Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tilastokeskus: Etelä-Savossa väestö vähenee ennusteiden mukaan

Tilastokeskuksen trendiennusteiden mukaan väkiluku laskee Etelä-Savon maakunnassa aina vuoteen 2040 saakka.

Kuva Mikkelin maaherrankadusta syksyllä 2021
Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Juho Liukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Savoon syntyy tulevaisuudessa ennusteiden mukaan entistä vähemmän lapsia ja väki vanhenee entisestään.

Tilastokeskus on julkaissut uuden ennusteen Suomen väestökehityksestä vuoteen 2040 mennessä. Sen perusteella maakunnassa väestö vähenee vuosittain jopa vajaalla 1300 vuosittain.

Maakunnan väkiluku laskee ennusteen mukaan aina vuoteen 2040 mennessä 24 000:lla. Ennusteen perusteella tuolloin Etelä-Savossa on noin 107 000 asukasta.

Myös väestöllinen huoltosuhde on korkea. Huoltosuhde kuvaa lasten ja vanhuseläkeikäisten määrän suhdetta työikäisen väestön määrään. Väkiluvun määrä laskee Etelä-Savossa vuoteen 2040 mennessä etenkin lapsissa ja nuorissa sekä työikäisissä. Sen sijaan yli 65-vuotiaiden määrä pysyy maakunnassa vuosittain melko samana.

Tilastokeskuksen väestöennusteessa on kyse trendilaskelmasta. Tämä tarkoittaa, että väestönkehitys toteutuu, mikäli kehitys jatkuu nykyisen kaltaisena. Ennuste ei siis välttämättä toteudu vääjäämättä.

Etelä-Savon maakuntaliitto otti kantaa tänään tilastokeskuksen ennusteeseen. Sen mielestä ennustetta laadittaessa ei oteta huomioon taloudellisten, sosiaalisten eikä muiden yhteiskunta- tai aluepoliittisten päätösten mahdollista vaikutusta tulevaan väestönkehitykseen.

Lue myös:

"Kaikki pakkaa etelään ja Suomi pannaan Kehä III:n yläpuolelta kiinni", sanotaan Hyvinkäällä – katso grafiikasta, kuinka Suomen väestö kääntyy laskuun

Suosittelemme