Hyppää sisältöön

Ostitko jo 5G-liittymän? Todennäköisesti et hyödy sen nopeasta yhteydestä vielä hetkeen – uudet palvelut tulevat vasta lähivuosina

Valtaosa uusista 5G-liittymän ottaneista tarvitsee vain murto-osan tarjolla olevasta nettinopeudesta. Operaattorit haluavat asiakkaiden siirtyvän uuden verkon käyttäjiksi 4G-verkon ruuhkaisuuden takia.

Suuri osa uusista matkapuhelimista voi käyttää 5G-matkapuhelinverkkoja. Kuva: Antti Eintola / Yle

Nopeiden 5G-matkapuhelinverkkojen käyttö on lisääntynyt tänä vuonna Suomessa tuntuvasti, esimerkiksi Elisalla datamäärän kasvu on peräti 40 prosenttia. Toistaiseksi harva kuluttaja kuitenkaan tarvitsee uuden matkapuhelinverkon tarjoamaa nopeaa yhteyttä.

Syy on siinä, ettei markkinoilla vielä juurikaan ole palveluita, jotka 5G-nopeuksia vaatisivat. Liittymiä voi silti hankkia.

5G-mobiiliverkot kattavat tällä hetkellä viitisen prosenttia Suomen pinta-alasta, mutta nopea yhteys on saatavilla jo lähes 80 prosenttiin kotitalouksista.

– Uudet laitteet mahdollistavat yhä laadukkaampien videoiden katselun, ja se lisää datamäärän kasvua, sanoo Elisan teknologiajohtaja Kalle Lehtinen.

Moni vaihtaa matkapuhelinliittymän samalla kun hankkii uuden, 5G-verkkoa haluttaessa käyttävän matkapuhelimen. Operaattorin kannalta kyse on tuottavasta liiketoiminnasta, sillä nopeammassa verkossa liittymien kuukausihinnat ovat kalliimpia. Silti mobiilidatan käyttö on Suomessa edullista moneen muuhun maahan verrattuna.

– Suomessa on nopeuteen perustuva hinnoittelumalli käytössä, johon on tuotu 5G-liittymät mukaan, muistuttaa Kalle Lehtinen.

4G-verkossa yleinen tiedonsiirron nopeus on 100–150 Mbit/s, mutta 5G-verkossa asiakas voi valita 200–1000 Mbit/s välillä. Mutta kuinka moni tarvitsee tällaisia nopeuksia?

– Kuluttajalle tällaisista nopeuksista on aika vähän hyötyä, harvassa ovat vielä sovellukset, jotka tarvitsevat jatkuvasti suuria tiedonsiirtonopeuksia, sanoo Netradarin teknologiajohtaja Jukka Manner.

Netradarin teknologiajohtaja Jukka Manner sanoo, että 5G-yhteydestä on hyötyä, jos sitä käytetään esimerkiksi kodeissa nettiyhteyden jakamiseen. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Netradar on Aalto-yliopiston tutkimuksen pohjalta syntynyt kasvuyritys, joka analysoi matkapuhelinverkon käyttöä ja laatua. Yritys kehittää teknologiaa, jolla matkapuhelimen käyttäjiltä pystytään keräämään heidän kokemat todelliset nettiyhteyden lataus- ja lähetysnopeudet ja radioverkon peitto.

Netradarin data osoittaa, että suomalaisten mobiilikäyttäjien keskimäärin tarvitsemat datanopeudet ovat jääneet alle 10 megabittiin sekunnissa, vaikka kännyköitä on käytetty pandemian aikana esimerkiksi nettiyhteyden jakoon kodeissa ja etätöissä.

Valtaosa uusien 5G-puhelimien datan käytöstä on erilaisten videoiden ja striimien katselua. Mutta esimerkiksi suositun Yle Areenan katseluun riittää 4 Mbit/s tiedonsiirtonopeus. Elisa on tuonut tänä vuonna markkinoille ensimmäisiä sovelluksia, jotka tarvitsevat suurta siirtonopeutta.

