Suomen hallitus haluaa tiukentaa tupakkalakia ja on antanut asiasta esityksen eduskunnalle.
Yksi merkittävimmistä uudistuksista olisi niin sanottu plain packaging eli tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden vähittäismyyntipakkausten yhdenmukaistaminen.
Hallitus esittää myös tupakkatuotteiden tunnusomaisten tuoksujen ja makujen kieltämistä. Esimerkiksi suklaan, mansikan ja mentolin makuisten savukkeiden ja sähkösavukkeiden lisäksi erikseen myytävät makukortit olisivat vastaisuudessa myös kiellettyjä.
Muutoksilla halutaan vähentää tupakan houkuttelevuutta.
Lisäksi tupakointi kiellettäisiin leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla. Uusi sääntely tulisi voimaan vuoden 2023 alusta alkaen.
Hallituksen tupakkapolitiikan tavoitteena on tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen Suomessa.
Tupakkajätti Philip Morris sanoo jakavansa hallituksen tavoitteen savuttomasta Suomesta, mutta on eri mieltä käytettävistä keinoista.
Yhtiön yhteiskuntasuhdejohtaja Päivi Mononen-Mikkilä ei usko savuttomuuden onnistuvan, jos nikotiinittomuutta ajetaan samanaikaisesti.
– Me näemme savuttomuuden ensisijaisena tavoitteena. Varmasti kaukaisessa tulevaisuudessa voidaan pyrkiä nikotiinittomuuteenkin. Jos molempia päämääriä ajetaan samalla aikataululla, käy kuitenkin helposti niin, ettei kumpikaan toteudu.
Philip Morris tarjoaisi perinteisille savukeille vaihtoehtoja
Philip Morris teki strategisen täyskäännöksen viisi vuotta sitten, kun se ilmoitti pyrkivänsä pois poltettavien savukkeiden valmistuksesta ja myynnistä.
Maailman suurin tupakkayhtiö kuitenkin edelleen puolustaa muiden nikotiinituotteiden markkinointia ja myyntiä. Mononen-Mikkilän mukaan yhtiön globaalista liikevaihdosta lähes kolmannes tulee jo savuttomista tuotteista.
Suomen hallituksen esitys on hänen mielestään puutteellinen, koska se ei huomioi eri nikotiinituotteiden suhteellista riskiä.
– Yhtiöllä on savuton visio ja emme katso pahalla poltettavien savukkeiden ankarampaa sääntelyä. Ongelmallista on se, että kaikki tuotteet pannaan samaan koriin.
Tupakoitsijoille pitäisi hänen mukaansa tarjota vaihtoehtoja perinteisille savukkeille.
– Jos aikuinen tupakoitsija ei pysty tai halua luopua savukkeiden polttamisesta, hänellä olisi oikeus tietää, että tarjolla on vähemmän haitallisia tuotteita. "Plain packaging" -esitys olisi toteutuessaan todella raju toimenpide erityisesti vähemmän haitallisille tuotteille.
Philip Morris myy lähes 70 maan markkinoilla nyt tupakkaa, joka kuumenee mutta ei pala.
Mononen-Mikkilän mukaan se on huomattavasti vähemmän riskialtis vaihtoehto kuin tavanomainen savuke. Tuotetta myydään esimerkiksi Virossa, Tanskassa, Ruotsissa ja Venäjällä mutta ei Suomessa.
Suomen markkinoilla yhtiö panostaa sähkösavukkeisiin, jotka sisältävät nikotiinipitoista nestettä mutta eivät lainkaan tupakkaa.
Makuaineiden kieltämisestä Philip Morrisilla ei ole vastaansanomista.
– Lähdemme siitä, että mitään sellaisia makuaineita, jotka olisivat nuorisoon vetoavia, ei pitäisi tupakkatuotteissa olla.
Pekka Puska: Tupakkalaki on menestys
Tupakkalaki on Suomen ASH ry:n johtajan ja THL:n entisen pääjohtajan Pekka Puskan mukaan ollut pitkällä aikavälillä menestys.
– Tupakkalakia on kehitetty vuosien kuluessa moneen kertaan. Sen ja valistuksen myötä tupakointi on vähentynyt paljon ja asenteet muuttuneet, hän sanoi Ylen aamussa.
Puskan mukaan sotien jälkeen melkein kaikki suomalaiset miehet polttivat ja naisten tupakointi oli huipussaan 80-luvulla.
Nykyään päivittäin tupakoi miehistä reilut kymmenen ja naisista vajaat kymmenen prosenttia.
– Tupakoinnista on tullut harvinaista ja savuttomuudesta pääsääntö, Pekka Puska luonnehtii.
Voit keskustella tästä aiheesta keskiviikkoon 29.9.2021 kello 23:00 saakka.
Lue myös:
Naisten tupakointi kääntyi nousuun koronavuonna – savukeaskin haamuhinta lähestyy
Erot tupakoinnissa ovat kasvaneet – korkeammin koulutetut lopettavat tupakoinnin todennäköisemmin