Hyppää sisältöön

Aster-potilastietojärjestelmän kohtalosta keskustellaan tänään Keski-Suomessa, kotimainen vaihtoehto kävi esittäytymässä Vaasan sairaanhoitopiirin edustajille maanantaina

Liian kalliiksi osoittautuva Aster asiakas- ja potilastietojärjestelmä on kohdannut vastustusta Keski-Suomessa. Alueen sairaanhoitopiiri käsittelee järjestelmän kohtaloa tänään. Eilen suomalainen Esko Systems on esitellyt omaa, halvempaa vaihtoehtoa Mustasaaressa.

Presentation i auditorium.
Esko Systemsin toimitusjohtaja Kaisa-Liisa Harjapää esitteli yhtiön potilastietojärjestelmää Mustasaaressa maanantaina. Kuva: Yle / Anna Kurtén
Sebastian Björklund
Avaa Yle-sovelluksessa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee Aster asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankintaa kokouksessaan tänään keskiviikkona. Hallituksen kokous alkaa klo 8.30.

Keski-Suomessa moni kunta on ottanut kielteisen kannan järjestelmän hankinnassa. Viimeisimpänä myös Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätyi asiassa kielteiselle kannalle maanantaina.

Päätösten taustalla ovat etenkin hankinnan lähes kaksinkertaistuneet kustannukset, mutta myös epäluottamus asian valmisteluun.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen uusi puheenjohtaja Tony Melville ei usko, että Aster-asiassa on enää etenemismahdollisuuksia.

– Vielä ei ole ihan tarkkaan tiedossa, millainen esitys on tulossa sanantarkasti, mutta näyttää aika selvältä, että vallitsevissa oloissa ja kuntien kuntien päätösten valossa, että etenemismahdollisuuksia ei ole, Melville toteaa.

Taustalla on se, että monet kunnat ovat Keski-Suomessa vastustaneet hankinnan jatkamista.

– Katsotaan, onko meillä aikataulussa sellaista joustoa, että Aster tai Asterin muunnelmalla olisi vielä läpimenomahdollisuuksia.

Esko esitteli omaa järjestelmäänsä Mustasaaressa

Maanantai-iltana Mustasaaren kulttuuritalolla oli paikalla päättäjiä, virkamiehiä sekä lääkäreitä kun suomalainen Esko Systems esitteli omaa potilastietojärjestelmäänsä.

Tapahtumassa kuultiin paljon kysymyksiä - ja moni oli skeptinen yhtiön kykyyn toimittaa kokonaisvaltaista järjestelmää jo vuonna 2023.

Yhtiön toimitusjohtaja Kaisa-Liisa Harjapää aloitti tapahtuman toteamalla ettei ole myymässä mitään, vaan kertomassa varteenotettavasta vaihtoehdosta.

Esko Systems on in-house yhtiö, jonka omistaa kunnat, ja se on voittoa tavoittelematon. Osakkaana yhtiössä saa käyttöönsä potilastietojärjestelmän. Tämä tarkoittaa ettei erillistä hankintakierrosta tarvitse tehdä.

Yhtiön esityksen mukaan uusi järjestelmä tulisi maksamaan 15-20 miljoonaa euroa vuodessa.

Illan aikana Esko Systemsin järjsetelmään kohdistuneet kriittiset kysymykset koskivat muun muassa nyt jo erikoissairaanhoidon käytössä olevan järjestelmän puutteita, sekä yhtiön mahdollisuutta palkata tarpeeksi osaavaa väkeä.

Hurja määrä infoa yhdellä kertaa

Yksi paikalla olleista oli Vaasan sairaanhoitopiirin valtuutettu Carola Lithén (RKP).

– Tässä oli paljon informaatiota kerralla. Se minkä näimme ja kuulimme kahden tunnin aikana olisi vaatinut vähintään neljä tuntia läpikäyntiin. Kysymyksiä olisi varmaankin ollut enemmän, etenkin etänä.

Lithén on tyytyväinen Jyväskylän valtuuston maanantaiseen päätökseen, joka nyt antaa Vaasan sairaanhoitopiirille lisäaikaa potilastietojärjestelmä-kysymyksen käsittelemiselle.

Carola Lithén i ämbetshuset i Korsholm.
Carola Lithén, RKP. Arkistokuva. Kuva: Yle/Johanna Ventus

Carola Lithén on harmissaan siitä, että järjestelmän hankinta-aika on niin pitkä . Käynnistymisen jälkeen on tietotekniikan alalla tapahtunut paljon nopeaa kehitysä. Lisäksi moni päättäjä on ehtinyt vaihtua ja sote-uudistuskin on käsillä.

– On parasta ottaa aikalisä ja pohtia asiaa.

Asterin järjestelmä vaikuttaisi Jyväskylän päätöksen jälkeen olevan Lithénin mukaan haudattu.

Saa nähdä mitä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri päättää lokakuussa. Mutta kysymys onkin, voiko Cerner tehdä paluun, tehdä uuden tarjouksen, poistaa jotain tai tiputtaa hintaa. Siihen en uskalla ottaa kantaa.

Asiasta kirjoitti ensin Svenska Yle.

Lue seuraavaksi:

Onko parjatulle Aster-potilastietojärjestelmälle vaihtoehtoja? Kaksi kotimaista yritystä uskoo pystyvänsä samaan edullisemmin: "Toteutettavissa huomattavasti halvemmalla"

Suosittelemme sinulle