Hyppää sisältöön

Pyykit jäivät pesemättä, kun uransa kovimman voiton ottanut Benedek Oláh jatkoi Dohasta suoraan EM-joukkuekilpailuihin: "Ylivoimaisesti parasta pingistä pitkään aikaan"

Suomi avaa pöytätenniksen joukkueiden EM-lopputurnauksen tiistaina, kun se kohtaa alkulohkossa Slovenian kello 19.00.

Benedek Olah kättelee vastustajaansa.
Kuva: WTT
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen pöytätennisässä Benedek Oláh vastaa videopuheluun erityisen hyväntuulisena Romaniasta. Edes trooppista lämpötilaa lähentelevät, nukkumisesta haastavaa tekevät yöt tai käytännössä olemattomaksi jäänyt valmistautuminen EM-joukkuekilpailuun eivät haittaa.

– Piti mennä kotiin Unkariin pesemään pyykit, kun olen ollut reissussa kolme viikkoa, mutta enää sunnuntaina ei olisi pystynyt lentämään Romaniaan. Tänne ei pystynyt mitenkään valmistautumaan eikä pidäkään. Minun täytyy jatkaa vaan hyvää virettäni, ei siihen tarvitse mitään muuta, Oláh kertoo.

Oláhin hyväntuulisuudelle löytyy yksinkertainen syy: viime viikonloppuna hän saavutti Dohan kansainvälisessä pöytätennisturnauksessa uransa komeimman voiton kukistettuaan maailmanlistalla 12:ntena olevan Etelä-Korean Jang Woo-jinin. Suomalaisen turnaus päättyi lopulta puolivälierätappioon kuusinkertaiselle MM-mitalistille, Etelä-Korean Lee Sang-sulle (22:s).

– Pelasin ihan ylivoimaisesti parasta pingistä pitkään aikaan. Viimeksi 2015–2016 olen pelannut näin rennosti ja hyvin.

– Aiemmin koitin väkisin, mutta se ei mitenkään tullut sieltä. Nyt ajattelin, että ihan sama, pelataan vain jotenkin, niin peli alkoi luistaa. Ärsyttävää oikeastaan, että se on tuolla tavalla. Että heti, kun ajattelee, että ei nyt tehdä 12 tunnin treeniä, vaan otetaan kaksi päivää taukoa ennen kisoja, niin johan luistaa.

Vaikea kevät

Keväällä oli toisin. Maaliskuussa Qatarin olympiakarsinnoissa Oláhin tie päättyi toiselle kierrokselle tappioon turnauksen ykkössijoitetulle Britannian Liam Pitchfordille.

Riossa Suomea edustanut Oláh jäi lopulta ulos Tokiosta hävittyään huhtikuussa Portugalissa Euroopan karsinnoissa niukasti Moldovan Andrei Putunticalle erin 3–4.

Oláh epäileekin, että syy hyvään vireeseen löytyy paineettomuudesta.

– Ei ole olympiapaineita tai vastaavaa. En ole muuttanut mitään treeneissäni tai henkisessä valmistautumisessani. Muutaman päivän oli enemmän vapaata pakollisen karanteenin takia, Oláh kertoo.

Qatarissa hän pelasi menneenä viikonloppuna samassa hallissa kuin maaliskuussa.

– Sama pallo, sama pöytä, sama halli ja erona taivas ja maa sen välillä, miten siellä pelasin.

Romania päävastustaja

Suomen avausvastustaja turnauksessa on Slovenia, jonka sijoitus maailmanlistalla on lohkon korkein eli kahdeksas. Joukkueella ei ole kuitenkaan mukana kaikkia parhaita pelaajiaan. Toisaalta Slovenialta löytyy Djarko Jorgic, joka on maailmanlistan sijalla 23.

– Heidän toiseksi paras pelaajansa on lopettelemassa, hän on täällä kyllä mukana, mutta Belgian valmentajana. Voimme ihan hyvin voittaa pelin, sillä heidän toiseksi ja kolmanneksi parhaat pelaajansa eivät ole mitenkään paljon parempia meihin verrattuna.

– Jos pelaan samalla tavalla kuin olen pelannut viikon, on voitto ihan mahdollinen.

Päävastustajaksi Oláh nimeääkin maailmanlistan yhdeksäntenä majailevan Romanian, joka on vastassa keskiviikkona.

– Heillä on paras mahdollinen jengi, kotikenttäetu ja oikeastaan kaikki edut, mitä saada voi. He ovat päässeet pelaamaan pääpöydille, joilla me olemme päässeet pari kertaa, mutta se ei ole tarpeeksi. Heitä vastaan meillä tulee tiukka peli, täytyy aloittaa hyvin. Olen hävinnyt Ovidiu Ionesculle nyt kaksi kertaa niukasti. Romanialla on kuitenkin sen verran nuoria pelaajia, että he voivat vähän hermostua.

Lohkon kolmas vastustaja on torstaina vastaan tuleva Luxemburg, joka on maailmanlistalla pykälän Suomea korkeampana eli 24:s. Alkulohkosta jatkoon etenevät vain lohkovoittajat.

Nuoria lupauksia

Oláhin, 30, lisäksi Suomen joukkueessa pelaavat Alex Naumi, Samuli Soine ja Sam Khosravi. Vuonna 2005 syntynyt Kroshavi on mukana ensimmäistä kertaa aikuisten kansainvälisessä kilpailussa.

– Sam on ensimmäistä kertaa täällä, hänellä on todella paljon opittavaa. Koitamme pitää hänestä hyvää huolta ja näyttää, miten pitää treenata vähän paremmin näissä aikuisten kisoissa. Alex on ollut mukana jo Düsseldorfissa vuodesta 2017 lähtien. Kumpikin on nuori ja lahjakas kaveri, Oláh kehaisee.

Suomen pöytätenniksen ykköspelaaja on havainnut lajin suosion kasvaneen myös Suomessa.

– Tykkään siitä, että meillä on enemmän nuoria pelaajia ja naispelaajiakin on enemmän kuin pitkään aikaan. Nuoret ovat vähän innokkaampia kuin ennen ja hallilla näkyy paljon enemmän pelaajia.

Lue myös:

Benedek Olah pelasi Dohassa yhden elämänsä parhaista turnauksista, vaikka koki samassa paikassa pahan pettymyksen olympiakarsinnassa – "Se oli päästä kiinni koko ajan"

Pöytätenniksessä Benedek Olah jäi pisteiden päähän historiallisesta EM-mitalista

Kitkerä pettymys: Benedek Olah jää ulos Tokion olympialaisista

Oláhille pettymys olympiapaikan metsästyksessä – "Tuntuu, että kyseessä oli aivan eri laji"

Suosittelemme sinulle