Hyppää sisältöön

Huumekauppaa käytiin hevosen nimellä – neljä miestä sai syytteet törkeistä huumerikoksista Kouvolassa

Kymenlaakson käräjäoikeudessa alkoi tiistaina huumerikosoikeudenkäynti, jolle on varattu kolme istuntopäivää.

Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kouvolassa on alkanut huumeoikeudenkäynti, jossa on syytettyinä neljä henkilöä. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Neljä miestä on saanut syytteet törkeistä huumausainerikoksista Kouvolassa. Oikeudenkäynti alkoi tänään Kymenlaakson käräjäoikeudessa.

Rikosten epäillään tapahtuneen tämän vuoden tammikuun ja kesäkuun välisenä aikana. Syytekohtia on kaikkiaan 20.

Syyttäjä vaatii vuonna 1986 syntyneelle lahtelaismiehelle 13 vuoden vankeusrangaistusta, vuonna 1975 syntyneelle kouvolalaismiehelle 11 vuoden vankeusrangaistusta, vuonna 1994 syntyneelle hyvinkääläismiehelle yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta sekä vuonna 1974 syntyneelle kouvolalaismiehelle viiden vuoden pituista vankeusrangaistusta.

Lisäksi syyttäjä vaatii kolmea syytettyä korvaamaan valtiolle yli 440 000 euroa rikosten tuottamasta taloudellisesta hyödystä.

Hevosen nimi

Lahtelaismiehen epäillään myyneen ja levittäneen pääkaupunkiseudulle kymmeniä kiloja marihuanaa alkuvuoden aikana.

Syyttäjän mukaan mies oli käyttänyt rikoksissaan salattua viestintäjärjestelmää. Miehellä oli ollut käyttäjänimenään erään hevosen nimi, joka löytyy hänen puoliksi omistamansa lämminverisen hevosen sukupuusta.

Miehen epäillään myös välittäneen helmikuussa lähes 20 000 ekstaasitablettia ja yli kuusi kiloa amfetamiinia Kymenlaaksoon.

Huume-erän vastaanottaja oli syytteen mukaan vuonna 1975 syntynyt kouvolalaismies, jonka kanssa lahtelaismies oli yhdessä myynyt ja levittänyt huumeita eteenpäin.

Syyttäjän mukaan Kymenlaaksoon toimitettua huume-erää oli säilytetty toisen kouvolalaisen, vuonna 1974 syntyneen miehen asunnossa.

Tulli teki asuntoon kotietsinnän viime kesäkuussa ja takavarikoi sieltä erästä jäljellä olleet noin 13 500 ekstaasitablettia ja alle 300 grammaa amfetamiinia. Kouvolalaismies on tunnustanut ottaneensa huume-erän säilytykseen, mutta kiistänyt tienneensä huumausaineiden todellista määrää.

Tilaus Kuusankoskelle

Jutun neljäs syytetty on hyvinkääläinen vuonna 1994 syntynyt mies, joka oli syyttäjän mukaan tilannut lahtelaismieheltä viisi kiloa amfetamiinia ja 5 000 ekstaasitablettia salatussa viestintäjärjestelmässä.

Syytteen mukaan hän oli lopulta saanut haltuunsa neljä kiloa amfetamiinia ja myynyt sitä eteenpäin. Syyttäjän mukaan huumeet oli toimitettu Kouvolaan Kuusankoskelle, josta tilaaja tai joku toinen henkilö oli käynyt noutamassa ne.

Syyttäjän mukaan osa miehistä oli myös myynyt lääkeaineeksi luokiteltua ketamiinia. Ketamiinilla on kipua lievittäviä ja hallusinogeenisiä vaikutuksia, minkä takia sitä käytetään päihteenä. Ketamiini on oikeasti tarkoitettu anestesialääkäreiden käyttöön nukutusaineeksi.

Huumeiden säilyttämisestä asunnossaan epäilty kouvolalaismies sai myös syytteen ampuma-aserikoksesta ja vaarallisen esineen hallussapidosta. Mies on tunnustanut nämä teot.

Mies oli pitänyt hallussaan kaasusumutinta, patruunoita ja haulikkoa, johon hänellä ei ollut lupaa. Hän oli myös pitänyt autossaan mukanaan nyrkkirautaa liikkuessaan yleisillä paikoilla. Esineet takavarikoitiin mieheltä kesäkuussa 2021.

Käräjäoikeuskäsittelylle on varattu kolme istuntopäivää.

Suosittelemme sinulle