Hyppää sisältöön

Ruotsi saanee ensimmäisen naispääministerin Magdalena Anderssonista – valtakausi voi jäädä lyhyeksi

Magdalena Anderssonia esitetään Stefan Löfvenin seuraajaksi sosiaalidemokraattien johtoon. Alle vuoden kuluttua Ruotsissa käydään vaalit, joissa puolue joutuu taistelemaan asemastaan.

Ruotsin valtiovarainministeri Magdalena Andersson
Kuva: Jessica Gow / EPA
Sakari Nuuttila
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin sosiaalidemokraattien nimitysvaliokunta ehdotti keskiviikkona odotetusti puoluekokoukselle nykyisen valtiovarainministerin Magdalena Anderssonin nimeämistä puolueen johtoon eroavan pääministeri Stefan Löfvenin tilalle.

Puoluekokous päättää Anderssonin nimeämisestä puheenjohtajaksi marraskuun alussa. Hänellä ei ole merkittäviä vastaehdokkaita.

Heti puoluekokouksen jälkeen pääministeri Löfven esittää eroilmoituksensa. Tätä seuraa valtiopäivien puhemieskierros, jolla valitaan uusi pääministeri.

Käytännössä tuleva nimitys tarkoittaa sitä, että Andersson todennäköisesti korvaa Löfvenin Ruotsin pääministerinä. Näin ollen Anderssonista olisi tulossa Ruotsin ensimmäinen naispuolinen pääministeri.

– Olen tietenkin erittäin otettu päätöksestä, Andersson sanoi keskiviikkona yleisradio SVT:n mukaan.

Hän kuitenkin lisäsi, ettei puoluejohtajan pesti itsessään ole hänelle unelmien täyttymys.

– Nyt on ilmennyt, että minulla on vahvaa kannatusta ja sen tähden, pitkän harkinnan jälkeen, olen hyväksynyt tarjouksen, Andersson sanoi.

Horjuva hallitus

Stefan Löfven ilmoitti elokuussa jättävänsä tehtävänsä. Takana on kymmenen vuotta puoluejohtajana ja seitsemän pääministerinä.

Eroilmoitus tuli reilu kuukausi sen jälkeen, kun Löfvenin johtama hallitus kaatui valtiopäivien epäluottamuslauseeseen ja muodostettiin uudelleen niukan enemmistön turvin.

Nykyisen hallituksen asema kriisin jäljiltä on hutera, ja vaalit pidetään ensi vuoden syyskuussa. Mahdollisella pääministeri Anderssonilla tulisi olemaan kova työ säilyttää sosiaalidemokraatit suurimpana puolueena.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Anderssonin ensimmäiset koitokset olisivat kuitenkin saada valtiopäivien luottamus sekä hyväksyntä hallituksen budjettiesitykselle. Molempiin tarvitaan ainakin vasemmistopuolueen ja keskustapuolueen tuki.

Harvard-koulutettu kilpauimari

Magdalena Andersson, 54, jatkaisi todennäköisesti puoluejohtajana ja pääministerinä Löfvenin keskitien linjaa, kirjoittaa Dagens Nyheter.

Luonteeltaan häntä arvioidaan diplomaattisena neuvottelijana tunnettua Löfveniä suorasukaisemmaksi.

Andersson on koulutukseltaan taloustieteilijä, joka opiskeli aikoinaan myös Harvardin yliopistossa. Tänä vuonna talouslehti Dagens Industri nimesi Anderssonin ruotsalaisen talouselämän vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi.

Nuoruudessaan Andersson tunnettiin myös menestyvänä kilpauimarina.

Lue myös:

Analyysi: Stefan Löfven sai tarpeekseen – jättääkö Ruotsin konkaripääministeri seuraajalleen uppoavan laivan?

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven jättää syksyllä pääministerin ja puoluejohtajan tehtävät

Ruotsin valtiopäivät äänesti Stefan Löfvenin uudeksi pääministeriksi – 173 äänesti vastaan, 175 olisi tarvittu

Suosittelemme