Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ravintolarajoituksissa yllätyskäänne: viimeisetkin laulu- ja tanssikiellot poistuvat, tunti lisää aukioloon

Kiihtymisvaiheen maakunnista poistetaan kaikki rajoitukset. Muutokset astuvat voimaan lokakuun alussa eli huomenna.

Ravintola Teatteri
Ravintolarajoituksiin tulee suuria kevennyksiä samalla kun kokoontumisrajoitukset poistuvat koko maasta lokakuun alussa. Kuva: Berislav Jurišić / Yle
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ravintolarajoituksiin tehtiin aivan viime hetkellä suuria muutoksia.

Yle kertoi aiemmin, että ravintolarajoituksista neuvotellaan hallituspuolueiden kesken vielä ennen valtioneuvoston istuntoa.

Puolueiden välisissä neuvotteluissa päätettiin, että leviämisvaiheen ravintoloiden aukioloaikoja pidennetään tunnilla ja tanssi- ja karaokekielto poistuvat kokonaan. Myös istumapaikkavaatimus ulkotiloissa eli terasseilla päätettiin lopettaa.

  • Leviämisvaiheen rajoitukset koskevat Varsinais-Suomen, Etelä-Karjalan, Pohjanmaan ja Satakunnan maakuntia sekä Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaista.
  • Ravintolat voivat olla auki kello yhteen yöllä. Anniskelu päättyy tuntia aiemmin puolilta öin.
  • Anniskeluravintoloiden sisä- ja ulkotiloissa on käytössä puolet asiakaspaikoista.
  • Ruokaravintoloihin saa vastaavasti ottaa 75 prosenttia normaalista asiakasmäärästä.
  • Sisätiloissa kaikilla asiakkailla tulee olla oma istumapaikka.

Kiihtymisvaiheen maakunnista taas poistettiin kaikki ravintolarajoitukset. Perustasolla ei ole ollut rajoituksia vaan kaikkia ravintoloita koskevia hygieniamääräyksiä.

Ministeriö pyörsi päänsä

Ylelle kerrottiin hallituslähteistä aiemmin, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on pitänyt kiinni siitä, että valtakunnallisia rajoituksia purettaisiin vasta sitten, kun hybridistrategiassa linjattu 80 prosentin rokotekattavuus on saavutettu.

Tämän on arvioitu tapahtuvan lokakuun puolivälissä. Täyden rokotesarjan on saanut nyt yli 70 prosenttia yli 12-vuotiaista suomalaisista.

Lopulta STM lievensi kantaansa ja ravintolarajoituksiin tehtiin tänään neuvotteluiden jälkeen merkittäviä muutoksia.

Ravintolarajoitusten kevennyksiä on odotettu varsinkin nyt, koska viimeiset kokoontumisrajoitukset poistuvat huomenna Uudellamaalla. Ravintoloita koskevat muutokset astuvat myös voimaan perjantaina.

Ravintola-alan etujärjestö Mara ja työntekijöitä edustava Palvelualan ammattiliitto PAM ovat arvostelleet rajoitusten jatkamista ja katsoneet, ettei niille ole enää lain mukaisia perusteita. Rajoitusten pitää olla tartuntatautilain mukaan aina oikeasuhtaisia ja välttämättömiä.

Hallitus päättää ravintolarajoituksista, kunnat ja aluehallintovirastot taas kokoontumisrajoituksista.

Täyden "vapauden päivä" ei vielä käsillä

Yle on saanut käsiinsä lausunnon, jonka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut ravintola-asetusta varten.

THL olisi pitänyt koko Uudenmaan vielä tiukempien leviämisvaiheen rajoitusten piirissä, vaikka osa Uudenmaan kunnista on palannut kiihtymisvaiheeseen. 70 prosenttia uusimaalaisista asuu pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen), joka on yhä leviämisvaiheessa.

THL ei lausunnossaan puoltanut vielä ravintoloiden täyttä vapauttamista rajoituksista. Terveysviranomainen katsoi, että erityisesti alkoholia myyviin ravintoloihin liittyy merkittävä tartuntariski.

THL:n mukaan keski-ikäisillä ja nuorilla aikuisilla on yhä liian matala rokotussuoja. Rajoitusten purkaminen voi olla perusteltua sitten, kun näiden väestöryhmien rokotuskattavuus on noussut tarpeeksi korkeaksi.

THL:n mukaan korona leviää tällä hetkellä erityisesti 20–49-vuotiaiden, rokottamattomien ihmisten keskuudessa.

*Uutista päivitetty kauttaaltaan uusimmilla tiedoilla julkaisun jälkeen.

Lue lisää:

THL: Käytä maskia harkinnan mukaan – Koulut matalan riskin alueita, joissa maskia ei tarvita

Nyt kastetaan isoja vauvoja ja ravintoloissa juodaan kalliita juomia – nämä merkit kertovat, että ihmiset haluavat jo juhlia

Ravintolarajoitukset höllenevät torstaina: Uudellamaalla ja muilla leviämisvaiheen alueilla valomerkki kello 23, kiihtymisvaiheen alueilla aamuyhdeltä

Suosittelemme