Kanta-Hämeen Janakkalassa on todettu riistalinnuiksi luontoon lasketuissa fasaaneissa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa. Tauti aiheuttaa linnuille korkeaa kuolleisuutta.
Janakkalan Leppäkoskella sijaitsevan Wanantaan fasaanitilan riistanhoitaja Kai Rauhala huomasi loppuviikosta, että linnut olivat huonossa kunnossa.
– Perjantaina ilmoitin kuolleista linnuista aville, Rauhala kertoo.
– Tähän mennessä puhutaan tuhansista kuolleista tai sairaista linnuista, vahvistaa läänineläinlääkäri Tiina Juselius Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Janakkalassa fasaaneja kuoli lintuinfluenssaan myös tammikuussa 2021. Wanantaan fasaanitila sijaitsee linnuntietä noin 20 kilometrin päässä Sauvalan kartanon fasaanitarhasta, jossa tauti levisi tammikuussa.
– Koko kesä on mennyt hyvin, ja nyt tämä tauti menee läpi koko fasaanilauman. Emme olisi voineet tehdä mitään, millä olisimme ennaltaehkäisseet taudin. Emme tiedä, mistä tartunta on tullut, riistanhoitaja Kai Rauhala kertoo.
Läänineläinlääkärin mukaan tautia poikkeuksellisen paljon
Runsaan fasaanimäärän vuoksi Ruokavirasto on perustanut alueelle tartuntavyöhykkeen taudin leviämisen estämiseksi. Samanlainen tartuntavyöhyke perustettiin myös Salossa, missä todettiin luontoon päästetyistä fasaaneista lintuinfluenssaa viime viikonloppuna.
– Lintuinfluenssaa on ollut luonnonlinnuissa lähes koko vuoden, loppukesällä todella paljon. Tämä vuosi on ollut todella poikkeuksellinen tämän suhteen. Hyvin todennäköinen levittäjä ovat villilinnut, jotka varsinkin nyt muuttoaikaan liikkuvat paljon, kertoo läänineläinlääkäri Tiina Juselius.
Vyöhykkeellä on kielletty muun muassa siipikarjan ja muiden lintujen ulkonapito sekä lintujen siirrot. Ruokarvirasto on asettanut alueelle myös muita vaatimuksia lintujen pitopaikkojen suojaamiseksi tartunnalta.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on yhteydessä jokaiseen alueelle rekisteröityyn lintujen pitopaikkaan ja antaa asiasta tarkemmat ohjeet. Kaikkien lintulajien metsästys ja riistalintujen kerääminen vyöhykkeeltä tarhattavaksi on kielletty.
Herkästi tarttuva tauti
Luonnonvaraisten lintujen syysmuutto on lisännyt lintuinfluenssan leviämisriskiä myös muualla Suomessa. Lintuinfluenssa leviää herkästi luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin lintuihin, jos linnut ovat suorassa tai epäsuorassa kontaktissa keskenään.
Ruokavirasto kehottaa edelleen tehostamaan siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tautisuojausta tartuntojen estämiseksi koko maassa.
Lintujen hoitoon osallistuvien kannattaa välttää kontakteja luonnonvaraisiin lintuihin luopumalla toistaiseksi lintujen metsästyksestä tai muista harrastuksista, joissa lintujen kanssa ollaan kontaktissa. Lisäksi käyntejä muissa lintujen pitopaikoissa tulee välttää. Siipikarja ja kaikki kotieläiminä pidettävät linnut tulisi pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin koko Suomessa.
Ruokavirasto ei suosittele luonnonvaraisten sairaiden tai loukkaantuneiden lintujen hoitoon ottamista sellaisiin paikkoihin, joissa on kotieläimenä pidettäviä lintuja.
Ruokavirasto suosittelee, että metsästyskoirien koulutuksia tai kokeita ei järjestettäisi nyt alueilla, joissa on luontoon laskettuja riistalintuja tai riistalintujen tarhausta. Lintuinfluenssa voi levitä alueilta toisille myös epäsuorassa kontaktissa. Riistalintuja ei pitäisi ennen tilanteen rauhoittumista ottaa luonnosta tarhoihin.