Hyppää sisältöön

"Kunnat valitsivat pysähtyneisyyden", sanoo pettynyt sairaanhoitopiirin johtaja – satojen miljoonien potilastietojärjestelmän hankinta näyttää kaatuvan

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt, ettei sairaanhoitopiirillä ole edellytyksiä siirtyä Aster-hankinnan seuraavaan vaiheeseen. Neljä aluetta ovat olleet yhdessä hankkimassa uutta asiakas- ja potilastietojärjestelmää sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Uusi potilastietojärjestelmä on ollut tarkoitus ottaa käyttöön vuodesta 2025 alkaen. Kuvituskuva. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Ankarasti arvosteltu ja erityisesti Keski-Suomen kunnissa vastustusta herättänyt potilastietojärjestelmähankinta ei etene Keski-Suomessa. Asiasta päätti Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus tänään.

Sairaanhoitopiirin hallitus toteaa, ettei sairaanhoitopiirillä ole edellytyksiä siirtyä Aster-hankkeen toimitusvaiheeseen.

Sairaanhoitopiirin hallituksen mukaan asiasta päättää lopullisesti sairaanhoitopiirin valtuusto.

Hallitus yhtyi myös sairaanhoitopiirin 21. syyskuuta tekemään päätökseen, että Keski-Suomen osalta Aster-hankkeen päätöksenteosta tehdään ulkopuolinen selvitys.

"Sähköinen ajanvaraus melkein innovaatio julkisella sote-puolella"

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen on pettynyt tilanteeseen.

– Meillä oli valinnan paikka, otammeko kehityksen vai pysähtyneisyyden tilan. Valitettavasti kunnat valitsivat pysähtyneisyyden, hän sanoo.

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti asiasta yksimielisesti. Kinnusen mukaan kuntien viesti on selvä, eikä toimitussopimuksen solmimiselle ole mandaattia.

Koko Aster-hankinnan kaatuminen näyttää nyt hyvin todennäköiseltä.

– Minusta on surullista kansalaisten kannalta, että olemme sosiaali- ja terveyspalveluissa muita aloja helposti kymmenen vuotta takamatkalla ja taidamme jäädä vain lisää. Julkisessa terveydenhuollossa sähköinen ajanvaraus on melkein innovaatio, vaikka asia on ratkottu jo aika kauan sitten monilla muilla aloilla, Kinnunen sanoo.

Hän ennustaa, että vanhat asiakas- ja potilastietojärjestelmät ovat käytössä vielä seuraavat viisi-kuusi vuotta. Vie aikaa, ennen kuin pian muodostuvat hyvinvointialueet saavat hankintoja liikkeelle.

– Uusi kilpailutus varmaan tarvitaan, se on selvä. Lähivuosille ei ole näkyvissä muuta kuin vanhojen järjestelmien kehittämistä.

Asterin hankintaprosessiin on Kinnusen mukaan kulunut tähän mennessä lähemmäs 10 miljoonaa euroa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin rahoja. Tarjouskilpailu alkoi 2017.

– Toki ymmärrän, että kunnat ovat huolissaan kustannuksista, mutta kunnille tämä olisi ollut nollariski. Tämä siirtyy hyvinvointialueiden kustannuksiin.

Keski-Suomen kunnat vastustavat, lääkärit arvostelevat käytettävyyttä

Keskisuomalaiskunnissa Aster-potilastietojärjestelmähankinnan vastustuksen taustalla ovat olleet muun maussa hankkeen kohonneet kustannukset, mutta myös hyvin vahva epäluottamus Keski-Suomen sairaanhoitopiiriin asian valmistelussa.

Keski-Suomen kunnat antoivat kannastaan keskiviikkona yhteisen julkilausuman. Sen mukaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tulee kunnioittaa omistajakuntiensa päätöksiä ja Aster-hankinnan valmistelu pitää keskeyttää välittömästi.

Lääkärit ovat arvostelleet uuden potilastietojärjestelmän käytettävyyttä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen uusi puheenjohtaja Tony Melville (sd.) arvioi jo ennen tämän päiväistä kokousta, ettei Aster-asiassa ole näillä eväillä etenemismahdollisuuksia.

Vaasan sairaanhoitopiiri perääntyy, jos Keski-Suomi ei lähde mukaan

Uutta asiakas- ja potilastietojärjestelmää ovat olleet hankkimassa yhdessä Pohjois-Karjalan Siun sote, Keski-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirit sekä Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essote.

Yhteensä 700 000 asukkaan alueella uusi järjestelmä on ollut tarkoitus ottaa käyttöön vuodesta 2025 alkaen. Hankkeen kokonaiskustannus olisi lähes 350 miljoonaa euroa.

Hankinnan eteneminen vaatisi kaikkien neljän sairaanhoitopiirin hyväksynnän.

Siun sote ja Essote ovat hyväksyneet hankinnan.

– (Kuntayhtymä) Essoten osalta olemme odottaneet Jyväskylän ratkaisua ja seuranneet asiaa. Jos Jyväskylä jättäytyy pois, rupeamme miettimään uudelleen mitä vaihtoehtoja on, Essoten kuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja, kokoomuspuolueen Ari Hänninen kommentoi uutista tuoreeltaan.

Vaihtoehdoista ei ole Hännisen mukaan käyty Essotessa vielä keskustelua.

– Tällä hetkellä ei ole vaihtoehdoista keskusteltu. Kesäkuussa tehtiin päätös, että olemme hankkeessa mukana ja sen mukaan tähän asti olemme edenneet.

Vaasan sairaanhoitopiiri kertoi alkuviikosta, ettei se päätä potilastietojärjestelmähankinnasta vielä 4. lokakuuta, vaan lykkää päätöksenteon marraskuun loppuun. Keskiviikkona sairaanhoitopiiri linjasi, että sekin vetäytyy hakkeesta, jos Keski-Suomi tekee samoin.

Vaasan sairaanhoitopiirin johtajan Marina Kinnusen mukaan yhteisen järjestelmän eteen tehty työ on nyt aloitettava alusta.

– Toki se on suuri pettymys siinä mielessä, että nyt tiputaan takaisin lähtökuoppiin. Ongelma ei kuitenkaan poistu, me tarvitsemme uuden potilas- ja asiakastietojärjestelmän ja se tulee vaatimaan kilpailutuksen. Eli olemme lähtökuopissa, Kinnunen toteaa.

Samaa mieltä on myös sairaanhoitopiirin muutosjohtaja Göran Honga.

– Lievä pettymys. Kun on 20 vuoden ajan yrittänyt saada aikaan toimivia integroituja järjestelmiä Suomeen myös kansallisella tasolla, niin tietysti tämän pitkän työn jälkeen vähän huolestuttaa se, että miten nyt mennään eteenpäin. Tässä meni nyt neljä vuotta hukkaan, kyllä se pikkuisen tuntuu, myöntää Honga.

Lääkäreiden äänitorvi on helpottunut

Pohjois-Karjalan Siun sote hyväksyi jo kertaalleen Aster-hankinnan, mutta sairaanhoitopiirissä asiasta on puhjennut raju riita lääkäreiden ja sairaanhoitopiirin johdon kesken. Alkusyksystä yli 180 lääkäriä allekirjoitti vetoomuksen, jossa vaadittiin hankkeen perumista.

Nyt, kun Keski-Suomen päätös näyttää kaatavan koko hankinnan, asiaa äänekkäästi vastustanut lääkäri on tyytyväinen.

– Suuri helpotus on se päällimmäinen tunne. Hankkeeseen liittyvät uhkakuvat olivat Siun soten kannalta niin suuria toteutuessaan, että kyllä tunnelma on helpottunut, sanoo vatsaelinkirurgian apulaisylilääkäri Lauri Pautola Siun sotesta.

Pautolan mielestä Siun sotessa täytyy nyt miettiä tietojärjestelmähankintaa puhtaalta pöydältä ja ottaa opiksi prosessista.

– Henkilökunnan kannalta tässä on ollut suuria ongelmia eikä henkilökuntaa ole kuultu ennen päätöksentekoa, Pautola sanoo.

Lue myös:

Aster-potilastietojärjestelmän kohtalosta keskustellaan tänään Keski-Suomessa, kotimainen vaihtoehto kävi esittäytymässä Vaasan sairaanhoitopiirin edustajille maanantaina

Sairaanhoitopiirien yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinta koki kovan kolauksen – Keski-Suomen kunnat vastustavat hankintaa

Vaasan sairaanhoitopiiri lykkää päätöksentekoa kohutusta Aster-potilastietojärjestelmästä

Onko parjatulle Aster-potilastietojärjestelmälle vaihtoehtoja? Kaksi kotimaista yritystä uskoo pystyvänsä samaan edullisemmin: "Toteutettavissa huomattavasti halvemmalla"

Neljä aluetta on hankkimassa satojenmiljoonien eurojen potilastietojärjestelmää, jota ei ole testattu – kirurgi ihmettelee, mitä ollaan ostamassa

Uudet potilastietojärjestelmät maksavat satoja miljoonia, mutta niiden käytettävyys on surkea – lääkärin aika tuhraantuu klikkailuun

Suosittelemme sinulle