Hyppää sisältöön

Koronapandemia vei mediataiteen virtuaalifestareille – nyt uusimpia suomalaisteoksia pääsee katsomaan Lappeenrannan Linnoitukseen

Lappeenrannan Linnoituksessa on kuuden päivän ajan esillä uusinta kotimaista video- ja mediataidetta. Katseltavaa on yhteensä uuden James Bond -leffan verran.

Kaksi henkilöä katsomassa mediataideteosta Lappeenrannan Vihreässä makasiinissa.
Lappeenrannan Linnoituksessa on nähtävillä suomalaistaiteilijoiden tekemää mediataidetta kuuden päivän ajan. Kuvan Vihreästä makasiinista, jossa esitysvuorossa Marja Viitahuhdan Kukinto-teos. Kuva: Riitta Väisänen / Yle
Riitta Väisänen

Koronapandemia on herättänyt uudella tavalla keskustelun netissä esitettävän mediataiteen korvauksista taiteilijoille.

Suomalaisen mediataiteen keskuksen AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantanen sanoo, että mediataide on sopeutunut notkeasti virtuaalifestivaaleille. Niitä on järjestetty pandemian aikana paljon.

– Netti on ennen ollut vähän sellainen hämärä esittämisympäristö, missä on ajateltu, ettei tarvitse maksaa taiteilijoiden sisällöstä. Nyt mielestäni on avattu ihan uudella tasolla siitä, että verkkoesittämisellä on lisäarvoa, josta pitäisi tulla taiteilijalle korvaus, Rantanen sanoo.

Toisaalta koronapandemia on Rantasen mukaan pakottanut festivaalit karsimaan ohjelmistoaan, jolloin uusien ja tuntemattomien tekijöiden teosten on ollut vaikea päästä esille.

AV-arkki on taiteilijoiden perustama yhdistys. Siihen kuuluu 300 suomalaista taiteilijaa.

Seinille heijastettua taidetta

Lappeenrannan Linnoituksessa alkaa tiistaina kuusipäiväinen video- ja mediataidetapahtuma VIDS21.

Esillä on suomalaista videotaidetta viiden viime vuoden ajalta. Teoksia on yli kymmeneltä taiteilijalta.

Videoteoksia heijastetaan iltaisin kello 17–22 eri puolilla linnoitusta sijaitsevien rakennusten ulkoseiniin.

Lisäksi teoksia on sisätiloissa Vihreässä makasiinissa, Rahakellarissa ja Katariinan taidesalongissa. Ne ovat avoinna yleisölle päivisin kello 11 alkaen.

Lappeenrannan taidemuseon järjestämä tapahtuma on maksuton.

Suurin osa teoksista on tullut AV-arkin kokoelmista. Lisäksi esillä on LAB-ammattikorkeakoulun kuvataiteen opiskelijoiden töitä.

Teosten pituudet vaihtelevat. Mikäli katsoja päättäisi katsoa ne kaikki, tulisi katseltavaa noin 2 tuntia 40 minuuttia.

– Eli uuden James Bond -leffan verran, vertaa Rantanen.

Suosittelemme sinulle