaminen ovat yhä säästölistalla, joka etenee valmisteluun. Koska kyseessä on henkilöstöön kohdistuvat säästötoimet, Mikkelin kaupunki on aloittamassa aiheeseen liittyvät yhteistoimintaneuvottelut.

- Lain mukaan yt-neuvottelut tulee olla käytynä, kun lopullisia päätöksiä leikkauksista tehdään valtuustossa, sanoo Mikkelin hallintojohtaja Ari Liikanen.

Kaupunginhallituksen esitys lähtee seuraavaksi lautakuntiin lausuntokierrokselle.

– Olemme sitä mieltä, että lautakunnissa on paras asiantuntemus miettiä, onko olemassa vaihtoehtoisia toteutustapoja. Nyt on lautakuntien puheenvuoro. Pyrimme samanaikaisesti löytämään tuloja, sanoo Siiskonen

Lisäys 30. syyskuuta klo 11.25: Lisätty tieto yt-neuvotteluiden alkamisesta ja täsmennetty tietoa kaupunginhallituksen päätöksestä koskien kaupunginorkesteria.

Suosittelemme sinulle