Hyppää sisältöön

Maailmanmestaripainija Petra Olli Turun kirjamessuilla: "Nyt on ura ja lopettaminen käsitelty, ja laitettu piste sille aikakaudelle"

Petra Ollista julkaistaan tänä syksynä elämäkertakirja. Siinä kerrotaan painijan koko tarina juniorivuosista aina maailman huipulle ja uran päätökseen asti.

Petra Olli pani pisteen painiuralle ja siirtyy uusiin tarinoihin
Paula Collin
Avaa Yle-sovelluksessa

Petra Olli on tullut tunnetuksi painijana ja voittanut muun muassa maailmanmestaruuden.

Tänä syksynä maailmanmestarista julkaistaan myös elämäkertakirja, jonka on kirjoittanut toimittaja Mikko Kekäläinen.

Kirjassa kerrotaan Petra Ollin koko tarina juniorivuosista maailman huipulle, aina urheilumaailmaa järkyttäneeseen äkkilopetukseen asti.

Petra Olli arvelee ilmeensä olevan nykyään vähemmän tuima kuin mitä tv-katsojat ovat tottuneet näkemään. Hän kehuu myös mahtuvansa edelleen hyvin Mikko Kekäläisen kanssa samalle lavalle puolentoista vuoden yhteisen kirjapuserruksen jälkeen.

Tosin kun idea elämänkerrasta hänelle esiteltiin, luuli hän ensin kirjoittajaksi Ylen urheilutoimittaja Kristiina Kekäläistä.

Kirjassa ei tosin olekaan syvällistä painianalytiikkaa, sellaista ei Petra Olli halunnut. Se on inhimillinen tarina, ei urheilukirja.

– Se on vähän romaaninomaisempi kuin pelkkää urheilupapatusta, Olli sanoo.

Tunteet tuoreessa muistissa

Petra Ollin urheilu-uran lopetuspäätös oli yllättävä, ja siitä usein kysellään. Kirja antaa kysymyksiin vastaukset. Asioiden käsittely tuoreeltaan tuntui Petra Ollista ajoittain vaikealta.

– Toisaalta tämä oli mukava ajanjakso lopettamisen jälkeen. Kävimme tosi nopealla aikavälillä asiat läpi, kun tunteet olivat vielä tuoreessa muistissa. Myöhemmin tarinat olisivat voineet olla ihan erilaisia. Nyt on oma ura ja lopettaminen käsitelty ja laitettu viimeinen piste sille aikakaudelle.

Petra Ollin vakiopainiliike on puikkaus. Olli kertoo messulavalla, että hän on saanut selittää liikettä Mikko Kekäläiselle monen monta kertaa. Nyt Kekäläinen vielä toivoo, että Olli näyttäisi vakioliikkeensä messuyleisölle.

– Se on nyt sitten viimeistä kertaa, Olli tokaisee.

Korkokengissä ja kauluspaidassakin vakioliike sujuu maailmanmestarilta hienosti.

Keskusteluja kirjamessuilta

Yle välittää perjantain ja lauantain aikana paloja Turun kirjamessuilta. Aikaisemmin perjantaina suorana nähtiin Kallen Kantapöytä -keskusteluohjelma, jossa musiikista ja kirjallisuudesta keskustelivat kirjailijat Riku Korhonen ja Roope Lipasti sekä sanoittaja Sinikka Svärd.

Lauantaina Areenassa on katsottavissa kolme lähetystä. Jari Tervo kertoo kirjastaan Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa, puhutaan Samuli Edelmannista kertovasta tuoreesta elämäkerrasta ja Katja Kettu haastattelee Ismo Alankoa.

Lue myös:

Riku Korhonen, Roope Lipasti ja Sinikka Svärd pohtivat musiikin ja kirjallisuuden suhdetta – katso Turun kirjamessujen keskustelu Areenassa

Suosittelemme sinulle