– Pandemian aikana monikaan ei ole päässyt seuraamaan lasten harrastuksia, niin olemme tehneet mahdolliseksi videon striimauksen 4K-tarkkuudella, sanoo Kalle Lehtinen.

Tarkemmalla teräväpiirtotekniikalla kuvatussa 4K-videossa yksityiskohdat näkyvät tarkkoina, koska kuvapisteitä on nelinkertainen määrä esimerkiksi Full HD -kuvaan verrattuna.

Elisan teknologiajohtaja Kalle Lehtinen arvioi, että 5G-matkapuhelinverkko on vuosikymmenen puolivälissä yhtä kattava kuin nykyinen 4G-verkko. Kuva: Antti Eintola / Yle

Uudet 5G-matkapuhelinverkon palvelut tulevat vuosikymmenen puolivälissä

Teknologiayhtiö Nokiassa arvioidaan, että kuluttajien kannalta 5G:n markkinahuippu on tulossa vuosikymmenen puolivälin jälkeen, kun tarjolle tulee sovelluksia ja palveluita, jotka tarvitsevat nopeaa yhteyttä.

– Etelä-Koreassa ihmiset ovat alkaneet käyttää 5G:tä lisättyyn todellisuuteen, pilvipelaamiseen ja heidän mielestään huippuhyvä videolaatu on välttämätöntä, sanoo Nokian Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän johtaja Tommi Uitto.

Saman kehityksen Uitto uskoo tapahtuvan Suomessakin.

Eniten 5G-tekniikasta hyötyvät yritykset. Lentoasemille, satamiin, kaivoksiin, tehtaisiin ja erilaisiin varastoihin on rakennettu omia suljettuja 5G-verkkoja, joissa käytetään esimerkiksi etäohjattavia laitteita ja ajoneuvoja.

– 5G:hen on suunniteltu kunnollinen langaton esineiden internet. Voimme kytkeä erilaisia esineitä verkkoon, ja meillä on käytännössä rajaton laskentakapasiteetti ja oppiva kone, joka oppii jatkuvasti. Ja tämä oppiva kone pystyy ohjaamaan ja käskemään näitä esineitä, sanoo Uitto.

Nokian Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän johtaja Tommi Uitto pohtii, että 5G-teknologian ja tekoälyn avulla voidaan automatisoida monia liiketoimintaprosesseja, jolloin niiden tuottavuus paranee. Esimerkiksi Suomessa voitaisiin kehittää älymaataloutta Japanin tapaan. Video: Esa Syväkuru.

5G-tekniikka vaihtuu vuosikymmenen puolivälissä – nykyiset puhelimet eivät ehkä toimi

Matkapuhelinoperaattorit rakentavat parhaillaan Suomeen 5G-verkkoa, joka tarvitsee toimiakseen myös 4G-verkkoja yhteyden muodostamisessa. Tämä mahdollistaa verkon laajentamisen nopeasti koko maahan muutamassa vuodessa.

Siirtymäkaudesta on tulossa lyhyt, sillä jo vuosikymmenen puolivälissä Suomessa otetaan käyttöön standalone 5G-tekniikka, jossa 4G:tä ei enää tarvita avuksi. Molemmat 5G-tekniikat toimivat kuitenkin aluksi rinnakkain.

Kuluttajan kannalta ongelmaksi voi tulla se, että nyt ostettavat puhelimet eivät välttämättä toimi uudessa 5G-verkossa.

– Kaikki nykyiset puhelimet eivät toimi standalone 5G-verkoissa. Se vaatii ainakin ohjelmistopäivityksen puhelimeen ja joissain tapauksissa uuden puhelimen hankinnan, myöntää Elisan teknologiajohtaja Kalle Lehtinen.

Standalone 5G:n etuna on se, että verkon viiveet pienenevät, siirtonopeudet nousevat ja verkkoon voidaan liittää enemmän erilaisia sensoreita tai etänä ohjattavia laitteita, jotka hyödyntävät esimerkiksi tekoälyä.

