Hyppää sisältöön

Kabulilainen naistoimittaja juonsi ohjelmaa naisten oikeuksista, nyt hän haastattelee Talibanin johtajia vaikka pelkää – "Haluan tehdä töitä"

Taliban on alkanut rajoittaa naisten ja tyttöjen oikeuksia työntekoon ja opiskeluun. Toimittaja Shamla Niazi ei näe itselleen tulevaisuutta Afganistanissa, jos hän ei saa enää tehdä töitä.

Afganistanilaista naistoimittajaa ei pelota haastatella Talibanin johtajia
Maija Liuhto
Avaa Yle-sovelluksessa

KABUL Heinäkuussa vuonna 2019 nuori naistoimittaja Shamla Niazai istui Kabulin Shamshad TV:n kytkentäkeskuksessa, kun kuului valtava räjähdys.

Valot sammuivat ja sähköt katkesivat. Pimeässä Niazai lähti juoksemaan portaita kohti alakertaan. Hänen oli päästävä pakoon.

Pakokauhun vallassa Niazai kompastui portaissa ja loukkasi käsivartensa mutta onnistui lopulta pääsemään ulos. Taliban ilmoitti myöhemmin tehneensä autopommi-iskun, joka tappoi yhden ihmisen ja haavoitti seitsemää.

Iskun kohteeksi joutunut Shamshad TV on yksi Afganistanin suosituimmista paštunkielisistä kanavista.

Nyt kolme vuotta myöhemmin Niazain kanavaa vastaan hyökänneet ovat Afganistanissa vallassa.

Niazai jatkaa työtään kanavalla siitä huolimatta.

Taliban-joukkio auton lavalla Kabulissa 23. syyskuuta.
Talibanit partioivat Kabulissa 23. syyskuuta. Kuva: EPA

TV-työ jatkuu mutta aiheet vaihtuivat

Shamla Niazai istuu Shamshad TV:n studiolla kirkkaiden valojen alla meikattuna ja vaalea huivi löysästi päässään. Hän on lopettelemassa juontamaansa aamu-tv:tä.

Tänään vieraana on mies, ja keskustelun aiheena on terveys.

Muuten kaikki näyttää päällisin puolin samalta kuin ennen, vain Niazain vaatteiden helma on pidentynyt.

Todellisuudessa ääri-islamistisen Taliban-järjestön valtaantulo on muuttanut paljon.

– Kun Taliban tuli valtaan 15. elokuuta, juonsin vielä ohjelmaa naisten oikeuksista, hän sanoo nauhoituksen päätyttyä.

Ohjelmassa Niazai käsitteli laajasti naisten oikeuksia ja haastatteli muun muassa laulajia ja Kabulin naisvankeja.

Nyt ohjelma on lopetettu.

– Teimme kolme jaksoa etukäteen, ja edes niitä ei lähetetty. Syynä oli, että näissä ohjelmissa korostettiin naisten asioita, enkä voi puhua niistä yksityiskohtaisesti tällä hetkellä, sillä emme tiedä, mitä meille tulee tapahtumaan.

Afganistanilaiset naiset osoittavat mieltään.
Naiset protestoivat Talibanin uutta hallitusta vastaan Kabulissa 8. syyskuuta 2021. Kuva: Marcus Yam / AOP

"Haastattelen Talibania naisten oikeuksista"

Taliban määräsi valtaan noustuaan valtion kanavalla työskentelevät naispuoliset ankkurit jäämään kotiin odottamaan jatkoa koskevaa päätöstä.

Niazai ja hänen kollegansa ovat jatkaneet töitään. Heidän tv-kanavansa on yksityinen eikä valtion omistama.

– Emme ole odottaneet Talibanin päätöstä. Aloimme tulla toimistolle uudestaan, hän kertoo.

Heti Talibanin tultua valtaan Kabulin valtasi pakokauhu. Tuhannet ihmiset pakenivat lentokentälle. Niazai ei uskaltanut poistua kotoaan viikkoon.

