Hyppää sisältöön

Eläkeläiset menettivät kotinsa ja omaisuutensa, kun talo alkoi vajota – nyt he joutuvat maksamaan myös kunnan oikeudenkäyntikuluja

Rivitaloyhtiö haastoi Pälkäneen kunnan oikeuteen vahingonkorvausten saamiseksi. Asia on ollut useita vuosia julkisuudessa, koska rivitalon eläkeikäiset asukkaat käytännössä menettivät vajoamisessa omaisuutensa ja kotinsa. Käräjäoikeuden mukaan vaatimukset ehtivät vanhentua.

Halkeama valkoisessa seinässä
Rivitalon eläkeikäiset asukkaat käytännössä menettivät vajoamisessa omaisuutensa ja kotinsa. Katso, miltä asumiskieltoon asetetussa talossa näytti. Video: Yle

Pirkanmaan käräjäoikeus on antanut ratkaisun Pälkäneen vajoavaa rivitaloa koskevassa asiassa.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa jäi näyttämättä, että kunta olisi menetellyt huolimattomasti. Asukkaiden oikeus vaatia vahingonkorvausta ehti käräjäoikeuden mukaan vanhentua.

Asia on ollut useita vuosia julkisuudessa, koska rivitalon eläkeikäiset asukkaat käytännössä menettivät vajoamisessa omaisuutensa ja kotinsa. Nyt he käräjäoikeuden mukaan joutuvat suorittamaan lisäksi Pälkäneen kunnalle oikeudenkäyntikulujen korvauksena lähes 22 000 euroa. Käräjäoikeus alensi kuluja puoleen.

Rivitaloyhtiö vaati oikeudessa Pälkäneen kunnalta ympäristövahinkolain mukaisia vahingonkorvauksia. Taloyhtiö vaati Pälkäneen kunnan lunastamaan kiinteistön tai maksamaan korvauksia yhteensä 600 000 euroa.

Pitkä kiista

Tontilla oli aiemmin ollut soramonttu, joka täytettiin soran oton päätyttyä muun muassa kannoilla sekä puutarha- ja teollisuusjätteillä. Paikalle rakennettiin neljä huoneistoa käsittävä rivitalo vuonna 1988.

Vuosien kuluessa eloperäinen jäte lahosi ja rivitalon alla oleva maa vajosi. Asuntojen seiniin alkoi tulla halkeamia. Talo on halkeillut monin paikoin, koska se on vuosien kuluessa vajonnut pahasti.

Kaikki asukkaat ovat joutuneet häädön uhalla vuosia sitten jättämään kotinsa.

Kunnan rakennus- ja ympäristöjaosto asetti vuonna 2018 rakennuksen käyttökieltoon. Viimeinen asukas velvoitettiin häädön ohella rakennuksesta pois kesällä 2019.

Kuva: Matias Väänänen / Yle

Rivitalossa asui kuusi eläkeikäistä ihmistä. Asian selvittäminen ja neuvotteleminen on ollut taloyhtiön mukaan asukkaille äärimmäisen raskasta.

Yle kertoi valmisteluistunnosta keväältä, että rivitalon entiselle asukkalle Sakari Jauhiaiselle ja hänen vaimolleen rivitalon huono kunto tuli yllätyksenä pian asunnon hankinnan jälkeen. Naapuri näytti, millaisia vaurioita toisessa rivitalon asunnossa oli. Esimerkiksi lattian ja ulkoseinän välissä oli viiden sentin rako.

– Silloin meillä silmät aukesivat, että minkä me olemme ostaneet. Yritimme purkaa kauppaa, mutta sehän ei onnistunut, Jauhiainen sanoi.

Kunta kiisti oikeudessa

Kunta kiisti oikeudessa korvausvelvollisuutensa. Kunnan mukaan vaatimukset ovat vanhentuneita ja perusteettomia.

Kunta katsoo, että paikka soveltui kaavoitukseen ja rakentamiseen, mutta rakennuksen perustukset vain tehtiin väärin. Kunnan mukaan ennen rakentamista tehdyissä pohjatutkimuksissa tehtiin virhe, josta kunta ei ole vastuussa.

Tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Yle tavoitti jutun julkaisun jälkeen rivitaloyhtiön asianajajan Mikko Toikan. Toikka sanoo, että vielä on liian aikaista arvioida, valittavatko asukkaat päätöksestä.

– Käymme päätöksen asiakkaiden kanssa yhdessä huolellisesti läpi ja sitten mietitään, mitkä vaihtoehdot ovat – mitkä ovat riskit ja mitkä ovat mahdollisuudet, Toikka muotoilee.

Lue lisää:

Asukkaat häädettiin vajoavasta rivitalosta runsaat kolme vuotta sitten: korvauskiistan käsittely alkoi viimein oikeudessa

Jätemaan päälle rakennettu rivitalo vajoaa ja vanhat asukkaat häädettiin Pälkäneellä: Nyt asia menee oikeuteen

Asukkaat häädettiin vajoavasta rivitalosta runsaat kolme vuotta sitten: korvauskiistan käsittely alkoi viimein oikeudessa

Vajoava rivitalo menee käyttökieltoon Pälkäneellä – Osa valtuutetuista haluaa auttaa asukkaita

Jätemaan päälle rakennettu rivitalo vajoaa Pälkäneellä: "Kun vanhat ihmiset menettävät asuntonsa, se on surkeinta, mitä voi tapahtua"

Jätemaan päälle rakennettu rivitalo vajoaa, vanhat asukkaat häädettiin Pälkäneellä – tästä tapauksessa on kyse, pääkäsittely alkaa tänään

Juttua on täydennetty kello 16.45 asianajaja Mikko Toikan kommenteilla.

Suosittelemme sinulle