Hyppää sisältöön

Halpahallissa väännetään luottamushenkilöiden asemasta – PAM ei hyväksy ketjun aietta luopua myymäläkohtaisista luottamusmiehistä

Jatkossa ketjun työntekijöitä edustaa yksi pääluottamusmies, nyt neuvottelupöydässä on istunut 29 työntekijöiden edustajaa.

Halpahallin myymälä Pietarsaaressa. Arkistokuva. Kuva: YLE/Chanette Härus

Kokkolalainen Halpahalli-ketju aikoo lakkauttaa myymäläkohtaisen luottamushenkilöjärjestelmän.

Työnantajalla on ollut neuvotteluosapuolenaan 29 luottamusmiestä, nyt yli 1 300 työntekijän ketju aikoo siirtyä yhden pääluottamusmiehen järjestelmään.

Palvelualojen ammattiliitto PAM tuomitsee aikeen (siirryt toiseen palveluun) ja pitää sitä työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien heikentämisenä ja luottamusmiesjärjestelmän romuttamisena. PAM:n mukaan työntekijät haluaisivat säilyttää talokohtaisen järjestelmän.

Halpahalli puolestaan katsoo, että yhteistyö työntekijöiden kanssa helpottuu. Yhtiön mukaan vuoropuhelu on ollut vaikeaa, koska luottamushenkilöitä on ollut niin paljon.

Halpahallin mukaan yhtiön esittämä malli takaa myös kaikille tasapuoliset ja tasalaatuiset luottamusmiespalvelut, nyt kahdeksan toimipistettä on ilman luottamushenkilöä.

PAM:n mukaan yhtiössä keväällä tehdyn kyselyn mukaan 90 prosenttia työntekijöistä kannatti nykyisen järjestelmän jatkamista. Yhtiö kertoo puolestaan tiedotteessaan, että henkilökunnalta on tullut uudistuksesta positiivista palautetta, mutta ymmärtää ettei uudistus miellytä kaikkia. Henkilöstöjohtaja Janne Syri ei halua kommentoida asiaa tiedottetta enempää.

PAM epäilee, että uuteen järjestelmään siirrytään, koska työntekijät ovat viime vuosina aktivoituneet. Vielä pari vuotta sitten luottamushenkilöitä oli vain 16.

Halpahalli teki esityksen PAM:lle uudesta järjestelmästä vuosi sitten, aiheesta on neuvoteltu viimeksi tässä kuussa. PAM:n mukaan yhtiö ilmoitti tänään luottamusmiehille tiedon luottamusmiesjärjestelmän irtisanomisesta. Järjestelmä päättyisi vuoden lopussa.

Suosittelemme sinulle