Hyppää sisältöön

Oppilaalta sylitanssin vastaanottaneen opettajan potkut olivat lailliset – Korkein hallinto-oikeus ei antanut valituslupaa

Useat Järvenpään lukion oppilaat ja opettajat kertoivat miesopettajan epäasiallisesta käytöksestä STT:n vuonna 2018 julkaisemassa jutussa. Opettaja kiistää käyttäytyneensä epäasiallisesti.

Oikeuden mukaan sylitanssin vastaanottaminen oppilaalta oli opettajalta moitittava teko. Kuvituskuva. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Järvenpään lukion opettajana toimineen Sami Tammisen irtisanominen oli laillinen. Oikeustaistelu tuli tiensä päähän, kun korkein hallinto-oikeus päätti syyskuun lopussa olla antamatta tapauksesta valituslupaa.

Hallinto-oikeuden mukaan Tammisen potkuille oli painava ja asiallinen syy.

Tamminen oli lähettänyt koulun oppilaille ja kollegoille epäasiallisia tekstiviestejä ja Facebook-kommentteja. Lisäksi mies oli useissa lukion tilaisuuksissa, kuten abiristeilyllä häirinnyt kollegojaan ja oppilaita sanallisesti sekä fyysisesti.

Hän oli muun muassa ostanut opiskelijoille alkoholia ja ottanut heiltä vastaan sylitansseja. Lisäksi mies oli myöhästellyt ja poistunut oppitunneilta toistuvasti pitkiksi ajoiksi.

Hallinto-oikeuden mukaan mies oli toiminnallaan rikkonut virkavelvollisuuksiaan.

– Valittajan on katsottava menettelyllään rikkoneen ja laiminlyöneen virkasuhteeseensa olennaisesti vaikuttavia velvoitteita siten, että hänen virkasuhteensa irtisanomiseen on ollut olosuhteita kokonaisuutena arvioiden (laissa) tarkoitettu asiallinen ja painava syy, hallinto-oikeus toteaa helmikuussa annetussa päätöksessä.

Opettaja kiisti toimineensa epäasiallisesti

Tamminen haki hallinto-oikeuden päätökseen valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Hänen mielestään irtisanominen olisi pitänyt kumota.

Tamminen kiisti hallinto-oikeuden valituksessa häirinneensä oppilaita tai kollegojaan seksuaalisesti tai käyttäytyneensä epäasiallisesti. Tammisen mukaan esimerkiksi sylitanssi abiristeilyllä olivat tapahtunut oppilaiden aloitteesta, ja hän oli kokenut tilanteen kiusallisena.

Hallinto-oikeuden mukaan sylitanssitilanteen salliminen oli moitittavaa.

– (Opettajan) olisi tullut omalla toiminnallaan huolehtia myös mahdollisesti opiskelijan aloitteesta tapahtuneessa sylitanssitilanteessa siitä, ettei opettajan ja opiskelijan välinen fyysisen koskemattomuuden ja sopivan käyttäytymisen välinen raja ylity, hallinto-oikeuden päätöksessä perustellaan.

Tammisen mukaan perusteita irtisanomiseen ei ollut. Myös Tammisen käytöksestään vuosina 2012–2017 saamat varoitukset ja huomautukset olivat valituksen mukaan perusteettomia.

Järvenpään lukiossa epäillystä seksuaalisesta häirinnästä kertoi vuonna 2018 STT, joka oli haastatellut useita lukion oppilaita ja opettajia. Koulu teki myöhemmin samana vuonna selvityksen, jossa miehen epäasiallinen käytös tuli ilmi.

Tamminen toimi kokoomuksen kunnanvaltuutettuna Tuusulassa 2017-2021. Yle julkaisee miehen nimen hänen aiemman poliittisen asemansa vuoksi.

Juttua korjattu 30.9.2021 kello 15.20: Kerroimme jutussa aiemmin, että Sami Tamminen on Tuusulan kunnanvaltuutettu. Hän ei kuitenkaan enää kauden 2017-2021 jälkeen ole ollut mukana kunnanvaltuustossa.

Lisää aiheesta:

Seksuaalisesta ahdistelusta syytetyn opettajan potkuja käsitellään yhä hallinto-oikeudessa – poliisitutkinnat eivät johtaneet rikosepäilyihin

Järvenpääläislehtori irtisanottu epäasiallisen käytöksen takia

Suosittelemme sinulle