Hyppää sisältöön

Ilmastoliikkeen mielenilmaus saa seurakseen vastamielenosoituksen Mannerheimintiellä – Osallistuja: "Huomenna ei hyvä heilu Elokapinalle"

Ympäristöliike Elokapinan vastustajat järjestävät vastamielenosoituksen Helsingin Mannerheimintiellä keskiviikkona.

Elokapinan mielenosoitus Mannerheimintiellä 20. kesäkuuta 2021. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Helsingin poliisilaitokselle on ilmoitettu vastamielenosoituksesta ympäristöliike Elokapinalle.

Vastamielenosoitus aiotaan järjestää keskiviikkona 29. syyskuuta Elokapinan Mannerheimintien blokin läheisyydessä.

Vastamielenosoituksesta kertoi aluevaaliehdokas Panu Huuhtanen Twitterissä.

– Huomenna ei hyvä heilu Elokapinalle, twiittaa Huuhtanen.

Ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisilaitokselta kertoo Ylelle, että vastamielenosoituksen osallistujamääräksi on ilmoitettu 100–200 henkilöä.

– Katsotaan huomenna sitä, kuinka monta henkilöä paikalle tulee vai tuleeko ollenkaan, Porola toteaa.

Hänen mukaansa nykyisin on tavallista, että mielenosoitukselle järjestetään niin sanottu vastamielenosoitus. Esimerkiksi viime viikonloppuna Helsingissä järjestettiin viisi mielenosoitusta, joista osa oli vastamielenosoituksia.

Syyskapinaan ilmoittautunut tuhat mielenosoittajaa

Elokapina on ilmoittanut osoittavansa mieltä Mannerheimintiellä 10 päivän ajan huomisesta alkaen. Elokapinan Syyskapinaksi nimittämä mielenosoitus aiheuttaa poliisin mukaan merkittävää haittaa liikenteelle.

Mielenosoitukseen on ilmoittautunut yli 1 000 mielenilmaisijaa.

Poliisi on neuvotellut järjestäjien kanssa ja ehdottanut mielenosoituksen siirtämistä Kansalaistorille, mutta mielenosoittajat eivät ole suostuneet yhteistyöhön.

Jos mielenosoitus toteutuu olennaisesti lain vastaisena, vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai estää liikennettä, poliisi voi puuttua tilaisuuden kulkuun keskeyttämällä tai päättämällä mielenosoituksen.

– Jos henkilö istuu ajokaistalla, hän voi syyllistyä liikennerikokseen. Siitä voidaan antaa sakkoja, Porola kertoo.

Elokapina vaikeutti liikennettä Helsingissä viimeksi syyskuussa, jolloin se katkaisi liikenteen Valtioneuvoston linnan edessä Snellmanninkadulla. Mannerheimintien liikenteen ympäristöliike katkaisi viimeksi kesäkuussa.

Julkisuudessa sai paljon huomioita myös viime vuoden lokakuun mielensosoitus, jossa Elokapina pysäytti Helsingissä Kaisaniemenkadun liikenteen. Tuolloin poliisi käytti pippurisumutetta mielenosoittajin.

Elokapina vaatii mielenosoituksillaan muun muassa sitä, että hallitus julistaisi ilmasto- ja ympäristöhätätilan ja että Suomi aikaistaisi hiilineutraaliustavoitettaan vuoteen 2025.

Lisää aiheesta:

Poliisi kehottaa Elokapinaa siirtämään tulevan mielenosoituksensa pois Mannerheimintieltä – ympäristöliike aikoo pitäytyä suunnitelmassaan

Poliisi puuttui Elokapinan mielenosoitukseen Helsingin Kruununhaassa – 17 otettu kiinni, raitiovaunuliikenne kulkee jälleen normaalisti

Elokapinan Tampereen mielenosoituksesta rikosilmoitus – järjestäjiä epäillään ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä, 38 kiinniotetulle sakot niskoittelusta

Poliisijohtajan raju ehdotus: Pitäisikö Mannerheimintiellä kieltää mielenosoitukset? "Löytyyhän sitä Eduskuntatalon edustaa ja Kansalaistoria"

Suosittelemme sinulle