Hyppää sisältöön

Keski-Suomen kunnat vaativat: "Potilastietojärjestelmä Asterin hankinta on keskeytettävä välittömästi"

Lisäksi kuntien mukaan sairaanhoitopiirin johto ei tällä hetkellä nauti kuntien luottamusta. Sen vuoksi kunnat vaativat, että sairaanhoitopiirin on käynnistettävä toimenpiteet luottamuksen palauttamiseksi.

Keski-Suomen kunnat vaativat, että sairaanhoitopiiri keskeyttää potilastietojärjestelmä Asterin hankinnan. Kuva: Heli Kaski / Yle
Marja Roiha

Keski-Suomen kunnat vaativat asiakas- ja potilastietojärjestelmän Asterin hankinnan keskeyttämistä välittömästi.

Kuntien yksimielinen viesti Keski-Suomen sairaanhoitopiirille on, että Keski-Suomen omistajakuntien päätöksiä tulee kunnioittaa ja Aster- potilastietojärjestelmän hankinnan valmistelu on keskeytettävä.

Lisäksi kuntien mukaan sairaanhoitopiirin johto ei tällä hetkellä nauti kuntien luottamusta. Sen vuoksi kunnat vaativat, että sairaanhoitopiirin on viipymättä käynnistettävä toimenpiteet, joilla omistajakuntien luottamus sairaanhoitopiiriin voidaan palauttaa.

Julkilausuma on laadittu Keski-Suomen kuntien hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajat sekä kunnanjohtajien keskiviikkona pidetyssä kokouksessa.

– Kuntakokouksen henki oli yksimielinen. Aster-hankkeen keskeyttäminen on ehdottomasti välttämätontä, muutoin sairaanhoitopiirin toimia seurataan tarkkaan, kertoo Keski-Suomen kuntakokouksen puheenjohtaja Jaakko Selin.

Selinin mukaan kevein perustein julkislausumaa ei lähdetty laatimaan.

– Myös Joutsa on julkilausumassa mukana, vaikka Joutsa on ainoana kuntana tehnyt myönteisen päätöksen Asterin hankinnasta, sanoo Selin.

Kunnat muistuttavat myös siitä, ettei sairaanhoitopiiri voi siirtää tietojärjestelmähankintaa ja sen päätöksentekoa itsehallinnolliselle hyvinvointialueelle, sillä hankinnan on käynnistänyt sairaanhoitopiiri kuntien valtuutuksella.

Kunnat vaativat lisäksi, että projektin alasajo käynnistetään välittömästi, koska Asterin valmistelusta aiheutuu jatkuvasti kustannuksia kunnille. Valmistelun keskeyttämistä ja alasajosta aiheutuvia kustannuksia seuraa kunnanjohtajakokous.

29.9.2021 kello 14.01 täydennetty vielä Selinin toisella kommentilla.

Suosittelemme sinulle