Hyppää sisältöön

Pienrakentamisen buumi ei ole hellittänyt Jyväskylässä – Rakennuslupahakemusten määrä noussut viime vuodesta

Elokuun loppuun mennessä asuntojen rakennuslupia on myönnetty Jyväskylässä huomattavasti enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Erityisesti pientalorakentaminen on nostanut päätään parin viimeisen vuoden aikana. Arkistokuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Jyväskylän kaupungin rakennusvalvonnan lupakäsittely on ruuhkautunut viime vuotiseen tapaan. Rakennuslupia on myönnetty tänä vuonna elokuun loppuun mennessä yhteensä 1013 kappaletta, mikä on 7,3 prosentin lisäys edellisvuoteen verrattuna.

Lupahakemusten käsittely on edelleen ruuhkautunut, vaikka tilanne on helpottanut kesän jälkeen. Rakennusvalvonnan käsittelyyn tulee noin 25 hakemusta viikossa, kun keväällä vastaava luku oli pahimmillaan yli 50. Tällä hetkellä rakennusvalvonnan käsittelyssä on noin 350 hakemusta.

Jyväskylän johtavan rakennustarkastajan Raimo Strömin mukaan jonoa puretaan syksyn ja loppuvuoden mittaan. Strömin mukaan jouhevasti kulkiessaan hakemusten tyypillinen käsittelyaika omakotitaloasioissa on noin kuukausi. Ongelmat ja puutteet hakemuksessa voivat hidastaa käsittelyä.

Rakennuslupahakemusten määrässä päätään nostaa erityisesti pientalorakentaminen. Nousua on myös kerrostalopuolella, mikä näkyy luvitettujen asuntojen määrässä. Asuntoja on luvitettu elokuun loppuun mennessä merkittävästi enemmän kuin viime vuonna. Lupia on annettu 1108 kappaletta, kun viime vuonna vastaava luku oli 500.

Jyväskylän rakennusvalvonta aloitti alkuvuodesta hakemusten ennakkokäsittelyn, jossa hakemukset käydään nopeasti läpi puuttuvien tietojen varalta ennen kuin se päätyy käsittelijälle. Tämän tavoitteena on ollut sujuvoittaa rakennuslupaprosessia.

Suosittelemme sinulle