Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo joutui kommentoimaan ympäristöliike Elokapinan suunnitelmia eduskunnan budjettikeskustelun yhteydessä.
Elokapina aloitti keskiviikkoiltana Helsingissä Mannerheimintiellä mielenilmauksen, jonka on määrä kestää kymmenen päivää. Poliisi on kehottanut mielenosoittajia valitsemaan toisen paikan mielenosoitukselleen.
Perussuomalaisista ja kokoomuksesta kysyttiin, miksi poliisi joutuu käyttämään niukkoja resurssejaan mielenosoittajien paimentamiseen. Ohisalolta penättiin, antaako ministeri tukensa Elokapinan toiminnalle.
Keskustan Pekka Aittakummun mukaan suomalaisia ihmetyttää, annetaanko yhdelle ryhmälle suoraan tai epäsuorasti lupa rikkoa lakia.
– Tuleeko myös Elokapinan noudattaa Suomen lakia ja poliisin ohjeita ja määräyksiä, Aittakumpu kysyi.
Ohisalo vastasi korostamalla lainsäätäjien ja poliisin vastuiden eroa. Hän korosti, ettei voi ministerinä ohjata poliisin operatiivista toimintaa.
– Se mikä on laitonta on laitonta, se on selvää. Lainsäätäjille pitäisi olla selvää täällä, että me säädämme lait ja lain valvojat valvovat lakeja. Oikeusvaltiossa tämä työnjako menee niin, Ohisalo sanoi.
Myöhemmin keskiviikkona Ohisalo kertoi haastattelussa luottavansa siihen, että viranomaiset hoitavat työnsä kentällä.
– Jos poliisi tekee lainvalvojana sellaisen tulkinnan, että se on laitonta, sitten se on laitonta, Ohisalo toisti vastatessaan kysymykseen Elokapinan mielenosoituksen laillisuudesta.
Oppositio ei hyväksy Elokapinan aikeita
Oppositiopuolueista ei löydy ymmärrystä ympäristöliike Elokapinan aikomukselle asettua mielenosoitukseen Mannerheimintielle.
Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen toteaa, että mielen osoittaminen on kaikkien oikeus, mutta sitä ei voi tehdä missä tahansa.
– Muilla ihmisillä on oikeus elää normaalia elämään, mennä töihin, päiväkotiin ja harrastuksiin ja nauttia liikkumisen vapaudesta. Eli kenelläkään ei ole oikeutta kohtuuttomasti haitata myöskään muiden oikeuksia.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo, ettei Elokapinan toiminta ole kohtuullista kansalaisvaikuttamista.
– Mikäli suomalainen Elokapina oikeasti haluaisi vaikuttaa globaaliin ilmastoon ja globaaleihin päästöihin, eli tähän itse ongelmaan, niin se menisi varmasti katkomaan liikennettä johonkin muuhun maahan kuin siihen, jossa hallitus kuulemma tekee maailman kunnianhimoisimpia ilmastotoimia, Purra sanoo.
Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää Elokapinan toimintaa "ylimitoitettuna".
– Ei voi ajatella niin että Helsingin pääväylä suljetaan 10 päiväksi ja aiotaan myös yöpyä tuossa Mannerheimintiellä. Meillä on esimerkiksi hälytysajoneuvoja, joiden tarvitsee päästä nopeinta mahdollista reittiä perille.
Essayahin mukaan Elokapinan protesti voi kääntyä sen omaa tavoitetta vastaan.
– Kaikkein harmillisinta on se, että tämähän kääntyy itse asiaa, ilmastonmuutoksen torjuntaa vastaan. Uskon, että on paljon ihmisiä, jotka ärsyyntyvät tästä.
SDP:n Lindtman ja Keskustan Pylväs paheksuvat
Hallituspuolueista demarit ja keskusta kommentoivat Elokapinan hanketta paheksuen, vaikka korostavat ilmaisunvapauden merkitystä.
– Suomessa on monia tapoja ilmaista se mielipiteensä muullakin tavalla kuin tukkimalla Mannerheimin tien liikenne useiksi päiviksi, jopa 10 päivän ajaksi, sanoo SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.
Elokapina vaatii hallitusta julistamaan kansallisen ilmastohätätilan ja kiristämään päästövähennystavoitteita tuntuvasti.
Lindtman toteaa, että ilmastonmuutos on ihmiskunnan suurimpia uhkia ja hallitus tekee jo nyt mittavia toimia ongelman ratkaisemiseksi.
– Suomi on tässä nyt maailman kärjessä. Meillä on yksi maailman kunnianhimoisimmista ilmastotavoitteista ja juuri tehdyt tuoreet päätökset ja linjaukset siitä, miten se tavoite saavutetaan viimeistään vuonna 2035.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs sanoo, ettei hyväksy Elokapinan toimintatapaa ollenkaan.
– Mielenosoittaminen on ihan ok, kun noudatetaan poliisin ohjeita ja osoitetaan sitä mieltä siellä missä poliisi on ohjannut sitä osoitettavaksi. Nythän Elokapina ei toimi näin.
Vasemmistoliitto korostaa oikeutta mielenilmauksiin
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kieltäytyi kiireisiinsä vedoten Ylen haastattelupyynnöstä. Vasemmistoliitosta asiaa kommentoi kansanedustaja Mai Kivelä.
– Mielenosoittaminen on perustuslaissa turvattu kansalaisoikeus. Jos kyse on rauhanomaisesta kansalaistottelemattomuudesta, niin se on asia, joka kuuluu demokratiaan.
Kivelä toteaa, että mielenosoituksen mahdollisia rikosoikeudellisia seurauksia arvioivat muut henkilöt kuin politiikot.
Kivelä sanoo, että poliisin ei tulisi koskaan käyttää rauhanomaisiin mielenosoittajiin kohtuutonta voimaa.
– Poliisilain mukaan voiman käytön tulee olla oikeutettua. Itse en pidä oikeutettuna, jos rauhanomaisiin mielenosoittajiin, joilla on perusteltu syy olla kadulla, kohdistetaan voimaa.
Juttua muutettu klo 16.43.: Lisätty eduskunnassa käyty keskustelu.