Hyppää sisältöön

Lubna Omar, 18, esittelee häikäiseviä futiskikkoja tuhansille Instagram-seuraajilleen – haluaa rohkaista musliminaisia toteuttamaan unelmiaan

Helsingin Vuosaaressa asuva pallotaituri ylsi freestyle-jalkapallon Afrikan mestaruuskilpailuissa toiselle sijalle.

Lubna Omar innostui freestyle-futiksesta ja pomputteli tiensä Afrikan mestaruuskilpailujen kakkoseksi
Lubna Omar innostui freestyle-futiksesta ja pomputteli tiensä Afrikan mestaruuskilpailujen kakkoseksi

18-vuotias Lubna Omar saa pallon pompottelun näyttämään helpolta ja vaivattomalta, vaikka totuus on kaikkea muuta.

Freestyle-jalkapallosta, eli vapaamuotoisesta pallon pompottelusta innostuneella lukiolaisella on Instagramissa (siirryt toiseen palveluun) ja Tiktokissa tuhansia seuraajia. Virallista tunnustustakin hän on jo saanut: vuosi sitten etäyhteyksin järjestetyissä Afrikan mestaruuskisoissa Omar ylsi naisten sarjan kakkossijalle.

Helsingin Vuosaaressa asuva Omar pelaa jalkapalloa FC Kontussa. Freestylea hän on treenannut perinteisen jalkapallon rinnalla nyt muutaman vuoden ajan. Freestylen Omar löysi, kun hän asui vielä Porvoossa ja pelasi paikallisessa jalkapallojoukkueessa FC Futurassa. Joukkueen vuositapahtumassa oli freestyle-esiintyjiä, joiden kautta löytyi kipinä ja ensikontaktit lajin pariin.

– Aloin heti sen jälkeen seurata somessa monia freestylettajia. Jalkapallossa ollaan riippuvaisia joukkueesta, mutta freestyle on ihan itsestä kiinni. Ei ole valmentajaa, joka pakottaa treeneihin, se sopii mulle! hän nauraa.

Helsingin Vuosaaressa asuva Omar pelaa jalkapalloa FC Kontussa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Freestylen juuret ovat syvällä

Freestyle-jalkapallo tarkoittaa käytännössä erilaisten temppujen tekemistä jalkapallon avulla. Lajin kattojärjestön WFFA:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) lajin tarkkaa syntypistettä on mahdotonta määrittää, mutta jo parin tuhannen vuoden takaiset aasialaiset pallopelit kuten Chinlone tai Sepak takraw muistuttavat monelta osin freestyle-jalkapalloa.

1800- ja 1900-luvuilla sirkustaiteilijat Enrico Rastelli ja Francis Brunn esittivät temppuja kuten Neck Stall sekä Around The World, jotka ovat nykyisin freestyle-futiksen peruskauraa.

Lajin varsinainen läpimurto tapahtui vasta 1990-luvulla, kun jalkapalloikoni Ronaldinho esitti pallonhallintataitojaan freestylen varhaisiin kehittäjiin kuuluvan Mr. Woon kanssa urheiluvälinejätti Niken mainoksissa.

Samaan aikaan internetin käyttö yleistyi ja näyttävät videot houkuttelivat lisää nuoria lajin pariin.

Pyyntö osallistua Afrikan mestaruuskisoihin tuli Omarille Instagramin kautta. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Nykyisin videot ja some ovat entistä keskeisempi osa lajia. Myös Lubna Omarille motivaatiota freestylen harjoitteluun tuo erilaiset yhteistyökuviot, joita hän on saanut Instagramin kautta. Sitä kautta tuli myös pyyntö osallistua Afrikan mestaruuskisoihin.

Arabiaa äidinkielenään puhuva Omar on kotoisin Sudanista, josta perhe muutti ensin Egyptiin ja sen jälkeen Suomeen. Hän haluaa omalla tekemisellään motivoida muita ja näyttää, että kaikki voivat pelata ja pärjätä, uskonnosta tai sukupuolesta riippumatta.

– Jos motivaatio on kohdallaan, mikään ei voi estää.

Lue seuraavaksi:

Katso video: satojentuhansien suomalaisten seuraamat Tiktok-tähdet kerääntyivät yhteen, kun Räpfaija haastoi Hoodifaijan futismatsiin

Räppäri, näyttelijä Fanni Noroila: "Omasta elämästäni kertomisen ei pitäisi olla aktivismia" – Noroila kertoo kipupisteistään avoimesti, jotta voi auttaa muita

Suosittelemme sinulle