Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Vasemmistoliiton entisen toiminnanjohtajan perustamalla Twitter-tilillä julkaistiin tappouhkauksia – valtakunnansyyttäjän mukaan rikosta ei tapahtunut

Vasemmistoliiton läntisen alueen eli Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen entistä toiminnanjohtajaa Misha Dellingeriä epäiltiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan Twitterissä julkaistujen viestien perusteella. Valtakunnansyyttäjän mukaan rikosta ei tapahtunut.

Kuvakollaasi kolmesta tviitistä, tietokone taustalla.
Twitter-tilillä julkaistiin uhkaavia viestejä vuonna 2016. Rikoksesta epäilty kiisti itse kirjoittaneensa ne. Kuva: Laura Mainiemi / Yle, Kuvankäsittely: Joonas Haverinen / Yle
Johanna Lehtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Vasemmistoliiton läntisen alueen entistä toiminnanjohtajaa vastaan ei nosteta syytettä epäillystä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyttämättäjättämispäätöksen teki valtakunnan syyttäjä. Vasemmistoliiton läntisen alueen, eli Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen entistä toiminnanjohtajaa Misha Dellingeriä epäiltiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan Twitterissä julkaistujen viestien perusteella.

Viestit julkaistiin vuonna 2016 ja niissä kannatettiin muun muassa väkivaltaa ilmastonmuutoksen kieltäjiä kohtaan. Lounais-Suomen poliisi aloitti tapauksesta viime vuonna esitutkinnan. Rikoksesta epäilty Dellinger on esitutkinnassa kiistänyt julkaisseensa kyseisiä viestejä.

Toiminnanjohtaja joutui irtisanoutumaan tehtävästään kohun takia viime vuoden helmikuussa.

Valtakunnansyyttäjän päätös on tehty ei rikosta -perusteella.

– Valtakunnansyyttäjä on päätöksessään katsonut, että kyseiset viestit ovat kohdistuneet yhteiskunnallisten ja poliittisten mielipiteiden perusteella määrittyviin ihmisryhmiin eikä niistä ole tunnistettavissa sellaista vakaumusta, jonka perusteella määrittyvät ihmisryhmät saavat kiihottamisrikoksessa tarkoitettua suojaa heihin kohdistuvalta uhkaavalta viestinnältä, kertoo syyttäjälaitos tiedotteessaan.

Valtakunnansyyttäjä katsoo lisäksi, että viesteissä ilmastonmuutoksen kieltäjiksi, fasisteiksi tai natseiksi kuvattujen ihmisten ryhmittymät eivät myöskään ole riittävän pysyviä tai tarkkarajaisia muodostaakseen kiihottamisrikoksessa tarkoitettua kansanryhmää.

Lue lisää:

Tappouhkauksia lähetelleen sometilin perustanut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja irtisanoutuu tehtävästään – Poliisi epäilee rikosta

Li Andersson: "Tämä asia ei jää tähän" – Vasemmistoliiton toiminnanjohtajan perustama Twitter-tili kehotti tappamaan fasistit ja ilmastonmuutoksen kieltäjät

Artikkelin otsikkoon lisätty klo 15:38, että kyseessä entinen toiminnanjohtaja.

Suosittelemme