Hyppää sisältöön

Kemin uuden sellutehtaan rakentamisessa työskentelee jo 600 ihmistä ja 130 työkonetta – yli satametrisestä piipusta tuli uusi maamerkki

Työntekijämäärä kasvaa koko ajan jo nousee vuoden sisällä lähes 3 000:een. Koronasta huolimatta rakentaminen on edennyt suunnitellusti.

Kemin keskusta, taustalla häämöttää Metsä Fibren uusi korkea savupiippu.
Vanhan tehdasrakennuksen viereen oikealle puolelle on tällä viikolla valmistunut uusi piippu. Se on 105 metriä korkea ja sen halkaisija on lähes 12,5 metriä. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Pirkko Kukko-Liedes

Kemiin rakenteilla olevan Metsä Groupin uuden sellutehtaan uusi piippu on tällä viikolla kohonnut täyteen 105 metrin mittaansa. Massiivisen tehdasalueen korkeimmasta rakennuksesta tuli saman tien tienoon uusi maamerkki; piipulla on korkeutta tuplasti Kemin kaupungintalon verran ja kolme kertaa Tornion kaupungintalon verran.

Tehdasalueelle nousee myös toinen huomattavan korkea rakennus: soodakattilasta tulee yli 80-metrinen. Soodakattilan teräsrungon asentaminen alkaa marraskuussa ja valmista on ensi syksynä.

Metsä Groupin uuteen tehtaaseen liittyvät luvut ja mitat ovat suuria kautta linjan. 1,6 miljardin euron investointi on Suomen metsäteollisuuden historian suurin. Tehtaan pinta-alaksi yhtiö kertoo noin 70 hehtaaria. Rakennusten bruttoala on 185 000 neliötä ja tilavuus 1,2 miljoonaa kuutiometriä. Paikalle valetaan betonia noin 165 000 kuutiota.

Rakentaminen on täydessä vauhdissa

Jättitehdashanke etenee projektijohtaja Jari-Pekka Johanssonin mukaan suunnitellusti aikataulussaan. Rakentaminen on täydessä vauhdissa ja myös ensimmäisiin laiteasennuksiin on päästy. Uuden tehtaan peruskivi muurattiin syyskuun alkupuolella.

– Me teemme maankaivuita, paalutustöitä, paikallavaluja ja on myös ruvettu nostamaan rakennusten betonielementtirunkoja ylös. Sen jälkeen alkaa asennusvaihe, tai on jo alkanut, heinäkuussa isojen valkaistun massan varastotornien asennuksilla, mutta nyt asennukset tulevat voimallisemmin mukaan, Johansson kertoo.

Metsä Groupin biotuotetehtaan työmaa Kemin Pajusaaressa.
Tehdastyömaalla alkaa syntyä ulkopuolellekin näkyvää jälkeä. Korkein rakennus, uusi piippu, saa ensi syksyyn mennessä vierelleen toisen korkean rakennuksen, yli 80-metrisen soodakattilan. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Kemin alueella jo tutuksi käynyt paalutuksen ääni kuuluu vielä pitkään. Kiivain paalutuksen vaihe on jo ohi, mutta maaperän vahvistaminen paalutuksin jatkuu ainakin ensi kesään asti. Paalua tulee kaikkiaan noin 600 kilometriä eli esimerkiksi Kemin ja Lahden välisen matkan verran.

Tiukat koronatoimet pysyvät edelleen

Johanssonin mukaan työmaalla on noudatettu tarkasti koronaturvatoimia. Tähän mennessä on järjestetty kolme massatestausta, viimeisin syyskuussa. Testejä on tehty pitkästi toistatuhatta eikä niistä ole tullut ilmi yhtään tartuntaa. Kaksi henkilöä on saanut positiivisen testituloksen muualla tehdyssä testissä, minkä jälkeen on ryhdytty tarvittaviin turvatoimiin, eivätkä tartunnat ole levinneet.

Johanssonin mukaan koronaturvallisesta toimintatavasta työmaalla on jo tullut osa tekemisen kulttuuria, suorastaan automaattista.

