Hyppää sisältöön

Elokapinassa katuja katkaisee nyt myös yli 45-vuotiaiden poppoo – Osa näistä keskiluokkaisista äideistä ja isistä myös maksaa kiinniotettujen aktivistien sakkoja

Kansainvälinen ilmastoliike Elokapina on saanut Suomessa äidit, isät ja isovanhemmatkin puolustamaan maapalloa yhdessä nuorison kanssa.

Pirjo Tinat,  Annamaija Hakama ja Heidi Haapala Oodin parvekkeella.
Pirjo Tinat, Annamaija Hakama ja Heidi Haapala ovat liittyneet Elokapina-liikkeeseen, joka vaatii Suomen hallitukselta välittömiä toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. He ovat kaikki yli 45-vuotiaita. Kuva: Matti Myller / Yle
Reeta Cremin

Helsinkiläinen 47-vuotias Heidi Haapala on ottanut ensimmäisiä askeleitaan ilmastoaktivismissa viime kesästä lähtien. Haapala liittyi kansainväliseen ilmastoliikeeseen, Elokapinaan, eli Extinction Rebellioniin, tyttärensä innoittamana.

– Hän on minua herätellyt, ja hänen kauttaan kuulin Elokapinasta, Haapala kertoo tyttärestään.

Elokapina on ilmastoliike, joka vaatii Suomen hallitukselta välittömiä ilmastotekoja, jotta niin sanottu hiilineutraalius saavutetaan vuoteen 2025 mennessä.

Heidi Haapala.
Heidi Haapala liittyi mukaan ilmastoliike Elokapinaan tyttärensä inspiroimana. Kuva: Matti Myller / Yle

Nyt Haapala on jo menossa eduskuntalon eteen Mannerheimintielle blokkaamaan, eli katkaisemaan katua. Hän vaatii muiden Elokapinan osallistujien kanssa, että Suomen hallitus julistaa ilmaston hätätilan ja aloittaa välittömät toimenpiteet hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Aiemmin elämässään Haapala kertoo vain odottaneensa, että muut tekevät päätökset.

– Minulla on ollut pitkään huoli ilmastonmuutoksesta. Mutta olen ajatellut, etten voi tehdä tavallisena ihmisenä muuta kuin äänestää. Nyt koen, että on tehtävä jotain enemmän. Ei vain pysäyttää liikenne, vaan pysäyttää ihmiset ajattelemaan ja saada poliitikot toimimaan nopeasti.

Haapala kokee, että hänellä on moraalinen velvollisuus vaikuttaa suunnan kääntymiseen, koska hänen sukupolvensa on kuormittanut maapalloa koko elämänsä.

Elokapinassa yli 45-vuotiaiden ryhmä

Haapalan lisäksi Elokapinaan on liittynyt Suomessa viime kuukausina muitakin yli 45-vuotiaita.

Yle tapasi heistä Haapalan lisäksi kaksi: Annamaija Hakaman ja Pirjo Tinatin. He ovat kaikki koulutettuja, keski-ikäisiä ja keskituloisia ihmisiä. On asuntolaina, työ, lapset, lastenlapsiakin, autokin ainakin osittain.

Heidi Haapala, Pirjo Tinat ja Annamaija Hakama.
Elokapina-ympäristöliikkeessä on nyt ryhmä myös yli 45-vuotiaille. Kuvassa Heidi Haapala, Annamaija Hakama ja Pirjo Tinat. Kuva: Matti Myller / Yle

He kaikki kertovat, että ovat olleet vaikuttuneita Elokapinan toiminnasta ja löytäneet sieltä henkisen kodin. He ovat olleet mukana mielenosoituksissa viime aikoina niin Säätytalon budjettineuvotteluissa kuin kesäkapinassa Mannerheimintiellä, sekä erilaisissa pienemmissä tempauksissa.

Hakamalla on myös oma postikorttikampanjansa: hän lähettää postikortin aina, kun joku puhuu Elokapinasta positiiviseen sävyyn mediassa. Seuraavana listalla on Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka käytti YK:n yleiskokouksessa sanaa "ilmaston hätätila." Naisten mielestä se oli mahtavaa.

– Ihanaa Sauli, tervetuloa yli 45-vuotiaiden toimintaan heti, huikkaa postikortteja lähettävä Hakama.

Annamaija Hakama.
Annamaija Hakama kertoo, että on valmis maksamaan nuorempien mielenosoittajien sakkoja ilmaston hyväksi. Kuva: Matti Myller / Yle

Ilmastoliikkeessä toimiminen voimaannuttaa

Omat lapset ja lapsenlapset ovat olleet naisille suurena motivaattorina ja inspiraationa liikkeeseen liittymiseen. Mitään vanhaa aktivistin uraa naisilla ei ole, jos mielenosoituksiin osallistumista silloin tällöin ei lasketa.

Naisten mukaan yli 45-vuotiaiden tapaamisissa on ollut viime aikoina mukana viitisenkymmentä ihmistä, ja lisää on kuulema tulossa.

– Olen mukana, koska toiminta on suoraa ja silti täysin väkivallatonta, häiriötkin kohtuullisia, Pirjo Tinat sanoo.

Pirjo Tinat.
Pirjo Tinat kertoo myös miettineensä millaisen maapallon jättää lapsilleen. Hän on mukana Elokapina-liikkeessä. Kuva: Matti Myller / Yle

– Olen toiminnassa mukana, että tulevilla sukupolvilla olisi elinkelpoinen maapallo. Minulla on neljä lastenlasta. He ovat hirveän suuri syy ja motiivi tähän toimintaan, Annamaija Hakama kertoo.

Kansalaistottelemattomuuteen näistä naisista ei kukaan ole kuitenkaan työuriensa takia valmis. He poistuvat paikalta, jos poliisi niin käskee. Kiinnniotettaviksi jäävät muut henkilöt.

Hakama kertoo, että hän on kuitenkin valmis maksamaan muiden sakkoja. Esimerkiksi viime kesänä hän maksoi poliisin kiinniottamien kolmen nuoren sakot.

– Ajattelen taloudellisesti niin pöhkösti tai järkevästi, että minun itseni ei kannata jäädä kiinni kadulla, koska sillä sakkorahalla maksan ehkä viiden-kuuden opiskelijat sakot. Kuusi poliisiautoon kannettavaa tekee enemmän säröä kuin yksi keski-ikäinen mummu.

Ryhmä Elokapinallisia ja Elokapinan logo.
Elokapina on Pirjo Tinatin, Annamaija Hakaman ja Heidi Haapalan mukaan voimaannuttanut heitä ja tuonut merkityksellisyyttä elämään. Kuva: Matti Myller / Yle

Elokapinaan liittyminen on ollut naisille voimaannuttavaa. Heidi Haapala kokee elävänsä nyt enemmän arvojensa mukaisesti, ja yhteisen tulevaisuuden eteen ponnistelu tuo hyvän mielen. Pirjo Tinatin on samaa mieltä, eivätkä harrastuksetkaan korvaa osallistumisen tuomaa tunnetta. Annamaija Hakama tiivistää ajatuksensa lehtinaisen ja kirjailijan, Minna Canthin sanoihin.

Kaikkea muuta paitsi puolikuollutta elämää. Tästä on löytynyt henkinen koti.

Lue lisää:

MTV3: Elokapina aikoo leiriytyä Mannerheimintielle 10 päiväksi - poliisijohtaja: "Mikäs mielenosoitus se on, jos nukutaan jossain?" (siirryt toiseen palveluun)

Syykapina saa seurakseen vastamielenosoituksen Mannerheimintiellä - Osallistuja: "Huomenna ei hyvä heilu Elokapinalle"

Suosittelemme sinulle