Hyppää sisältöön

Maksimimäärän kisoja uiva Ida Hulkko nauttii kivikovassa ISL-liigassa joukkueensa luottamusta – "Olen ehdottomasti hoitanut oman tonttini"

Ida Hulkko piti Tokion olympialaisten jälkeen puolitoista viikkoa taukoa ja aloitti sen jälkeen lyhyen radan kautensa. Kivikovassa ISL-ammattilaisliigassa Iron-joukkueessa uiva Hulkko on tänään jälleen suuressa roolissa, kun joukkue taistelee liigan semifinaalipaikasta.

Uimari Ida Hulkko
Ida Hulkko toivoo, että hänen kautensa ISL-liigassa jatkuu vielä semifinaaleissa. Tämän lisäksi hänellä on vielä edessään muun muassa lyhyen radan EM- ja MM-kilpailut. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle
Anu Karttunen

Ida Hulkko onnistui keskiviikkona nappaamaan tämän kauden ensimmäisen henkilökohtaisen voittonsa kivikovassa ISL-liigassa. Hulkko kellotti 50 metrin rintauintikisan aikaan 29,68 ja oli ylivoimainen ykkönen.

Aika jäi 0,21 sekuntia Hulkon omissa nimissään olevasta Suomen ennätyksestä. Se oli hyvä suoritus siihen nähden, sillä itse uinnissa meni hyvin moni asia pieleen. Muun muassa pintautuminen startin jälkeen oli Hulkon mielestä äärettömän huono. Maaliintulossa hän joutui liukumaan sen verran pitkään, että pelkäsi häviävänsä siinä tärkeitä sijoja.

Uintivauhti paikkasi kuitenkin virheet ja suomalaisuimaria hymyilyttikin enemmän voitto kuin aika. Voitto osoitti, että hänen tulostasonsa on edelleen kova ja sen, että hänellä on mahdollisuus uida tulevissa arvokisoissakin kovaa. Lisäksi se toi semifinaalipaikasta taistelevalle Iron-joukkueelle 15 pistettä.

– Olen joka kisassa pystynyt vetämään kovempaa tulosta ja aikaa. Nyt alkaa pikkuhiljaa palaset loksahtaa kohdalleen, puhelimitse Napolista tavoitettu Hulkko kertoi Yle Urheilulle.

Perussuorituksetkin riittäneet

Kaksipäiväisessä kisarupeamassa ratkotaan kaksi viimeistä paikkaa ISL:n semifinaaleihin. Ensimmäinen kisapäivä oli Hulkon mielestä yllättävänkin hyvä, sillä oman voittonsa lisäksi Iron voitti naisten 4x100 metrin sekauintiviestin. Hulkko sijoittui vielä 200 metrin rintauintikisassa kahdeksanneksi.

Hulkolla on tähän asti ollut vaikeuksia löytää huippukuntoa, eikä hän ole ollut tyytyväinen omaan tekemiseensä. Hän on joutunut tekemään vain perussuorituksia, mutta hänen onnekseen nekin ovat riittäneet.

Keskiviikkona Hulkko huomasi ensimmäistä kertaa verryttelyssä, että hän alkaa saada rutiineistaan kiinni. Se on hyvä hänen joukkueensa Ironin kannalta, sillä se tarvitsee Hulkolta hyviä tuloksia, jotta se pääsisi ISL-liigan semifinaaleihin.

– Lähden ehdottomasti taistelemaan satasen rintauinnin voitosta sekä niistä pisteistä. Nyt tuli uutena pudotuskisan rintauintivalinta, eli pääsen uimaan lisää 50 metrin rintauintia ja toivottavasti useamman kerran peräkkäin, Hulkko hykerteli.

Mielenkiintoinen formaatti ratkaisee

ISL:n runkosarja päättyy torstaina sekajoukkueiden sekauintiviestiin sekä eri lajien pudotuskisaan. Pudotuskisassa ensimmäisen 50 metrin jälkeen kahdeksasta uimarista jatkaa enää neljä seuraavalle kierrokselle ja kolmannella kierroksella uimareita on enää kaksi. Erien välissä on kolme minuuttia, jolloin uimarit eivät saa verrytellä.

– Minun mielestäni tuo on äärettömän mielenkiintoinen koko formaatti. Se tuo katsojien ja uimareiden näkökulmasta mukavaa virkistystä, ja tietysti pääsee näyttämään vähän omia ominaisuuksia paremmin.

Ida Hulkko kuvassa.
Ida Hulkko on uinut Ironin riveissä ISL-liigan kilpailuissa kaikki mahdolliset rintauintimatkat. Kuva: All Over Press

Hulkko uskoo, että juuri pudotuskisat eli “skinit” ratkaisevat semifinaaleihin pääsevät joukkueet.

– Kakkospäivä on Team Ironille ollut keskimäärin parempi kuin ensimmäinen. Mutta loppujen lopuksi se on ne kaksi viimeistä lajia eli naisten ja miesten pudotuskisat, jotka päättävät semifinaalijoukkueet.

Luottoa löytyy joukkueesta

Ida Hulkko on edustanut Team Ironia nyt kahden kauden ajan. Hän on voittonsa lisäksi tällä kaudella napannut kuusi muuta sijoitusta kolmen parhaan joukkoon, joten hän on kuulunut joukkueensa pisterohmuihin.

– Olen kokenut, että olen ehdottomasti hoitanut oman tonttini jokaisessa osakilpailussa. Olen ottanut niitä top 3 -sijoituksia, joita minulta vaaditaan ja oletetaankin. Sen takiahan minut tähän joukkueeseen alun perin otettiinkin. On ollut hyvä huomata, että joukkueen johto ja muut joukkueen jäsenet luottavat siihen, että sieltä tulee tasaisen tappavasti niitä top 3 -sijoituksia ja hyviä pisteitä, Hulkko pohti.

Hulkon mukaan viesteissä suurimmat erot heidän edukseen ovat tulleet juuri rintauintiosuuksilla. Hänen tärkeytensä joukkueelle on myös näkynyt siinä, miten paljon hän on kisoissa uinut: joka kisassa maksimimäärän eli kaikki rintauintimatkat.

– Kyllä se tietysti jotain kertoo.

Toinen kausi jo menossa

Jos Iron pääsee ISL-liigan semifinaaleihin, uidaan ne marraskuussa. Jo toukokuussa pitkien ratojen EM-kisojen hopeaa saavuttanut Hulkko ei hätkähdä kauden pituutta, sillä hän on jo ajatuksissaan uudessa kaudessa.

– Minun edellinen kauteni, pitkän radan kausi, päättyi olympialaisiin. Sen jälkeen pidin puolitoista viikkoa niin sanotusti lomaa ja sitten alkoi uusi kausi. Nyt mennään jo lyhyen radan kautta 2020–21, Tokiossa mainiosti uinut Hulkko naurahti.

Hieman pidemmän tauon uinnista Hulkko pitää joulu-tammikuussa, mutta sitä ennen hän kilpailee muun muassa lyhyen radan EM-kisoissa Kazanissa sekä MM-kisoissa Abu Dhabissa.

– Tämä on ollut pitkä pätkä ja se jatkuu vaan! Sitä on jaksettava, ei muu auta, sillä leipä on saatava pöytään, Hulkko totesi.

Lue myös:

Ida Hulkon kova vire vain jatkuu – kahden voiton päivä ISL-uintiliigassa

Ida Hulkko teki kaksi vuotta sitten kovan päätöksen, ja nyt se kantaa hedelmää – "Lukemattomia suomalaisuimareita mennyt hukkaan"

Suosittelemme sinulle