Hyppää sisältöön

Poliisi tunnisti kasvoja ohjelmalla, jonka tietoturvariskejä ei selvitetty riittävän hyvin – KRP sai huomautuksen tietosuojavaltuutetulta

Poliisin tulee nyt ilmoittaa kuvien käytöstä niille, joiden henkilöllisyys on tiedossa. KRP ei käytä enää Clearview AI -kasvojentunnistusohjelmaa. Poliisi kertoo ottavansa huomautuksen vakavasti.

Kasvojentunnistusta automaattisesti.
KRP teki kasvojentunnistusohjelmalla noin 120 hakua. Ohjelma ei ole enää käytössä. Arkistokuva. Kuva: Yle
Päivi Happonen

Tietosuojavaltuutettu on antanut huomautuksen keskusrikospoliisille, joka oli käyttänyt Clearview AI -nimistä kasvojentunnistusohjelmaa.

KRP:n lasten seksuaalista hyväksikäyttöä torjuva yksikkö käytti kasvontunnistusohjelmaa vuoden 2019 lopulla ja vuoden 2020 alussa. Tällöin neljä henkilöä oli käyttänyt ohjelmaa kuukauden ajan. Tuona aikana järjestelmään oli tehty 120 hakua.

Clearview AI -ohjelmaan voi syöttää seksuaalisen hyväksikäytön uhrien kuvia ja yrittää sitä kautta tunnistaa ja suojella uhreja.

Amerikkalaismedia varoitti Suomen poliisia kiistanalaisen kasvojentunnistusohjelman käytöstä – KRP kompuroi vastauksessaan

KRP antoi aiemmin selvityksensä tietoturvavaltuutetulle.

Selvityksestä käy ilmi, että ohjelmaa oli suositeltu vuonna 2019 Europolin isännöimässä kokouksessa. Tämän jälkeen myös KRP päätti kokeilla sitä.

Tietosuojavaltuutettu katsoi tiistaina antamassaan päätöksessään, että poliisi oli käyttänyt kasvojentunnistusohjelmaa, jonka tietoturvallisuutta tai tietosuojalainsäädännön mukaisuutta ei ollut etukäteen varmistettu riittävällä tavalla.

Tämän takia tietoturvavaltuutettu antoi huomautuksen keskusrikospoliisille.

Amerikkalaismedia varoitti keskusrikospoliisia

Myös muiden maiden viranomaiset ovat käyttäneet Clearview AI - kasvojentunnistusohjelmaa.

Sen mahdollisista tietosuojaongelmista ja ohjelmiston väärinkäytöksistä on käyty kriittistä keskustelua etenkin Yhdysvalloissa, jossa aiheesta ovat kirjoittaneet esimerkiksi New York Times (siirryt toiseen palveluun) ja uutissivusto Buzzfeed News (siirryt toiseen palveluun).

Buzzfeed lähestyi tämän vuoden maaliskuussa Suomen poliisia ja kysyi, onko kiistanalainen ohjelma käytössä myös Suomessa. KRP vastasi, ettei ohjelmaa Suomessa käytetä.

Noin viikon kuluttua Buzzfeed kertoi KRP:lle, että heidän tietojensa mukaan myös Suomen poliisi olisi tehnyt ohjelmalla 120 hakua. Sen jälkeen Poliisihallitus ja KRP aloittivat selvityksen asiasta välittömästi.

KRP teki itse ilmoituksen (siirryt toiseen palveluun) tietosuojavaltuutetulle. Samalla se kertoi lopettaneensa kasvojentunnistusohjelman käytön jo vuotta aiemmin.

Poliisi: Huomautus otetaan vakavasti

Poliisihallitus sanoo ottavansa huomautuksen vakavasti.

– Tulemme myös varmistamaan, että päätöksessä määrätyt toimenpiteet tulevat toteutetuksi. Kehitämme osaamista ja menettelyitä, jotta vastaavaa ei jatkossa tapahtuisi, Poliisihallituksen tiedonhallintapäällikkö Annina Hautala sanoo puhelinhaastattelussa.

Tietoturvavaltuutettu määräsi poliisin ilmoittamaan kuvien käytöstä niille henkilöille, joiden henkilöllisyys on sen tiedossa. Poliisin on myös pyydettävä Clearview AI:ta poistamaan poliisin välittämät tiedot tallennusalustoiltaan.

Lue lisää:

Amerikkalaismedia varoitti Suomen poliisia kiistanalaisen kasvojentunnistusohjelman käytöstä – KRP kompuroi vastauksessaan

Poliisi on saanut rikollisia kiinni kasvoja tunnistavan tekoälyn avulla ja haluaisi laajentaa valtuuksiaan – testasimme, miten kone toimii

Suosittelemme sinulle