Hyppää sisältöön

Rottien määrä Seinäjoella selvitetään loukuttamalla – tavoitteena toimia, ennen kuin jyrsijöistä tulee ongelma

Rottahavaintojen määrä on lisääntynyt, vaikka ongelmasta ei vielä haluta puhua. Yleisten havaintojen lisäksi yksittäisiltä kiinteistöiltä on esitetty avunhuutoja jyrsijöiden torjumiseksi.

Varoituskyltti, jossa kerrotaan rottatorjunnasta
Tampereella rottien loukuttaminen alkoi keväällä 2021. Seinäjoella talven ajan kestävällä loukuttamisella halutaan selvittää, miten suuri rottakanta on ja mitkä ovat ongelmallisimpia paikkoja. (Kuvituskuva) Kuva: Marjut Suomi / Yle
Hanne Leiwo

Seinäjoella ryhdytään rottajahtiin. Loukutus on aloitettu kaupungin keskustassa ja sen ympäristössä taajama-alueilla.

Loukutuksella halutaan selvittää, miten paljon rottia alueella on.

Varsinaisesta rottaongelmasta ei kuitenkaan voida puhua, sanoo ympäristönsuojelujohtaja Hanna Latva-Kiskola Seinäjoen kaupungilta. Rottatilanne on kuitenkin muuttunut verrattuna muutaman vuoden takaiseen.

– Meillä on tehty rottahavaintoja ja myös luottamushenkilöiden puolelta tuli toivetta, että Seinäjoen tilanne selvitettäisiin. Haluamme toimia etupainotteisesti, Latva-Kiskola sanoo.

Loukutus kestää kuusi kuukautta. Raportti sen havainnoista on luvassa keväällä 2022-

– Rotta on omanlaisensa niin, että se tarvitsee aikaa ennen kuin tottuu loukkuihin. Ihan heti ei loukutuksen tuloksista voida siis vetää johtopäätöksiä, Latva-Kiskola sanoo.

Havaintojen perusteella jyrsijöiden torjuntatoimet kohdennetaan Seinäjoen kaupungin tai sen yhteistyökumppaneiden kiinteistöille.

Rottien ravintoloita

Kaupungilta huomautetaan, että kiinteistöjen jätehuolto tulee olla kunnossa ja alue siistinä, eikä lintuja saa ruokkia maahan rottaongelman ehkäisemiseksi.

Latva-Kiskolan mukaan Etelä-Pohjanmaalla ja myös Seinäjoella on tiettyjä "hotspotteja", joissa rotat näkyvät jo ongelmana.

– Meille on tullut avunhuutoja yksittäisiltä kiinteistöiltä. Niissä tapauksissa on usein pihapiirissä tai naapurustossa esimerkiksi komposti tai lintujen maahanruokintaa. Nehän ovat rotille oikein ravintoloita, Latva-Kiskola sanoo.

Taloyhtiön alueella tehdyistä haittaeläinhavainnoista tulee ilmoittaa isännöitsijälle.

Kiinteistön tai alueen omistaja vastaa tarvittaessa rottien hävittämisestä alueellaan.

Rottaloukutuksissa on mukana useita Seinäjoen kaupungin osastoja, Senaatti kiinteistöt ja Seinäjoen vesi.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 1. lokakuuta kello 23:een asti.

Seuraa täältä Ylen uutisia Etelä-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle