Hyppää sisältöön

Poliisikoirat nuuskivat kilpaa huumekätköjä Oulussa – SM-kisoissa koiran ja ohjaajan yhteistyö on valttia

Huumekoirina käytetään perinteisen saksanpaimenkoiran lisäksi myös muita rotuja. Oulun poliisilaitos isännöi syyskuun lopussa kolmipäiväisiä poliisin huumekoirien SM-kilpailuja. Kilpailun kaksi parasta koiraa ohjaajineen voivat osallistua virkakoirien SM-kilpailuihin.

Poliisin huukekoira etsii kätköä SM-kilpailuissa.
Huumekoirien kilpailussa testataan koiran ja ohjaajan yhteistyötä. Oulussa on partiokoirien lisäksi myös kaksi erikoiskoiraa, jotka on koulutettu etsimään huumeiden lisäksi rahaa ja aseita. Nämä koirat työskentelevät rikospoliisin apuna.
Risto Degerman

Maan huumekoirien parhaimmisto ratkaistaan Oulun kilpailussa, jossa testissä ovat koiran ja sen hajuaistin lisäksi yhteistyö ohjaajan kanssa.

Rasteilla etsitään kätköjä muun muassa varastoista, autoista ja matkalukuista sekä metsäreitiltä. Lisäksi mukana on myös tottelevaisuuskoe. Rastit on suunniteltu niin, että ne vastaavat tilanteita, jollaisiin koirapartiot törmäävät myös arkityössään.

– Oikeillakin tehtävillä on aina onnistumisen paine, mutta töissä ei tietenkään ole aikapainetta kuten kisassa. Tosin aika lailla samanlaisissa etsintäajoissa sielläkin toimitaan, kertoo ylikonstaapeli Sauli Ylikulju, joka johtaa Oulun koirapartioita. SM-kisoissa hän on toisena kilpailunjohtajana.

– Töissä vaan ei ole kukaan sekuntikellon kanssa mittaamassa kuluvaa aikaa, Ylikulju sanoo.

Huumekoirina käytetään perinteisen saksanpaimenkoiran lisäksi myös muita rotuja. Oulun kisassakin on mukana myös belgianpaimenkoiria, labradorinnoutajia, sileäkarvainen noutaja sekä parsonrussellinterrieri.

– Kaikissa roduissa on puolensa, sanoo Oulun kilpailun toinen johtaja ja poliisikoirayhdistyksen sihteeri Tiina Ojalehto.

– Esimerkiksi koiran koko vaikuttaa sen käyttöön, mutta yhteinen piirre hyvälle huumekoiralle on, että se pystyy liikkumaan kaikenlaisilla alustoilla ja pystyy stressittömästi käyttämään nenää sekä motivaation on oltava hyvä, hän sanoo.

Oulun poliisilaitos isännöi syyskuun lopussa kolmipäiväisiä poliisin huumekoirien SM-kilpailuja. Kilpailujen päätöspäivä on torstaina, jolloin ratkeaa voittaja.

Kilpailun kaksi parasta koiraa ohjaajineen voivat osallistua virkakoirien SM-kilpailuihin, jossa ovat mukana myös puolustusvoimien, rajavartioston ja tullin koiraryhmät.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle