Hyppää sisältöön

“Tämä on hienointa mitä radiossa voi tehdä”, sanoo Sanna Pirkkalainen – Ylen Ralliradio valmistautuu jälleen palvelemaan yleisöä

Ralliradio tarjoilee Suomen MM-rallin käänteet alusta loppuun. Lähetystä 70-vuotisjuhlarallista on tarjolla yhteensä reilut 40 tuntia.

Sanna Pirkkalainen ja Jussi Lindroos valmistautuvat vuoden 2021 Ralliradioon.
Ralliradio elää MM-rallin tunnelmassa koko tapahtuman ajan perjantaista sunnuntaihin. Mitä Ralliradion kulisseissa tapahtuu pari päivää ennen h-hetkeä? Video: Isto Janhunen / Yle, editointi: Petri Aaltonen / Yle
Eija Heikkilä,
Kalle Pallonen

Suomen MM-ralli käynnistyy Jyväskylässä perjantaina. Rallitallien pilttuut ovat jo nousseet Lutakon aukiolle. Myös Ylen Ralliradion kisastudio aukion laidalla on viittä vaille valmis.

Ralliradion toimittajat Sanna Pirkkalainen ja Jussi Lindroos ovat keskiviikkona paikalla tutustumassa uuteen studioon sekä uuteen työkaveriinsa Jari Ketomaahan. Pitkän linjan ralliammattilainen korvaa lähetyksen asiantuntijana aiemmin toimineen Riku Tahkon.

– Olette hyvissä käsissä, Sanna Pirkkalainen lupaa kuulijoille, kehuen Ketomaan osaamista.

5-vuotiaasta saakka Ralliradiota kuunnellut Jari Ketomaa on mielissään uudesta tehtävästään. Aiemmin Ketomaa on nähty kisassa kuljettajana.

– Ralliradio on legendaarinen tuote, on hienoa olla osa tätä tiimiä.

Lutakon kisastudiossa työskentelevät myös toimittaja Tony Melville, on air -tuottaja Vesa Winberg ja sometoimittaja Laura Tolonen. Erikoiskokeita selostavat Aki Laine, Mari Pekkanen ja Joni Pakarinen.

– Tämä on hienointa, mitä radiossa voi tehdä, Sanna Pirkkalainen toteaa yli 20 Ralliradion kokemuksella.

Ralliradio elää rallitunnelmissa tapahtuman alusta sen loppuun saakka. Ralliradio on vankka perinne, tämänvuotinen lähetys on järjestyksessään jo 31. Vastaavaa, vuosittain toistuvaa lähetystä ei tehdä missään muualla maailmassa.

Tänä vuonna juhlarallista tehdään lähetystä yli 40 tuntia.

– Juhlavuoden kunniaksi Yle tarjoaa kaikkien aikojen laajimman rallipalvelun radiossa, televisiossa, Areenassa ja verkossa. Muun muassa kaikki 19 erikoiskoetta näytetään suorana Areenassa, kertoo Ralliradion tuottaja Arvo Vuorela.

Ralliradio on paitsi loistavaa yleisön palvelua, myös vaikutusvaltainen järjestysmies, Vuorela muistuttaa.

– Muistan, kuinka Simo Lampinen hermostui kerran Markko Märtinin aikana siitä, kun äijät hyppivät reitille ja erikoiskoe meinattiin joutua keskeyttämään. Simo tuli studioon ja sanoi, että nyt pois sieltä reitiltä. Tony Melville sanoi saman englanniksi ja ehkä myös ranskaksi. Kuinka ollakaan, kaikki siellä metsikössä kuuntelivat radiota ja tottelivat kiltisti.

Osa Ralliradion viehätystä ovat juontajien kisan edetessä pikkuhiljaa huonommaksi muuttuvat jutut.

– Perjantai menee järkevien juttujen parissa, mutta lauantaina iltapäivällä väsymystila on riittävän hyvä ja vastuu siirtyy kuulijalle, Jussi Lindroos arvioi.

Levottomia juttuja on tarjolla myös Juha-Pekka Taskisen Bensaa suonissa -ohjelmassa, joka kuullaan torstaina ennen rallia sekä perjantai- ja lauantai-iltoina rallin ollessa tauolla. Rallikansanradion kuuma linja lähetykseen on 014-4444 993.

Ralliradion yleisöpuhelin palvelee numeross 014 4444 993. Tektiä, kuvia ja videooita voi lähettää WhatsApp numeroon 044 421 6700. tai sähköpostiin mm-ralli@yle.fi.

Ralliradion FM-taajuudet ovat 99,3 MHz Jyväskylä ja 97,0 MHz Pihtipudas. Yle Areenassa Ralliradiota pääset kuuntelemaan osoitteista yle.fi/mmralli tai Radio Suomi Jyväskylä. Radiot.fi -sovelluksesta Ralliradio löytyy nimellä Yle Radio Suomi Jyväskylä.

Oheisessa videossa hyväntuulinen ralliradiotiimi valmistautuu vuoden kohokohtaan. Kalle Pallonen jututtaa Jussi Lindroosia, Sanna Pirkkalaista, Jari Ketomaata, Arvo Vuorelaa sekä Petri Hårdia.

Jussi Lindroos ja Sanna Pirkkalainen Ralliradion studiossa.
Mitä Ralliradion kulisseissa tapahtuu juuri ennen kuin lähetykset pyörähtävät käyntiin? Sanna Pirkkalainen ja Jussi Lindroos valmistautumassa vuoden 2021 ralliviikonloppuun. Kuva Isto Janhunen / Yle

Suosittelemme sinulle