Hyppää sisältöön

Kongressi hiillosti USA:n armeijan johtoa sotkuisesta Afganistan-vetäytymisestä – kenraalit ja puolustusministeri: Talibanin nopea valtaannousu yllätti

Armeijan kenraali Mark Milley oli kongressin tulilinjalla myös puheluista, joita hän soitti ex-presidentti Donald Trumpin virkakauden lopulla Kiinan armeijalle. Puheluissa Milley vakuutti, ettei Yhdysvallat aio hyökätä Kiinaan.

USA:s försvarschef Mark Milley, under en presskonferens om Afghanistan den 1 september.
Kenraali Mark Milley myönsi, että Yhdysvaltojen joukkojen vetäytyminen Afganistanista oli "strateginen häviö". Kuva: AFP / Lehtikuva
Vilma Romsi

Yhdysvaltojen armeijan johto sanoi tiistaina Talibanin nopean valtaannousun ja Afganistanin keskushallinnon yhtä nopean romahtamisen olleen yllätys. Näin kertoivat puolustusministeri Lloyd Austin, kenraali Mark Milley ja kenraali Frank McKenzie senaatin asevoimien komitealle.

Yhdysvaltojen kongressin ala- ja ylähuone aloittivat kaksipäiväisen kuulemisen Yhdysvaltojen kaoottisesta vetäytymisestä Afganistanista. Ulkoministeri Antony Blinken oli kuultavana samankaltaisessa tilaisuudessa kaksi viikkoa sitten.

Demokraattipresidentti Joe Biden joutui Yhdysvaltojen joukkojen elokuisen vetäytymisen myötä tammikuussa alkaneen virkakautensa pahimpaan kriisiin. Erityisesti republikaanien tähtäimessä on ollut osoittaa Bidenin hallinnon virheitä Yhdysvaltojen pisimmän sodan loppumetreillä.

Austinin mukaan Afganistanin armeijan nopea luhistuminen yllätti Pentagonin täysin. Selvityksessään hän myönsi Yhdysvaltojen tehneen virhelaskelmia esimerkiksi Afganistanin armeijan korruption sekä sotilaiden alhaisen taistelutahdon suhten.

– Se, että meidän ja kumppaneidemme kouluttama Afganistanin armeija vain suli pois – useissa tapauksissa edes laukausta ampumatta – yllätti meidät kaikki, Austin kertoi senaatin asevoimien komitealle.

– Olisi epärehellistä väittää muuta.

Austin kuitenkin myös ylisti 124 000 ihmisen evakuointioperaatioon osallistuneita yhdysvaltalaisia.

– Oliko se täydellistä? Ei tietenkään, Austin sanoi.

Taliban-joukkio auton lavalla Kabulissa 23. syyskuuta.
Taliban valtasi Afganistanin pääkaupunki Kabulin 15. elokuuta. Kuva: EPA

Myös Milley sanoi, ettei hän osannut odottaa Talibanin valtaannousun nopeutta. Hän kuitenkin nosti esiin Yhdysvaltojen armeijan viime vuoden lopulta saakka antamat varoitukset siitä, että nopea vetäytyminen ilman Talibania sitovia ehtoja voisi kiihdyttää Afganistanin armeijan ja hallinnon romahtamista.

– Siitä on vuosi. Arvioni pysyi samana koko ajan, Milley sanoi.

Milleyn mukaan evakuointioperaatio oli logistinen onnistuminen, mutta vetäytyminen "strateginen häviö", jonka myötä Taliban pääsi nousemaan valtaan.

Milley tulilinjalla myös Kiina-puheluista

Milley joutui tulilinjalle myös kahdesta puhelusta, jotka hän soitti Kiinan armeijan johdolle entisen presidentti Donald Trumpin kauden loppumetreillä.

The Washington Post -lehden toimittajien Bob Woodwardin ja Robert Costan vastikään julkaisema kirja "Peril" paljastaa, kuinka Milley soitti kenraali Li Zuochengille 30. lokakuuta ja 8. tammikuuta vakuuttaakseen tälle, että Yhdysvallat ei aio hyökätä tai aloittaa sotaa Kiinaa vastaan. Osa kongressiedustajista on katsonut, että Milley ylitti tässä toimivaltansa, ja vaatinut tämän erottamista.

Milley puolustautui sanomalla, että hän noudatti velvollisuuttaan vastata "huolestuttaviin tiedustelutietoihin" siitä, että Kiinassa pelätään Yhdysvaltojen hyökkäystä. Kenraali myös kertoi, että puhelut oli koordinoitu puolustusministerien ja Yhdysvaltojen turvallisuusvirastojen kanssa.

– Minun tehtäväni tuolloin oli rauhoittaa tilanne. Viestini oli jälleen johdonmukainen: Pysytään rauhallisena, ja rauhoitetaan tilanne. Me emme hyökkää kimppuunne, Milley sanoi.

Donald Trumpin sivuprofiili.
Entisen presidentin Donald Trumpin arvaamattomuus herätti huolta tämän virkakauden loppumetreillä. Kuva: Jason Szenes / EPA

Puheluiden taustalla on Trumpin kauden viimeisen myrskyisät kuukaudet, joita varjostivat tämän väitteet vilpistä marraskuun 2020 presidentinvaaleissa. Milley soitti toisen puheluista kaksi päivää loppiaisen mellakan jälkeen, jolloin suuri joukko Trumpin kannattajia tunkeutui kongressitaloon ja yritti estää presidentti Joe Bidenin vaalivoiton vahvistamisen.

Trumpin arvaamattomuus herätti huolta tämän virkakauden lopussa, ja esimerkiksi edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi soitti Milleylle mellakan jälkeen kysyäkseen presidentin mahdollisuuksista ydinaseiden laukaisemiseen.

– Yritin vakuuttaa hänelle, että ydinaseen laukaisemista hallitaan hyvin tarkalla ja harkitulla prosessilla, Milley kertoi.

Korjattu 1.10. klo 20.20: Korjattu ulkoministeri Antony Blinkenin nimen kirjoitusasu. Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti Anthony.

Lue lisää aiheesta:

Joe Bidenin suosio selvässä laskussa – Sotkuinen vetäyminen Afganistanista painaa kannatusta alas

Tehtävä suoritettu? Länsimaat poistuivat Afganistanista 20 vuoden jälkeen – lue miksi, miten ja mitä siitä seuraa

Suosittelemme sinulle