Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Helsinki käänsi kelkkansa lähimetsien rakentamisessa: Vartiosaari säilyy virkistysalueena ja Stansvikin asuntoja harkitaan uudelleen

Tänään julkistettu Helsingin strategia ohjaa kaupungin toimintaa seuraavan neljän vuoden ajan. Helsingin kuntaveroa ei koroteta ensi vuonna

Stansvikin metsä on jäämässä uuden kaavarakentamisen alle.
Stansvikinkallion alueen metsään oli tarkoitus rakentaa asuntoja 2 000 helsinkiläiselle, mutta nyt asia arvioidaan uudestaan. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Simo Kymäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pormestari Juhana Vartiainen (kok.) on esitellyt aamulla apulaispormestarien kanssa esityksensä Helsingin kaupunkistrategiaksi seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Tilaisuuden alussa pormestari Vartiainen nosti kaupungin talouden esille. Kuntaveroa ei olla ensi vuonna nostamassa.

– Sitoudumme vastuulliseen taloudenpitoon. Olemme sitoutuneet siihen, että kuntaveroa ei nosteta, kertoo Vartiainen.

Valtuuston poliittisten ryhmien kesken laadittava strategia ohjaa Helsingin kaupungin toimintaa seuraavan neljän vuoden ajan.

Strategiaan sisältyy 65 miljoonan euron summa koronan aiheuttamien ongelmien jälkihoitoon.

– Helsinki on voimakkaasti kärsinyt koronasta. Kulttuuriala ja lapset ovat kärsineet. Jälleenrakentamispaketti on tärkeä, sanoo apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas.).

Paketti jakaantuu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan ja sosiaali- ja terveystoimialan kesken.

Helsingin lähiluontoa suojellaan aiempaa enemmän

Strategia nostaa esiin vahvasti lähiluonnon suojelun.

Apulaispormestari Anni Sinnemäen (vihr.) mukaan Helsingissä on käyty välillä kipeitäkin keskusteluja siitä, mikä on rakentamisen ja luonnon suhde.

Vartiosaari osoitetaan pysyvästi virkistyskäyttöön. Sinne ei rakenneta asuntoja.

Saaren rakentamisesta on kiistelty pitkään. Aiemmin alueelle on suunniteltu asuntoja jopa 7 000 asukkaalle, mutta hallinto-oikeus kumosi osayleiskaavan.

Samoin kiistelty Stansvikin asemakaava Kruunuvuorenrannassa arvioidaan uudelleen. Alueelle oli tarkoitus rakentaa asuntoja 2 000 helsinkiläiselle. Lainvoimaisen asemakaavan muuttaminen on harvinaista.

Ilmastonsuojelu nostetaan myös esiin strategissa. Kaupungin hiilineutraaliustavoitetta aikaistetaan vuoteen 2030. Aiemmin tähtäin oli vuodessa 2035.

Lue myös:

Suunnitelmat Vartiosaaren rakentamisesta jäihin – "Osoittaa sen, että kaupunkisuunnittelun pitää huomioida tarkemmin viheralueiden ja luonnon merkitys"

Suosittelemme