Hyppää sisältöön

Toimittajalta: On tamperelaisen presidentin aika

Yle Pirkanmaan päällikkö Aki Karjalainen pohtii Tampereen päivän kunniaksi, millainen olisi tamperelaistaustaisista koostuva ehdokaskaarti vuoden 2024 presidentinvaalissa.

Yle Pirkanmaan päällikkö Aki Karjalainen. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Tänä viikonloppuna juhlistetaan Tampereen päivää. Tampereella meneekin hyvin. Kaupunki on tutkimuksissa ykkönen niin vetovoimassa kuin maineessa.

Yle Tampere kutsuukin sinut viettämään Tampereen päivää korkealle kattojen yläpuolelle, josta kaupungin poikkeuksellinen kasvu on nähtävissä selvästi.

Mutta yksi asia on vielä korjattava.

Koska Tampereella jo tehdään, kun muualla vielä haaveillaan, niin onhan Suomen seuraavan presidentin tietenkin ponnistettava Tampereelta tai ainakin Pirkanmaalta. Kun kerran on kiivetty korkealle kiikaroimaan, niin löysytetään pipaa ja katsotaan, miltä ehdokaskaarti presidentinvaalissa 2024 näyttää ajatusleikeissä.

Eduskunnan ainoaksi julkikommunistiksi tunnustautuva vasemmistoliiton Anna Kontula toisi riittävästi sävyeroa muihin vasemmistosiiven ehdokkaisiin. Jos raskaan pandemiakauden jälkeen Sanna Marin olisi valmis luopumaan viikoittaisten kyselytuntien ristitulesta, olisi hän varmasti puheenjohtajana sosialidemokraattien itseoikeutettu ehdokas. Toisaalta myös Lauri Lyly on tottunut pukemaan käädyt ylleen, ja nyt aikaakin olisi.

Vihreiden ehdokkaaksi olisi Satu Hassilla vankka tausta, kun kokemusta löytyy paitsi kotimaan niin Euroopan parlamentista sekä ministerin työpöydän takaa. Vai olisiko uuden sukupolven ehdokkaana sittenkin joko vihreiden varapuheenjohtaja Iiris Suomela tai europarlamentaarikko, tamperelaissyntyinen Alviina Alametsä?

Koko kansan virallinen maalaispoika Mikko Alatalo tuskin kavahtaisi ehdokkuutta tulevan Syksyn sävel -voiton jälkeen. Keskustan ehdokkaalta vaadittavaan poikkeuksellisen laajaan kiertueeseen Alatalolla on reitit muistissa keikkamatkoilta ja yhteislaulu vauhdittaisi tupailtoja.

Kokoomuksen ehdokasta miettiessä Kalervo Kummolan kansainvälisille neuvottelutaidoille olisi varmasti kysyntää. Vai olisiko ehdokkuudessa Kimmo Sasin comeback valtakunnan areenoille? Tai sittenkin kasvavan kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikonen? Koska kristillisdemokraattien puheenjohtaja Essayah oli jo vuonna 2012 ehdolla, lienee nyt kaiman, eli Sari Tanuksen vuoro.

Perussuomalaisten olisi syytä pitää tamperelaistaustaisten esivaali. Peltolammin Jussi Halla-aho vai Armonkallion Riikka Purra? Multisillan kasvattia, Tampereen Trumpia Veikko Vallinia ei voi sivuuttaa kampanjointikokemuksenkaan vuoksi. Jos Sastamalassa mökkeilevä tamperelaisen äidin poika Timo Soini innostuu edellisvaalien Niinistön tavoin valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi, on hänkin vaalissa mukana. Ongelmana on vain Rauman Lukon kannattaminen.

Valitsijayhdistyksissä taitaakin piillä suurin yllättäjä ja samalla este tamperelaiselle presidentille. Mikäli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen suostuu ehdolle, kuka voi voittaa Suomen luotetuimmaksi nousseen henkilön?

Keskustele aiheesta lauantaihin kello 23:een saakka!

Suosittelemme sinulle