Vieläkään pelko ei ole täysin haihtunut.

– Pelkään mennä toreille ostamaan itselleni asioita, sillä työskentelen tv-kanavalle. Edes perheeni ei anna minun mennä ulos, paitsi toimistolle, hän sanoo.

liikennettä Kabulissa
Liikennettä Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa 28. syyskuuta 2021.

Niazai on kuitenkin uskaltautunut haastattelemaan Talibanin johtajia televisio-ohjelmassaan. Hän yrittää myös nostaa esille naisia koskevia aiheita mahdollisuuksien mukaan.

– Tulen töihin, vaikka pelkään. Haastattelen Talibania naisten oikeuksista, vaikka naistoimittajia kohtaan on rajoituksia [esimerkiksi] Kandaharissa. Olen kysynyt Talibanilta, kuinka kauan asiat jatkuvat näin, mutta he eivät ole antaneet minulle tyydyttävää vastausta.

Lue myös tämä Ylen juttu Kabulista: Toimittajalta: Epätoivo järkytti Kabulin lentokentällä kuukausi sitten, mutta nyt kaduilla ​kulkee naisia ilman burkaa – ristiriidat ovat osa Afganistania

"En halua istua kotona"

Taliban on puhunut naisten oikeuksista epämääräisesti. Toisaalta liikkeen johtajat ovat vakuutelleet, että naiset saisivat jatkaa töitä ja opiskelua Talibanin tiukan šarialain tulkinnan puitteissa. Samaan aikaan teini-ikäiset tytöt eivät ole päässeet palaamaan kouluihin.

Myös naisasiainministeriö suljettiin ja korvattiin edellisen Taliban-hallinnon ajalta 1990-luvulta tutulla hyveiden edistämisen ja paheiden torjumisen ministeriöllä.

tyttöjä luokkahuoneessa Afganistanissa
Alakoululaisia tyttöjä oppitunnilla Kandaharissa, Afganistanissa 28. syyskuuta 2021. Kuva: AOP

– Sen, mitä laki sanoo, pitäisi olla meille taattu. Ja [Talibanin] pitäisi kertoa meille kaikki oikeuksistamme. Olemme valmiita tekemään töitä tiettyjen rajoitusten puitteissa, Shamla Niazai sanoo.

Mutta jos rajoitukset merkitsevät sitä, ettei töitä voi enää tehdä entiseen tapaan, Niazai ei näe itselleen tulevaisuutta Afganistaninssa.

Siinä tapauksessa on lähdettävä maasta, Niazai sanoo.

– Olen työskennellyt tv-kanavalla kuusi, seitsemän vuotta, enkä halua istua kotona niin kuin muut naiset. En voisi sietää sitä. Haluan tehdä töitä osana yhteiskuntaa.

– Olisi parempi, jos tämä tapahtuisi Afganistanissa. Muuten minun on pakko työskennellä naisten oikeuksien eteen jossain toisessa maassa.

Katso Yle Uutiset Rec:

Mikä on naisten kohtalo Talibanin Afganistanissa?

Lue lisää:

Ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat Talibania vakavista rikkomuksista – huoli naisten sulkemisesta yhteiskunnan ulkopuolelle kasvaa

Kabulin kaduilla totutellaan uuteen normaaliin, talouden romahtaminen on saanut monet epätoivon valtaan

Suomessa asuvat afganistanilaiset surevat maansa aivovuotoa: ”Koulutettujen pako on sielun repimistä ruumiista”

Elämä evakuoinnin jälkeen – "Tärkeintä on nyt opiskella suomea ja päästä kuntosalille", kertoo Kabulista päiväkirjaa kirjoittanut nainen

Korjaus 29.9.2021 kello 9.45: Videon kuvatekstissä luki aiemmin virheellisesti, että nainen olisi pakistanilainen. Hän on afghanistanilainen.

Suosittelemme sinulle