Hyppää sisältöön

Uusin väestöennuste: Väkiluvun lasku tuntuu rajusti pohjalaismaakunnissa, maakuntakeskuksista vain Seinäjoki pysymässä plussalla

Väkimäärä vähenee rajusti pohjalaismaakunnissa seuraavina vuosikymmeninä. Vain muutamat kunnat pystyvät uusimman väestöennusteen mukaan kasvattamaan väkimääräänsä.

Syntyvyys laskee, nuorten määrä vähenee ja eläkeläisten kasvaa tulevina vuosikymmeninä. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Elina Niemistö

Uusin väestöennuste maalaa tylyn tulevaisuudenkuvan pohjalaismaakuntiin.

Pohjalaisista maakuntakeskuksista vain Seinäjoki lisää väkilukuaan vuoteen 2040 mennessä. Vaasan väkiluku painuu lähes puolitoista prosenttia miinukselle. Kokkola on menettämässä yli kolme prosenttia väkimäärästään.

Myös koko Suomen väkiluku kääntyy laskuun. Lasku on seurausta erityisesti syntyvyyden laskusta.

Lue myös: Suomen väkiluku kääntyy reilun kymmenen vuoden päästä selkeään laskuun – katso Ylen grafiikasta, miten väestön määrä kehittyy kotikunnassasi

Etelä-Pohjanmaa

Tilastokeskuksen uuden väestöennusteen mukaan Etelä-Pohjanmaalla vain Seinäjoki ja Ilmajoki onnistuvat kasvattamaan väkilukuaan vuoteen 2040 ulottuvassa ennusteessa.

Seinäjoen väkiluku kasvaa 7,5 prosentin vauhtia. Maakuntakeskuksen väkiluku lähestyy ennusteen mukaan vajaan parinkymmenen vuoden kuluttua 70 000:ta. Ilmajoen väestönkasvu on säilyttävää eli noin puolen prosentin luokkaa.

Pääosa eteläpohjalaiskunnista menettää parissakymmenessä vuodessa viidenneksen väkiluvustaan, osa enemmänkin. Suurimmat pudotukset ovat ennusteen mukaan Vimpelissä ja Soinissa.

Koko maakunnan väkimäärä vähenee rajusti, jopa vajaan 20 000 asukkaan verran ja on noin 173 000 vuonna 2040.

Keski-Pohjanmaa

Väki vähenee myös keskipohjalaiskunnissa selvästi vuoteen 2040 menneessä. Yksikään kunta ei onnistu kasvattamaan asukasmääräänsä, mutta parhaiten pärjää maakuntakeskus Kokkola.

Sen väkimäärä tippuisi vain 1 500 asukkaalla kahdessakymmenessä vuodessä.

Suurin pudotus koetaan Halsualla ja Perhossa, jotka menettävät vuoteen 2040 mennessä kolmanneksen väestöstään. Halsualla väkimäärä tippuu jopa alle tuhannen.

Keski-Pohjanmaan väkimäärä vähenee tuhansilla ja on ennusteen mukaan noin 62 000 vuonna 2040.

Pohjanmaa

Pohjanmaan kunnista ainoastaan Luodossa, Närpiössä ja Pedersöressä väestömäärä kasvaa vuoteen 2040 mennessä. Kristiinankaupungissa ja Vöyrillä väki vähenee eniten.

Vaasassa ja Mustasaaressa väkiluvun pieneneminen on muutaman prosenttiyksikön luokkaa.

Pohjanmaan maakunnan väkiluku laskee noin 5000-6000 asukkaalla alle 170 000:een.

Ennusteen mukaan Suomessa olisi vuonna 2040 enää 15 kuntaa, joissa syntyneiden määrä on kuolleiden määrää suurempi.

Suosittelemme sinulle