Hyppää sisältöön

Ammoniakkivuoto Atrian tehtaalla paljasti puutteita viranomaisyhteistyössä

Vaaralliselle kaasulle altistui elokuussa Seinäjoella 30 henkilöä. Ambulanssien hälyttäminen onnettomuuspaikalle viivästyi.

Atrian Nurmon tuotantolaitos. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Atrian Nurmon tuotantolaitoksella elokuun puolivälissä tapahtunut ammoniakkivuoto on paljastanut puutteita viranomaisyhteistyössä.

Pelastuslaitos sai automaattihälytyksen ammoniakkivuodosta siipikarjateurastamolle. Tapahtumapaikalla tilanne osoittautui pahemmaksi, mutta paikalle ensimmäisenä saapuneen yksikön välittämä tieto ei heti kulkeutunut sairaankuljetukseen.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Harri Setälä kertoo, että ammoniakkihälytys tuli automaatin kautta ja siihen hälytetään vasteen mukaan yksi pelastusyksikkö.

– Pelastusryhmän johtaja lähestyi kohdetta, kunnes ammoniakin haju tuli vastaan. Siitä hän peruutti ja käynnisti kemikaalisukellustoiminnan. Ensimmäiselle pelastusryhmälle tuli tehtäväksi tiedustelu, pelastaminen ja samaan aikaan lisäavun hälyttäminen, Setälä sanoo.

Pelastusjohtaja Harri Setälä Seinäjoen paloaseman kalustohallissa. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Setälän mukaan pelastuslaitos lähti automaattihälytystehtävälle, mutta perillä odottikin onnettomuus.

– Pelastusryhmän johtaja toimi aivan oikein eli hälytti lisäapua. Tehtävälaji ei kuitenkaan muuttunut, ja sille hälytettiin vain meidän omat yksiköt. Siitä seurasi se, että aivan heti ei tieto mennyt muille viranomaisille.

Tässä vaihessa ei ollut tiedossa loukkaantumisia, eli vaaratilanteita ei tämän takia syntynyt.

Päivystävä palomestari totesi myöhemmin, että kokoontumispaikalle on tilattava ambulanssi tarkistamaan kaasulle altistuneita.

Setälä jatkaa, että tehtävälaji olisi pitänyt olla "vaarallisten aineiden onnettomuus keskisuuri." Silloin hälytys olisi mennyt normaalisti muille viranomaisille.

– Keskeisin kehittämiskohteemme on se, että vasteeseen tulevat kaikki viranomaiset.

Ongelma on korjattu koulutuksella

Pelastusjohtaja Harri Setälä painottaa, että Atrian tuotantolaitoksella on tämänkaltaisessa tilanteessa toimintamalli, jonka ansiosta pelastuslaitoksella on hyvät lähtötiedot kohdetta lähestyttäessä.

– Ammoniakkivuoto on aina vaarallinen ja olemme todella tarkasti selvittäneet omaa toimintaamme ja sen kehittämistä tämän onnettomuuden jälkeen. Lisäksi tätä tapausta on pohdittu muiden viranomaisten ja toiminnan harjoittajan kanssa erittäin hyvässä yhteishengessä, Setälä sanoo.

Setälä arvelee, että ongelmaan voi olla inhimillinen selitys.

– Joskus tehtävälaji muuttuu hätäkeskuksen päässä, joskus taas päivystävän ryhmänjohtajan tai palomestarin täytyy muuttaa tehtävälaji. Otimme tämän koulutuksessamme huomioon. Ryhmän- ja joukkueenjohtajillemme teroitettiin sitä, että tehtävälajin muuttuessa hätäilmoituksen ja ensimmäisen hälytyksen jälkeen, pitää huolehtia että se menee oikein.

Myrkylliselle kaasulle altistui 30 henkilöä, joista 19 kuljetettiin lopulta jatkohoitoon sairaalaan. Heidän oireensa olivat kuitenkin lieviä ja kaikki kotiutettiin saman päivän aikana.

Lue lisää: Seinäjoella Atrian tehtaalla ammoniakkivuoto, 19 työntekijää sairaalaan tarkastettavaksi – tekninen johtaja: "Tämän kokoluokan vuodot todella harvinaisia"

Lue myös: Tukes selvittää Atrian maanantaista ammoniakkivuotoa – kymmeniä työntekijöitä altistui kemikaalille

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun keskiviikkoon 29.9. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle