Hyppää sisältöön

Ihmisoikeusvaikuttaja Ujuni Ahmed käsittelee työssään raskaita aiheita – kun aivot tarvitsevat nollausta, hän menee ampumaradalle

Ujuni Ahmed kertoo kärsineensä nuorena keskittymishäiriöstä. Ampumaradalla hän kokee, että mieli on täydellisesti levossa.

Mitä tarkoittaa termi "valkoinen pelastaja"?
Mitä tarkoittaa termi "valkoinen pelastaja"?

Ihmisoikeusvaikuttaja Ujuni Ahmed kokee taistelleensa nuoresta saakka muiden vaatimuksia ja toiveita vastaan. Osittain nämä kokemukset ovat myös viitoittaneet hänet työhön ihmisoikeusvaikuttajaksi.

– Minusta tuntuu, että olen käyttänyt koko nuoruuden siihen, että taistelen, mitä en halua tehdä, hän kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Vaatimuksia, toiveita ja ohjausta tuli nuorelle Ahmedille monelta suunnalta, mutta hän koki, että kukaan ei kysynyt, mitä hän haluaa.

– Nuorempana minulla oli keskittymiseen liittyvä häiriö ja en saanut sitä tukea, jota olisin kaivannut. Koulustakin muistan, että minua ohjattiin sellaiselle alalle, mitä en halunnut.

Ylelle aiemmin antamassaan haastattelussa Ahmed kertoi kokeneensa, että suomalainen koulu vahvisti sitä käsitystä, joka myös hänen yhteisössään vallitsi: Opiskelu ja ura eivät kuuluneet hänelle.

– Kukaan ei koskaan kysynyt, mitä minä haluan tai missä näen itseni.

Ahmed nosti esiin tyttöjen silpomisen Suomessa

Ahmed työskentelee tällä hetkellä Feenix Helsinki -järjestön toiminnanjohtajana. Järjestö pyrkii kaventamaan kuilua yhteiskunnan ja maahanmuuttajayhteisöjen välillä.

Muutama vuosi sitten järjestö teki raportin tyttöjen sukuelinten silpomisesta Suomessa. Silpominen on jo nyt rikos Suomessa, mutta järjestön raportti paljasti, että Suomesta viedään tyttöjä ulkomaille silvottavaksi. Aihe nousi isoksi keskustelunaiheeksi ja eteni kansalaisaloitteen kautta eduskuntaan. Nyt oikeusministeriössä valmistellaan silpomiseen liittyvää täsmennystä rikoslakiin. Se kattaisi kaikki silpomisen eri muodot.

– Toivotaan, että tämän hallituskauden aikana siitä tehdään tarvittavat lainsäädännön muutokset.

Ahmedille tämä on työvoitto pitkässä prosessissa.

"Ampumaradalla mieleni on levossa"

Jokainen meistä tarvitsee keinoja palautua ja tyhjentää päätä työpäivän tai stressaavan elämänvaiheen jälkeen. Ahmed kertoo kokeilleensa perinteistä ulkona luonnossa kävelyä ja tanssia, mutta mikään laji ei ole auttanut keskittymiseen niin kuin ampuminen.

– Olen käynyt nyt noin kaksi vuotta ampumassa radalla. Kaikki alkoi niin, että kokeilin mökillä ilmapistoolilla ampumista ja sen jälkeen sain synttärilahjaksi kokeilukerran ampumaradalle. Jäin jotenkin kiinni siihen lajiin.

– Koen, että kun ammun, niin aivoni tyhjenee ja keskittymiseni on vain siinä yhdessä asiassa. Mieleni on levossa, Ahmed selventää.

Lajissa Ahmedin mielestä parasta on se, että se vaatii hyvin tarkkaa keskittymistä.

– Siinä ei ole aikaa, tilaa eikä mahdollisuutta edes ajatella mitään muuta. Kaikissa muissa tilanteissa aivoni lähtevät helposti harhailemaan työasioihin, Ahmed selventää.

Katso koko lähetys Areenasta

Suosittelemme sinulle