– Voimme ensimmäistä kertaa myös viipaloida verkkoa, ja varata tiettyyn käyttötarkoitukseen kapasiteettia esimerkiksi yrittäjille ja kuluttajille, vaikkapa kiinteän yhteyden tilalle, sanoo Lehtinen.

Suomessa on siirrytty keskimäärin vuosikymmenen välein seuraavan sukupolven matkapuhelinverkon käyttäjiksi.

1990-luvulla käyttöönotettu 2G-mobiiliverkko toimii edelleen, koska sen peittoalue on laajin, ja verkossa soitetaan edelleen paljon puheluita. Sen jälkeen tutuiksi ovat tulleet 3G- ja 4G-verkot, ja nykyisen 5G:n seuraajaksi 2030-luvun alussa tulevaa 6G:tä suunnitellaan jo esimerkiksi Oulun yliopistolla ja Nokialla.

– 5G-verkon peitto tulee olemaan vuosikymmenen puolivälissä samalla tasolla kuin nykyinen 4G-verkko, arvioi Kalle Lehtinen.

Kaikkialla 5G-verkossa ei kuitenkaan tulla tarjoamaan huippunopeuksia.

– Maaseudulla hyödynnetään alhaisia taajuuksia, joissa peitto on laaja, mutta datan siirtonopeudet eivät ole huippuluokkaa. Taajamissa käytetään keskitaajuuksia, joilla saa hyvän datanopeuden. Millimetriaalto-yhteys tulee paikkoihin, joissa suuri määrä ihmisiä käyttää samanaikaisesti puhelinta, esimerkiksi yleisötapahtumissa, pohtii Tommi Uitto.

Matkapuhelinoperaattorit ovat sopineet Venäjän kanssa itärajan tuntumassa radiotaajuuksien käytöstä. Se mahdollistaa 4G- ja 5G-verkkojen rakentamisen aiempaa lähemmäs rajavyöhykettä. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Elisan, Telian ja DNA:n odotetaan kertovan vielä loppuvuoden aikana 5G-verkkojen laajentumisesta itärajan kuntiin.

Vielä alkuvuodesta vaikutti siltä, että itäraja jäisi ilman nopeita matkapuhelinyhteyksiä, koska Venäjällä samoja taajuuksia käytetään muun muassa satelliittiliikenteen vastaanottamiseen. Tänä vuonna operaattorit ovat päässeet sopimukseen Venäjän kanssa taajuuksien jaosta, ja nopeat 4G- ja 5G-verkot laajenevat lähiaikoina myös itärajalle.

– Pystymme tuomaan lähemmäksi valtakunnan rajaa nopeita 1 000 megabittiin sekunnissa yltäviä yhteyksiä, ja pystymme hyödyntämään koko taajuusaluetta lähellä rajaa tulevaisuudessa, sanoo Lehtinen.

Tämä on myös edellytys, jotta esimerkiksi poliisin, puolustusvoimien, ensihoidon ja pelastustoimen käyttämä uusi Virve 2.0 -viranomaisverkko voidaan ottaa käyttöön. Se tulee käyttämään Elisan matkapuhelinverkkoa.

Onko sinulla jo 5G-yhteys? Oletko hyötynyt uusista nopeuksista? Voit keskustella aiheesta 14.10. klo 23:een saakka.

Lue lisää:

Venäjän taajuudet eivät olekaan este – nyt 5G-verkon rakentajat lupaavat loistoyhteydet itärajalle

6G-verkkoa voidaan siirrellä kätevästi tarpeen mukaan – Oulussa kehitetään tulevaisuuden tietoverkon testausta

Valokuitu vai 5G? Kysyimme DNA:lta, Elisalta ja Telialta, miksi kuluttajille myydään nyt kallista kuitua nettiyhteydeksi, jos kohta kaikilla on 5G

5G-teknologia voi mullistaa viihteen, teollisuuden ja liikenteen – samalla yksityisyys kapenee ja hybridisodankäynnille tulee uusia keinoja

Suosittelemme sinulle