– Maskit, etäisyydet, käsidesi, ei sairaana töihin, näihinhän on Suomessa jo totuttu, Johansson luettelee.

Yhtiö ei aio luopua tiukoista käytännöistä, vaikka valtiovalta onkin jo höllentämässä linjaa.

– Meillä toistaiseksi pidetään kiinni tiukoista turvatoimista. Halutaan olla varmoja ja seurata vielä, miten epidemia kehittyy.

Työntekijämäärä viisinkertaistuu vuoden sisällä

Tällä hetkellä tehdastyömaalla työskentelee noin 600 henkilöä ja erilaisia työkoneita on 130. Työntekijöiden määrä kasvaa koko ajan ja on huipussaan noin vuoden kuluttua.

– Ensi keväästä lähtien vuoden 2023 alkuun asti täällä työskentelee yli 2 000 henkilöä joka päivä ja siihen väliin ajoittuu myös henkilöstöpiikki, lähes 3 000 henkeä päivittäin, projektinjohtaja Jari-Pekka Johansson kertoo.

Uuden tehtaan on määrä olla valmiina noin kahden vuoden kuluttua. Yhtiö on kertonut, että tehdas käynnistyisi vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä eli heinä- ja syyskuun välillä.

Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan projektijohtaja Jari-Pekka Johansson Pajusaaren tehtaan työmaalla
Kemin uuden tehtaan rakentaminen kiihtyy koko ajan ja ensi keväänä työntekijämäärä nousee jo pariintuhanteen. Työmaa-alue on suuri ja pelkästään parakkeja alueella on 550. Projektijohtaja Jari-Pekka Johansson kertoo, että koronaturvatoimet pidetään edelleen tiukkoina. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Erikoiskuljetukset parin viikon kuluttua

Kemissä valmistaudutaan parhaillaan tehtaalle tuleviin valtavan suuriin erikoiskuljetuksiin. Puita on kaadettu, katujen keskikiveyksiä on purettu ja katuvalotkin saavat väistyä jättilastien tieltä. Parin viikon kuluttua tuotavat yhdeksän isoa osaa kuuluvat massatehtaalle tuleviin keittimeen ja imeytinastiaan.

– Ne ovat tavallaan massatehtaan ja sellun tekemisen sydän, kuvaa Jari-Pekka Johansson.

Lasti tulee laivalla Ajoksen satamaan, sieltä edelleen proomulla sisäsatamaan ja sitten lavetilla keskustasta tehdasalueelle Pajusaareen.

Erikoiskuljetukset toteutuvat lokakuun puolivälissä, mutta tarkka ajankohta ei vielä ole tiedossa. Johansson sanoo, että asiasta tiedotetaan tarkasti, kunhan ajankohta ja yksityiskohdat selviävät. Liikennekatkos pyritään pitämään lyhyenä.

– Kyllä kuljetus hoidetaan niin nopeasti kuin mahdollista, jo taloudellisista syistä. Lavetti on kallis, joten yhtään ylimääräistä hetkeä ei kuluteta, Johansson naurahtaa.

Lokakuun kuljetusten jälkeen katualueet palautetaan ennalleen, koska seuraavat erikoiskuljetukset ovat vuorossa vasta yli puolen vuoden kuluttua.

Pitempiaikaiset, osin pysyvät, vaikutukset liikenteeseen aiheutuvat Karihaaran alueelle tie- ja raiderakentamisesta, joka niin ikään on täydessä vauhdissa.

Lue myös:

Kun tieurakat jättivät autottomat vanhukset pussiin, kauppias järjesti kyytipalvelun: "Tämä on kuin nappi minulle", kiittelee Elsa Korva

Jättitehtaan liikenneurakat mullistavat satojen koulutien Kemissä – asiantuntija vinkkaa, miksi aikuisen on tärkeä olla esimerkkinä liikenteessä

Kuntaministerin vierailu ei tuonut velkaiselle Kemille helpotusta, mutta keskustelu on avattu – Paatero: Valtion tuesta pitää sopia usean ministeriön kesken

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle